Στην καθηµερινότητά της είναι ένα κορίτσι λαµπερό και χαµογελαστό, όµως για τις ανάγκες του ρόλου της δεν αποχωρίζεται το ράσο της, το οποίο αλλάζει εντελώς την εικόνα της. Η Φωτεινή Παπαθεοδώρου είναι το «the next big thing» της ελληνικής τηλεόρασης. Μας συστήθηκε ως δόκιµη µοναχή Ελισάβετ µέσα από τo «Μαύρο ρόδο», την επιτυχηµένη σειρά του Mega, και απέκτησε αµέτρητους θαυµαστές. Η πρωταγωνίστρια ξεδιπλώνει το ταλέντο της µέσα από έναν ρόλο-πρόκληση για εκείνη και αποδεικνύει πως, αν και έπεσε στα «βαθιά» νερά νωρίς, όχι µόνο ξέρει κολύµπι, αλλά αξίζει και χρυσό µετάλλιο! Λίγο πριν αποχαιρετήσει το 2022, µιλά για τη ζωή της, τις δυσκολίες του ρόλου της και αποκαλύπτει τα… δικά της Χριστούγεννα!

Ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση, όταν σου πρότειναν τον συγκεκριµένο ρόλο;

Πως πρέπει να διαβάσω! ∆εν ήξερα τίποτα για τον µοναχισµό. Σε πρώτη φάση, για τα δοκιµαστικά, είδα ταινίες, ντοκιµαντέρ, έβλεπα µοναχές που ανέβαζαν βιντεάκια σε σελίδες στο YouTube. Για έναν τέτοιο ρόλο χρειάζεται να κάνεις ένα βήµα παραπάνω κατά την προετοιµασία.

Πώς αισθάνεσαι που στην πρώτη σου γνωριµία µε το τηλεοπτικό κοινό έπρεπε να φοράς ράσο;

Με φόβισε αρχικά, γιατί πίστευα πως το ράσο θα περιόριζε αρκετά τα εκφραστικά µου µέσα. Αλλά, αντιθέτως, τελικά µε βοήθησε πάρα πολύ το ράσο για να υποδυθώ την Ελισάβετ. Για παράδειγµα, επηρέασε άµεσα τον τρόπο που στέκοµαι και που περπατώ. Το κοµποσκοίνι επίσης βοήθησε πολύ. Πολύ συχνά οι κινήσεις των χεριών, κρατώντας το κοµποσκοίνι, µαρτυρούν τις σκέψεις της Ελισάβετ.

mauro_rodo

Με τον «Πέτρο» ταιριάζετε πολύ τηλεοπτικά. Πώς είναι η συνεργασία µαζί του;

Χαίροµαι που η χηµεία µας βγαίνει και στην οθόνη και αρέσει στον κόσµο. Συχνά διαβάζουµε tweets που γράφουν θαυµαστές της σειράς. Προσωπικά, µου αρέσουν πολύ τα παρατσούκλια που έχουν βγάλει για τον Μιχαήλ. Πλέον, τον αποκαλώ ή «πονηρό» ή «ολόφωτο άγγελο». Και ο Μιχαήλ είναι ένας ολόφωτος άγγελος και στην πραγµατική του ζωή. Ταλαντούχος, χαρισµατικός, επαγγελµατίας και αφοσιωµένος στην τέχνη του. ∆εν θα µπορούσα να ζητήσω καλύτερο συνεργάτη και φίλο από τον Μιχαήλ.
Για τι ανάγκες της σειράς «κλείστηκες» σε µοναστήρι. Ποιο ήταν για σένα το πιο δυνατό στοιχείο, που δεν θα ξεχάσεις;
Η αλήθεια είναι ότι, πριν φτάσω στο µοναστήρι, είχα άγχος. Η εικόνα που είχα στο µυαλό µου για τα µοναστήρια ήταν λιγάκι τροµακτική. Αντιθέτως, η Αγία Ειρήνη στο Ρέθυµνο είναι ένα πανέµορφο, ονειρικό, φιλόξενο µέρος, που ξεχειλίζει από την αγάπη των µοναχών. Περιτριγυρισµένη, λοιπόν, από όλη αυτή την οµορφιά της φύσης και έχοντας πολύ χρόνο µόνη µου, µε τις σκέψεις µου, κατάλαβα πως, όταν δεν γνωρίζεις κάτι, δεν µπορείς και να το κατανοήσεις. Ολοι µας είµαστε άνθρωποι. Και δεν χρειάζεται να φοβάσαι το άγνωστο, γιατί συχνά σε υποδέχεται µε ένα χαµόγελο.

1

Τι σε δυσκόλεψε πιο πολύ κατά τη διάρκεια των γυρισµάτων;

∆εν έχω δουλέψει ποτέ στο παρελθόν σε καθηµερινή σειρά και ξαφνιάστηκα µε τον όγκο δουλειάς που πρέπει να βγει κάθε µέρα. Κάποιες φορές έχω πάνω από δέκα σκηνές, από διαφορετικά επεισόδια, µε εντελώς διαφορετικά συναισθήµατα, µε πάρα πολύ λίγο χρόνο για προετοιµασία.

