«Αθώος ή Ένοχος» - Ένα δυνατό δικαστικό έργο σε σκηνοθεσία Γιώργου Φρατζεσκάκη, και το κοινό καλείται να αποφασίσει: Αθώος ή ένοχος;

Το δυνατό δικαστικό δράμα του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Jeffrey Archer, που ξεσήκωσε με την πλοκή του το θεατρικό Λονδίνο, ανεβαίνει κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Eliart.

Μια ανατρεπτική παράσταση που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών, οι οποίοι καλούνται για δύο ώρες, να γίνουν ένορκοι στη δίκη και να αθωώσουν ή να καταδικάσουν τον κατηγορούμενο, βγάζοντας την τελική απόφαση.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ένας διακεκριμένος γιατρός κατηγορείται ότι δολοφόνησε την γυναίκα του για να κληρονομήσει την περιουσία της.
Ο καλύτερος του φίλος, γνωστός ποινικολόγος αναλαμβάνει την υπεράσπιση του.
Μια γιατρός ισχυρίζεται ότι είχαν ερωτική σχέση και πως το βράδυ του φόνου ήταν μαζί.
Τα στοιχεία της ενοχής είναι εξίσου ισχυρά με τα στοιχεία της αθωότητάς του.
Και οι θεατές καλούνται να γίνουν ένορκοι. Το κοινό πρέπει να αποφασίσει…
Ο Δρ. Σέργουντ δολοφόνησε τη γυναίκα του;
Η Τζένιφερ Μίτσελ ήταν ερωμένη του;
Ποιο άλλοθι του να πιστέψεις;

Ένα ανατρεπτικό φινάλε ανάλογα με την ετυμηγορία των θεατών.



Ο Γιώργος Φρατζεσκάκης είναι ο ηθοποιός που συναντηθήκαμε μαζί του τέσσερις δεκαετίες πριν στο θέατρο. Ξεκίνησε παίζοντας τον Ρομπέν του Πάρκου (του Τάκη Καρνάτσου) στο Φεστιβάλ Ιθάκης. Λίγο αργότερα τον συναντήσαμε στο ιστορικό θέατρο Έρευνας του Δημήτρη Ποταμίτη, στη Στοά Ζωγράφου του Θανάση Παπαγεωργίου, στο Εθνικό Θέατρο με την Άννα Συνοδινού, στην Επίδαυρο (Όρνιθες και Λυσιστράτη) και πολλά πολλά άλλα. Ίδρυσε επίσης την Παιδική Θεατρική Σκηνή Κιβωτός.

Ανήσυχος έφηβος πάντα δεν υποχωρεί στα πιστεύω του, θέλει να κάνει πάντα θέατρο, εκεί που όπως λέει αναπνέει και περνάει υπέροχα τα βράδια που παίζει. Μόνιμη θεατρική του στέγη το «Ελιάρτ» στην Κωνσταντινουπόλεως και όταν τον ρωτάς ποιο είναι το αγαπημένο του θεατρικό είδος απαντάει «όλα αρκεί να έχουν να πουν κάτι στον θεατή».

Σκηνοθέτησε τους «Δέκα Μικρούς Νέγρους» και τον «Απρόσκλητο Επισκέπτη» της Αγκάθα Κρίστι και «Ο Επιθεωρητής Έρχεται» του Πρίσλεί και το «Μυστικό της Κοντέσας Βαλέραινας» του Γρηγόρη Ξενόπουλου με τη Μαρία Σκούντζου στον ομώνυμο ρόλο.



Ο Γιώργος Φρατζεσκάκης μίλησε στο parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλο για το θέατρο «Ελιάρτ», την πολύχρονη καλλιτεχνική του πορεία του, που φέτος συμπληρώνει τα 40 χρόνια, αλλά και την παράσταση «Αθώος ή Ένοχος» που πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί. Ακόμα μίλησε για τους φόβους του σε σχέση με την Τέχνη, τα σόσιαλ μίντια και τις αλλαγές στο θεατρικό κοινό.

Που σας βρίσκουμε φέτος σαν σκηνοθέτη και ηθοποιό;

«Στο θέατρο "Ελιάρτ", όπως όλες τις τελευταίες θεατρικές σεζόν, στην παράσταση "Αθώος ή Ένοχος". Εκεί υποδύομαι τον συνήγορο υπεράσπισης Τζέιμς Μπάριγκτον. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο με απογευματινή, βραδινή παράσταση αλλά και κάθε Κυριακή».

