1-alexios-kotsoris-parastasi
Πολιτισμός

Ο Αλέξιος Κοτσώρης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα» O Υπέροχος Γκάτσμπυ του F. Scott Fitzgerald

«O Υπέροχος Γκάτσμπυ» σε σκηνοθεσία του Αλέξιου Κοτσώρη έκανε πρεμιέρα το Σάββατο 26 Νοεμβρίου και η παρασταση παίζεται κάθε Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00 στο «Αγγέλων Βήμα»

Ο «Υπέροχος Γκάτσμπυ », το μυθιστόρημα - σταθμός μιας εποχής, του Αμερικανού συγγραφέα Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ που δημοσιεύθηκε το 1925, έρχεται στο «Αγγέλων Βήμα», για πρώτη φορά σε ελληνική θεατρική σκηνή, σε θεατρική διασκευή του Σάιμον Λέβι, επιλογή δραματολογίου και μετάφραση Μαργαρίτας Δαλαμάγκα - Καλογήρου και σκηνοθεσία Αλέξιου Κοτσώρη.

Ο «Υπέροχος Γκάτσμπυ», είναι μια από τις πιο γοητευτικές ερωτικές ιστορίες του εικοστού αιώνα.

Σε αυτό το μυθιστόρημα, ο Φ. Σ. Φιτζέραλντ κατορθώνει να εκφράσει με συγκινητικό τρόπο τις ψευδαισθήσεις του έρωτα μέσα στο λαμπερό περιβάλλον της νεοϋορκέζικης «αριστοκρατίας». Είναι η εποχή της τζαζ, μια εποχή υπερβολής, όπου κυριαρχεί ακόμη η πεποίθηση πως τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν την Ευτυχία.

Ο Αλέξιος Κοτσώρη μίλησε στα parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλο δίνοντας περισσότερες πληροφορίες για το έργο αλλά και την δουλειά του γενικότερα.


κ. Κοτσώρη είστε «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι» φέτος στην σκηνή του θεάτρου Αγγέλων Βήμα σε μια από τις πιο γοητευτικές ερωτικές ιστορίες του 20 αιώνα; Πως συναντήσατε αυτόν τον ήρωα θεατρικά και πως ένα έργο τόσο κινηματογραφικό στη συνείδησή μας έγινε θεατρική παράσταση; Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής να σημειώσουμε.

«Ναι, είναι μια από τις πιο γοητευτικές ιστορίες του 20 αιώνα και ταυτόχρονα μια σκληρή ιστορία που σχολιάζει όλη την ανούσια χλιδή και την έλλειψη βάθους και συναισθημάτων στις ανθρώπινες σχέσεις. Μια ερωτική ιστορία σε ένα κόσμο ψεύτικο, κενό, όπου η μοναξιά είναι πιο έντονη από ποτέ. Η μελαγχολία για το ανεκπλήρωτο επικρατούσε και μάλλον επικρατεί σ’ ένα βαθμό και σήμερα, ως συνέπεια των πλασματικών επιλόγων των ανθρώπων.

Συνάντησα αυτόν τον ήρωα θεατρικά ως έναν τύπο που θέλει μια άλλη ζωή από αυτήν που έχει και αφουγκράστηκα την επιθυμία του να βλέπει τα πράγματα όπως θέλει και όχι όπως είναι στην πραγματικότητα, και η πραγματικότητα είναι σκληρή. Το τέλος του ρομαντισμού ήρθε. Το περιβόητο αμερικανικό όνειρο των λίγων δεν μπορεί να το αναβιώσει και έτσι τελικά η ιστορία μας παίρνει την μορφή τραγωδίας.

Είναι αλήθεια ότι "Ο Υπέροχος Γκάτσμπυ" έχει καταγραφεί στη συνείδηση του κόσμου ως μία κινηματογραφική ιστορία με πολυτέλεια και μεγαλοπρέπεια. Το κοινό αγάπησε τις γνωστές ταινίες που έγιναν. Το θέατρο όμως είναι κάτι άλλο, κάτι ζωντανό και ανθρώπινο. Το θέατρο είναι η μεταφορά της προσωπικής οπτικής, που βεβαίως κρύβει την επιθυμία της αποδοχής. Εμείς λέμε τη γνωστή ιστορία, που αφηγείται ο πρωταγωνιστής μας Νικ Κάραγουεϊ (Αριστείδης Βέβης), με έναν θεατρικό τρόπο και στο δικό μας πλαίσιο με μια νέα θεατρική δραματουργική σύμβαση που επέλεξα να ακολουθήσουμε και χαίρομαι πολύ που αρέσει στους θεατές μας».


Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε σκηνικά και σκηνογραφικά;

«Η ιστορία αυτή έχει πολλούς χώρους και αυτή ήταν η πρώτη δυσκολία που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Τελικά, όλα ξεκλείδωσαν και οι θεατές μας αγαπούν την σκηνική αισθητική της παράστασης μας».

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι ένα μεγάλο τόλμημα η φετινή παράσταση. Τελικά το θέατρο χρειάζεται λίγους τρελούς και παθιασμένους ;

«Ναι, αλλά τέτοια τολμήματα κάνουμε συχνά στο θέατρο, γι αυτό ο χώρος μας αποτελείται κυρίως από τρελούς και παθιασμένους ανθρώπους! Αυτό το ξεχωριστό φετινό τόλμημα έχει το χαρακτηριστικό ότι γίνεται για πρώτη φορά σε ελληνική θεατρική σκηνή και αυτό οφείλεται στην κυρία Δαλαμάγκα Καλογήρου και σε μια κατάπληκτή ομάδα ηθοποιών και συντελεστών που το αγάπησαν και το ζωντάνεψαν».

Αλέξιος Κοτσώρης: O Υπέροχος Γκάτσμπυ

Παράλληλα στο ίδιο θέατρο βλέπουμε και μια άλλη παράσταση που σκηνοθετείτε και πρωταγωνιστείτε επίσης, το Βαθιά Γαλάζια θάλασσα μια επίσης απίθανη ερωτική ιστορία; Καταραμένοι έρωτες και στις δυο παραστάσεις το κοινό στοιχείο. σωστά;

«Η "Βαθιά Γαλάζια Θάλασσα" είναι ένα ωραίο και καλογραμμένο έργο που συνεχίζουμε και φέτος τις Τετάρτες στο Αγγέλων Βήμα. Το έχω αγαπήσει πολύ. Αγγίζει συγκινητικά βαθιά τις γυναίκες και διδάσκει πολλά τους άντρες για εκείνες. Είναι εμπνευσμένο από την προσωπική ιστορία του συγγραφέα με τον σύντροφο του και μιλά για παντοτινά ερωτήματα.

Ναι, καταραμένοι έρωτες και δεν είναι τυχαίο. Έλκομαι από τέτοιες ιστορίες και με γοητεύουν θεατρικά, γιατί διεγείρουν την δημιουργικότητα μου».

Έχετε ήδη μπει στην επόμενη παράσταση, εννοώ σκέφτεστε ήδη κάποια ακόμη έργα που θα θέλατε να σκηνοθετήσετε άμεσα;

«Δεν έχω μπει στην επόμενη παράσταση, ακόμα και έχουμε πολύ δρόμο με τον Γκάτσμπυ μπροστά μας. Βέβαια, τελευταία με απασχολεί το ζήτημα της εξέλιξης του ανθρώπου και ελπίζω να μπορέσω να μιλήσω θεατρικά για αυτό».

Αλέξιος Κοτσώρης: O Υπέροχος Γκάτσμπυ

Βλέπετε άλλες παραστάσεις από τις τόσες πολλές που παίζονται στην Αθήνα; Με ποια κριτήρια καλείται σήμερα ο θεατής να αποφασίσει τι θα πρωτοδεί;
«Δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων δεν έχω προλάβει να δω καμία, εύχομαι να μπορέσω να δω κάποιες που θα ήθελα σύντομα. Τα κριτήρια του κοινού είναι πολλά και διαφέρουν ανά κοινωνικές ομάδες και εποχές. Εγώ θα πω ότι για όποιο λόγο έρθουν σε εμάς, εύχομαι να απολαύσουν τις παραστάσεις μας και να φύγουν με μια αίσθηση ικανοποίησης για την επιλογή τους».

