Απλώνεται το πέπλο μυστηρίου γύρω από το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έπειτα από τη διάψευση της ελληνικής πλευράς σε «θορυβώδη» δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, που κάνουν λόγο για επιστροφή των Γλυπτών υπό την προϋπόθεση της πολιτιστικής ανταλλαγής.

Την αρχή έκανε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, που σε ρεπορτάζ του με τίτλο «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής με το Ηνωμένο Βασίλειο» αναφέρει πως υπάρχει μια συμφωνία υπό διαμόρφωση, κατά την οποία η Αθήνα θα λάβει πίσω μέρος των Γλυπτών. Παράλληλα, θα γίνονται ανταλλαγές ή δανεισμοί έργων Τέχνης/γλυπτών με το Βρετανικό Μουσείο. Επιπλέον, το Bloomberg αναφέρει ότι τα αυθεντικά Μάρμαρα ενδέχεται να αντικατασταθούν με αντίγραφα.

67
«Έχουμε δηλώσει δημόσια, επιδιώκουμε ενεργά μια νέα σύμπραξη για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και, καθώς μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά, οι εποικοδομητικές συζητήσεις συνεχίζονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο. Σύμφωνα με πηγές των «Π», οι πληροφορίες αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα από το περιβάλλον του υπουργείου Πολιτισμού. Όσο για το θέμα της ανταλλαγής έργων Τέχνης και κειμηλίων, είναι κάτι που συνηθίζεται ανάμεσα σε όλα τα μεγάλα μουσεία του κόσμου. Την ίδια θέση διατηρεί και το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει επίσημη ενημέρωση τις επόμενες ημέρες.

Ακολούθησαν ακόμα δύο δημοσιεύματα, από τη βρετανική «Telegraph» («Τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα μπορούσαν σύντομα να επιστραφούν στην Ελλάδα με μια συμφωνίαορόσημο») και από τους «Times» του Λονδίνου («Τα Γλυπτά κατευθύνονται προς το σπίτι τους»). Ο συμβιβασμός που φαίνεται να επιτυγχάνεται, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, αφορά ένα «χρονικά ανοιχτό δάνειο με αντάλλαγμα μάλλον συντομότερα δάνεια εκθεμάτων» από το Μουσείο Ακρόπολης. Πρόκειται για σχέδιο συμφωνίας που έχει καταρτίσει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου -και πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας-, Τζορτζ Όσμπορν, με τον οποίο έχει συνομιλήσει το Μαξίμου μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ουδέτερος σύμμαχος

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθηνών και Λονδίνου στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο έχουν φουντώσει, με τον νέο βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Κάρολο Γ', να είναι ένας «αόρατος» σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή, καθώς εκ του αξιώματός του δεν πρόκειται ποτέ να εκφραστεί δημοσίως σε ένα τέτοιο ζήτημα.

Σε συνέντευξή του στους «Sunday Times», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει ότι ο Κάρολος θα είναι υποστηρικτικός στο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών, αν και αναμένει ότι «θα είναι ουδέτερος», λόγω της ιδιότητάς του. Η εκτίμηση αυτή, όπως είχε πει, βασίζεται στις συζητήσεις που είχαν οι δυο τους όταν ο Κάρολος ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας. «Νομίζω ότι το κλίμα αλλάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο», είχε υπογραμμίσει επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ηγείται προσωπικά της προσπάθειας για την επανένωση: Αναφέρθηκε στο ζήτημα τόσο στη συνάντηση που είχε πέρυσι με τον τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, όσο και στην παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά και στην ιστορική ομιλία του στην κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τον Μάιο.

«Είναι διαρκής η επιδίωξή μας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, και πρόσθεσε με νόημα: «Η κυβέρνηση με πλήρη σεβασμό σε όλες τις παραμέτρους του ζητήματος θα συνεχίσει να επιδιώκει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με στόχο την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».