Ποιος ηθοποιός σας επηρέασε στην απόφαση σας να ανέβετε στο σανίδι;

«Ο Δημήτρης Χορν. Με το που πέρασα στην Δραματική Σχολή η πρώτη παράσταση που είδα ήταν «ο Δικός μας» στο θέατρο Διονύσια. Τον συνάντησα στο καμαρίνι του, με συμπάθησε και κάθε βράδυ ήμουν εκεί. Δεν ξεχνάω την ευγένεια, την άβρα του και τη γοητεία του».

Ποιος ήταν ο πρώτος ρόλος που παίξατε στο θέατρο;

«Το Ντειβιντ στην Ερωτική Τριλογία του Χάρβει Φέρστιν στο θέατρο Ερευνας του Δημήτρη Ποταμίτη».

Δημήτρης Ποταμίτης: Τι είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό;

«Πρωτοπόρος και διανοούμενος».

-Εσείς είστε Αθώος ή  Ένοχος;

«Η θέση που παίρνω πάντα είναι του αθώου. Δεν είμαι ενοχικός σαν άνθρωπος».

Γιατί διαλέξατε αυτό το έργο;

«Το διάλεξα γιατί έχει σασπένς, κρατά τον θεατή σε εγρήγορση και σου δείχνει την ευκαιρία να αναπαραστήσεις μια δίκη που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, έχει ανατροπή και με ιντριγκάρει πολύ το ότι ψηφίζει το κοινό Δηλαδή το κοινό λέει στο τέλος, το Αθώος ή Ένοχος.



Εδώ και χρόνια είστε σταθερά στο θέατρο "Ελιάρτ". Ένα θέατρο που απέκτησε τη δική του φυσιογνωμία; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

«Ξεκίνησε να λειτουργεί σαν ένας πολυχώρος με θεατρικές παραστάσεις, μουσικά σχήματα, ποιητικές βραδιές, σταντ απ κόμεντι, δίνοντας φτερά στους νέους δημιουργούς με φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε άνοιξη.
Τα τελευταία χρόνια σε μάς θα δεις ένα έργο μυστηρίου, είτε αυτό είναι Αγκάθα Κρίστι είτε είναι Τζον Πρίσλευ, είτε είναι Τζέφρευ Αρτσερ. Αυτό δεν μας περιορίζει στο ρεπερτόριό μας και έτσι συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και άλλα θεατρικά είδη».

Πόσα χρόνια συμπληρώνετε φέτος στο θέατρο;

«Σαράντα χρόνια γεμάτα. Αλλά τι σημασία έχουν οι αριθμοί. Νιώθω ότι είμαι ένας θεατρικός έφηβος. με τα μάτια ανοιχτά σε νέες τάσεις, νέα ρεύματα και νέες δουλειές στο θέατρο».

Έχει αλλάξει ο θεατρικός χάρτης της Αθήνας; Το κοινό είναι άλλο; Συμπεριφέρεται διαφορετικά; Οι απαιτήσεις του διαφέρουν;

«Έχει αλλάξει, νομίζω ναι. Το κοινό είναι ως επί το πλείστον νέοι άνθρωποι. Πολύ παρήγορο από τη μια, από την άλλη κρύβει τον κίνδυνο να υποστηρίζει δουλειές που είναι μακριά από την τέχνη του θεάτρου. Κοινωνικά θέματα όπως το metoo απασχολούν τον σημερινό θεατή που ψάχνει να βρει θεατρικά έργα που διαχειρίζονται τέτοιου είδους θέματα».

Τι σας τρομάζει περισσότερο στις νέες συνθήκες;

«Τίποτα δεν με τρομάζει. Με ανησυχεί όμως η αδιαφορία και η ανθρωποφαγία. Με ανησυχεί ότι πάντα θα υπάρχει ένας πόλεμος. Καθεστώτα που δε θα μπορείς να μιλήσεις και να ζήσεις ελεύθερα. Η έλλειψη της ανθρώπινης επαφής ιδιαίτερα στους νέους με τα σόσιαλ».

Η σχέση σας με τα σόσιαλ ποια είναι;

«Μπαίνω και χαζολογάω, αλλά θυμώνω με τον εαυτό μου που αντί να διαβάσω τρία βιβλία, κολλάω στο κινητό. Αυτό μ΄ έχει απομακρύνει από τα βιβλία μου. Μ' ενοχλεί ότι μαλώνουμε συνέχεια στα σόσιαλ για κάτι. Εφευρίσκουμε συνέχεια λόγους διαμάχης και φυσικά να πούμε κι ο καθένας τη γνώμη του κι ας μην αφορά κανέναν. Ποιος μας ρώτησε αλήθεια;

Οι φίλοι σας είναι από το θέατρο;

«Ε, ναι με ελάχιστες εξαιρέσεις ανθρώπων που όμως και πάλι αγαπούν το θέατρο.