Συντελεστές

Θεατρική διασκευή: Simon Levy
Επιλογή Δραματολογίου-Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Αλέξιος Κοτσώρης
Σκηνικά: Ελεονώρα Καραβάνη
Κοστούμια: Nora Ponti
Επιμέλεια κίνησης: Χρήστος Νικολάου
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Πρωτότυπη μουσική: Φάνης Κακοσαίος
Βοηθός σκηνοθέτη: Όλγα Λουπάκη
Φωτογραφίες: Νίκος Παπουτσάκης
Γραφιστική επιμέλεια: Ήρα Σταματοπούλου
Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Αλέξιος Κοτσώρης: O Υπέροχος Γκάτσμπυ

Παίζουν:

Αριστείδης Βέβης, Ευγενία Καραμπεσίνη, Γιώργος Γκιόκας, Φωτεινή Τεντολούρη, Λήδα Μανούσου Αλεξίου, Νάσος Φρίγγης και ο Αλέξιος Κοτσώρης στο ρόλο του Τζέι Γκάτσμπυ.

Υπόθεση:

O επίδοξος συγγραφέας Νικ Κάραγουεϊ εγκαταλείπει τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ για την Νέα Υόρκη της άνοιξης του 1922. Εκεί βασιλεύει μία νέα τάξη που χαρακτηρίζεται από τον νεοπλουτισμό και τα χαλαρά ήθη. Κυνηγώντας το δικό του Αμερικάνικο Όνειρο, ο Νικ Κάραγουεϊ θα βρεθεί δίπλα στον μυστηριώδη εκατομμυριούχο Τζέι Γκάτσμπυ, και κοντά στην εξαδέλφη του Ντέζι και τον ερωτύλο σύζυγό της Τομ. Ο ελκυστικός κόσμος του έρωτα και της απάτης τους γίνεται πλέον ο κόσμος του Νικ, που καταγράφει την ιστορία του ατελέσφορου έρωτα και των ονείρων των ηρώων. Ένας κόσμος απόλυτα τεχνητός, μεγαλόστομος και θρασύς, που δεν απέχει πολύ από ένα κομμάτι της δικής μας σύγχρονης εποχής. Τα όσα κρύβονται πίσω από την επιδερμίδα των ηρώων, δεν εξαντλούνται στην ομορφιά και τη λάμψη.

Από κάτω κρύβεται κάτι πολύ πιο άγριο, πιο σκληρό.

Η ασυγκράτητη δίψα για άνοδο, η σαρκοφάγα θλίψη της ανεκπλήρωτης επιθυμίας, η σιγανή φωτιά του συμβιβασμού ή ακόμη χειρότερα ένα ηχηρό, χαώδες κενό. Οι ήρωες είναι άνθρωποι της εποχής τους, μα τα όσα τούς ορίζουν και κυρίως όσα τούς στοιχειώνουν, μοιάζουν άχρονα, σημερινά.

Ο κόσμος του Γκάτσμπυ είναι ένα συναισθηματικό και ηθικό ναρκοπέδιο του Αμερικάνικου ονείρου, του σαρωτικού υλισμού, της απόστασης ανάμεσα στο προσωπείο και τον αληθινό εαυτό μας.Πληροφορίες

Αγγέλων Βήμα – Τόπος Συνάντησης Ανατολής - Δύσης
Διεύθυνση: Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια (πίσω από το Εθνικό Θέατρο Τσίλλερ)
Πρεμιέρα: Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022
Παραστάσεις: Σάββατο στις 21:00*, Κυριακή στις 18:00
Διάρκεια: 95΄

*Μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης του Σαββάτου, live πρόγραμμα jazz, swing και free bar με αναψυκτικά και κρασί στο φουαγέ του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ. Μία δωρεάν προσφορά στους θεατές, για να μπαίνουν στην παράσταση έχοντας ήδη μπει στον κόσμο του Γκάτσμπυ.Τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ (γενική είσοδος), 12 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλεια)
Προπώληση εισιτηρίων: Aggelonvima.gr 
και στο Viva.gr
Πληροφορίες-Κρατήσεις 210-5242211

Αλέξιος Κοτσώρης: O Υπέροχος Γκάτσμπυ