2
Πώς σε αντιµετώπισαν οι µεγαλύτεροι ηθοποιοί;

Είναι µεγάλη τιµή για µένα να συνεργάζοµαι µε τόσο σπουδαίους ηθοποιούς. Κάθε µέρα µαθαίνω. Η σχέση µου µε την Κατερίνα ∆ιδασκάλου είναι παρόµοια µε τη σχέση που έχει η ηγουµένη Φιλαρέτη µε την Ελισάβετ. Με καθοδηγεί και µε συµβουλεύει µε αγάπη και έγνοια. Η Σοφία Σεϊρλή είναι ένας θαυµάσιος άνθρωπος, τη νιώθω πραγµατικά σαν θεία µου. Ο Γεράσιµος Σκιαδαρέσης, την πρώτη εβδοµάδα που γνωριστήκαµε, µε συµβούλεψε να µη φοβάµαι να εκφράζω τη γνώµη µου όταν διαφωνώ µε κάτι.

Στον δρόµο σε γνωρίζουν ή δεν σε καταλαβαίνουν;

Μέχρι στιγµής, µε έχουν αναγνωρίσει λιγοστές φορές. Προφανώς, είµαι αρκετά διαφορετική χωρίς το ράσο της Ελισάβετ. Πρόσφατα, ήµουν µε τον Νίκο Κουκά, που υποδύεται τον Γεράσιµο, και κάποιος τον αναγνώρισε. Ήρθε να µας µιλήσει και έδινε συγχαρητήρια στον Νίκο για τη σειρά, αλλά εµένα δεν µε κατάλαβε καθόλου!

Κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη και τι βλέπεις;

Οπως συµβαίνει σε όλους µας, κάποιες φορές µού αρέσω, κάποιες όχι, κάποιες φορές βλέπω εξωτερικά ελαττώµατα και ατέλειες και κάποιες βλέπω προτερήµατα της προσωπικότητάς µου. Αλλά κάθε φορά που κοιτάζοµαι στον καθρέφτη βλέπω τον εαυτό µου και είναι σηµαντικό να προσπαθείς όσο γίνεται να αγαπάς και να εκτιµάς τον εαυτό σου, όπως και να σου εµφανίζεται εκείνη τη µέρα στον καθρέφτη.

Ήταν όνειρο ζωής να γίνεις ηθοποιός;

Ναι. ∆εν ήθελα ποτέ, αληθινά, να κάνω κάτι άλλο. Αρκετές φορές στη ζωή µου προσπάθησα να πείσω τον εαυτό µου να ασχοληθώ µε κάτι διαφορετικό. Ισως γιατί φοβόµουν την αποτυχία, ίσως γιατί µε επηρέαζε η γνώµη των άλλων, ίσως γιατί είχα την οικονοµική ανάγκη να ασχοληθώ µε κάτι άλλο. Αλλά κατά βάθος πάντα ήξερα τι ήθελα πραγµατικά.

Ποια είναι η σχέση σου µε την Εκκλησία;

∆εν είχα ποτέ στενή σχέση µε την Εκκλησία. Αλλά το «Μαύρο ρόδο» ήταν για µένα µια αφορµή να αναρωτηθώ για τη σχέση µου µε την πίστη γενικότερα. Πιστεύω πως είναι η µοίρα του ανθρώπου να µη γνωρίζει τα πάντα και, όσο και να ψάξουµε, δεν πρόκειται ποτέ να πάρουµε όλες τις απαντήσεις. Αλλά σε αυτό το κενό της γνώσης βρίσκεται ο «Θεός», µε οποιαδήποτε µορφή φαντάζεται κανείς τον «Θεό». Το ψάξιµο είναι µια µορφή πίστης.

Δεν θα μπορούσα να ζητήσω καλύτερο συνεργάτη και φίλο από τον Μιχαήλ


Έχεις µεγαλώσει στην Αγγλία, αλλά πέρασες και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα. Ποια είναι τα πιο όµορφα Χριστούγεννα που έχεις περάσει µέχρι σήµερα;

Τα Χριστούγεννα µαζευόµασταν µε όλη την οικογένειά µου, µε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο που µε περνούσε στο ύψος, τζάκι, τραγούδια του Frank Sinatra και όλα τα ξαδέρφια µαζί να περιµένουµε να έρθει ο Αγιος Βασίλης. Μια χρονιά, ανήµερα Χριστουγέννων, θυµάµαι, είχα ξυπνήσει από τα χαράµατα, γιατί ήθελα να ανοίξω τα δώρα µου. Βγήκα κρυφά από το δωµάτιό µου, κατέβηκα σιγά-σιγά τα σκαλιά για να µην ξυπνήσω κανέναν και, εκεί που πήγαινα να κατέβω το τελευταίο σκαλί και να φτάσω στα δώρα, είδε κάτι άλλο το µάτι µου. Με πολλή αγάπη, µας είχε φέρει και η γάτα µας ένα χριστουγεννιάτικο δώρο - ένα νεκρό ποντικάκι. Με µεγάλη απογοήτευση έµεινα στο τελευταίο σκαλί µέχρι να ξυπνήσουν οι γονείς µου.

Το 2023 τι στόχους έχεις σε ό,τι αφορά τη δουλειά σου;

Έχω ενθουσιαστεί πάρα πολύ µε τα καινούργια επεισόδια του «Μαύρου ρόδου», οπότε αρχικά θέλω να εστιάσω εκεί την προσοχή µου και να δώσω όσο περισσότερα µπορώ στον ρόλο της Ελισάβετ, που γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρων. Έπειτα, θέλω να συνεχίσω να κάνω δουλειές που µε προκαλούν και µε βγάζουν από τη ζώνη της άνεσής µου. Θα ήθελα να υποδυθώ έναν χαρακτήρα που διαφέρει πολύ από την Ελισάβετ, ιδανικά σε κάποια ταινία.

Είναι στα σχέδιά σου ο γάµος και η οικογένεια για το 2023;

Ούτε το σχεδιάζω ούτε το αποκλείω.