Πηγαίνετε σε εκθέσεις ζωγραφικής ή σινεμά;

«Σινεμά βέβαια. Και εννοώ να πάω να δω ταινία σε αίθουσα. Όχι δεν βλέπω ταινίες στο σπίτι. Λατρεύω να πηγαίνω κινηματογράφο και όταν δεν παίζω στο θέατρο είναι πιθανόν να με συναντήσετε στο σινεμά.
Μου αρέσει να πηγαίνω και σε εκθέσεις ζωγραφικής. Να, τις προάλλες πήγα στην έκθεση του Κώστα Σπυριούνη στην "Γκαλερί Σκουφά". Μ αρέσουν πολύ τα έργα του. Παρακολουθώ όλους τους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους και φυσικά έχω πάει δυο φορές στη νέα Εθνική Πινακοθήκη».



Σας ενδιαφέρει η πολιτική ή για πάντα μόνο θέατρο;

«Δεν μ ενδιαφέρουν οι πολιτικοί, αλλά η πολιτική σαν φορολογούμενο και δημοκρατικό πολίτη. Και ναι, για πάντα μόνο θέατρο.

Ηθοποιός σήμερα τί σημαίνει;

«Αγωνία επιβίωσης, ανάγκη έκφρασης, ανάγκη επιβεβαίωσης, κατάθεση ψυχής, οικονομική ανασφάλεια. Και πολλά άλλα εκτός από φως. Έχει χαθεί από καιρό η λάμψη και η μαγεία του τραγουδιού του Χατζιδάκι.

Είστε ένας ακόμη απόφοιτος Λυκείου Δραματικής σχολής;

«Το εξοργιστικό είναι η υποτίμηση της κυβέρνησης για τον κλάδο μας. Να υποτιμά την τέχνη του ηθοποιού, τις σπουδές του, τον κόπο του και την προσφορά του στον πολιτισμό. Αρκετά υποτιμήθηκε ο πολιτισμός τα τελευταία χρόνια. Δεν σημαίνει ότι με δυο επιστρεπτέες και ένα επίδομα είμαστε εντάξει με τον πολιτισμό. Είναι κάποια πράγματα πάνω από τα λεφτά και τις οικονομικές συναλλαγές. Το ότι πληρώνουν μου θυμίζει τους γονείς που χαρτζιλικώνουν το παιδί τους, αλλά δεν έχουν καμία σχέση μαζί του».



Συντελεστές

Απόδοση: Κώστας Σπυρόπουλος
Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Φρατζεσκάκης
Σκηνικό – Κοστούμια: Βαλεντίνο Βαλάσης
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ελένη Βουτυρά, Στάθης Λαγκάδας
Art Work: Μιμίκα Καπούλα
Φωτογραφία – Video: Γιώργος Κρίκος
Επικοινωνία: Art Ensemble
Παραγωγή: Γιάννης Ρουμελιώτης

Ερμηνεύουν

Πρόεδρος Δικαστηρίου: Νόνη Ιωαννίδου
Κατηγορούμενος: Αντώνης Ραμπαούνης
Δικηγόρος Υπεράσπισης: Γιώργος Φρατζεσκάκης
Φαρμακοποιός: Αννέτα Παπαθανασίου
Δημόσιος Κατήγορος: Σαράντος Γεωγλερής
Καθηγητής Τοξικολογίας: Κώστας Ζέκος
Ιατρός: Βαρβάρα Λάρμου
Φύλακας: Στάθης Λαγκάδας
Voice Off Στο ρόλο του επιθεωρητή: Χάρης Σώζος
Στο ρόλο της γυναικολόγου: Ελένη Βουτυρά

Πληροφορίες

Θέατρο ELIART: Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός, τηλ.: 210 3477677
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21:15, Σάββατο 18:15 και 21:15, Κυριακή 18:00
Διάρκεια: 100΄
Εισιτήρια: 19€ (γενική είσοδος), 15€ (φοιτητές, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ, άνω των 65). Ομαδικά (άνω των 5 ατόμων): 12€, Γκρουπ (άνω των 15 ατόμων): 10€
Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr και στο Ταμείο του θεάτρου.