Η Gia Carangi ήταν για πολλούς το πρώτο top model πριν καν ανακαλυφθεί ο όρος. Στη δεκαετία του '80 όλοι μιλούσαν γι’ αυτήν. Μια πανέμορφη κοπέλα που ξεκίνησε εντυπωσιακά και πολύ σύντομα κατέκτησε τον κόσμο της μόδας. Οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας, οι πιο διάσημοι φωτογράφοι και τα κορυφαία περιοδικά μόδας –με τα πρωτεία να τα έχει η «Vogue»– ήταν στα πόδια της. Η Gia πολύ γρήγορα ήταν παντού: στα περιοδικά, στις αφίσες, στις διαφημίσεις, στην τηλεόραση.

Μετά τον θάνατό της τα έντυπα έγραψαν πως το πανέμορφο κορίτσι τυφλώθηκε από τα δυνατά φώτα της δημοσιότητας που εισέβαλαν ξαφνικά στη ζωή της και ο κόσμος της μόδας όσο γρήγορα την έκανε διάσημη, τόσο γρήγορα την ξέχασε μόλις άρχισαν τα προσωπικά της προβλήματα. Γιατί όπως όλοι ξέρουμε, ο glamorous χώρος του modeling έχει και τη σκοτεινή του πλευρά.

s-l1600__1_

Η Gia Mari Carangi γεννήθηκε 29 Ιανουαρίου 1960 και τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στη Φιλαδέλφεια. Ήταν ιταλικής, ιρλανδικής και ουαλικής καταγωγής. Η μητέρα της έφυγε από το σπίτι όταν εκείνη ήταν περίπου 10 ετών. Έμεινε με τον πατέρα της και εργάστηκε για λίγο στο οικογενειακό fast food, από το οποίο το έσκασε με έναν νεαρό. Την ερωτεύτηκε και της πρότεινε να γίνει μοντέλο στα 17 της χρόνια. Με μεγάλο θάρρος αλλά και θράσος για την ηλικία της εισέβαλε στο γραφείο του πρακτορείου μοντέλων και εντυπωσίασε την ιδιοκτήτρια, από την οποία πήρε πολλές συμβουλές για μία επιτυχημένη πορεία στον χώρο της μόδας. Όντας ένα διαφορετικό κορίτσι σε μια εποχή με κυρίαρχα τα ξανθά μαλλιά και το νάζι, η Gia έκανε αισθητή την παρουσία της λανσάροντας ένα ύφος μεταξύ σοβαρού και θυμωμένου και έτσι άρχισε να γίνεται διάσημη. Το 1978, στα 18 της, ήταν ήδη μέσα στα πρώτα ονόματα.

Gia_-_VOGUE__1_

Έκανε πολλά εξώφυλλα και είχε συνεργασίες με διάσημους φωτογράφους όπως Francesco Scavullo, Arthur Elgort, Richard Avedon και Chris von Wangenheim. Μεταξύ 1979 και 1982 εμφανίστηκε στα εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών μόδας όπως στην παριζιάνικη, στην αμερικανική και στην ιταλική «Vogue», σε αρκετά εξώφυλλα του «Cosmopolitan» και σε άλλα πάρα πολλά παγκοσμίως.

Gia___Sandy_Linter__1_
Gia_-_Sandy_Linter__1_

Η ερωτική της ζωή περιελάμβανε άντρες και γυναίκες, αν και ο μεγάλος της έρωτας ήταν η Sandy Linter, μία στυλίστρια, με την οποία είχε μια περιπετειώδη σχέση πάθους, αλλά και με πολλά προβλήματα. Σύντομα άρχισε να παίρνει σκληρά ναρκωτικά. Λόγω της αυξανόμενης εξάρτησής της στην ηρωίνη, δεν μπορούσε να εργαστεί επαγγελματικά. Ο χώρος είχε αρχίσει να μιλάει έντονα για τις μεταπτώσεις της, για το ότι δεν είχε πια ενέργεια και γοητεία. Η Linter της έβαλε όρο να διαλέξει ανάμεσα σ' εκείνη και τις ουσίες. Και η Gia διάλεξε τις ουσίες.

Στο πλευρό της είχε πια τη μητέρα της, η οποία εμφανίστηκε μόλις η κόρη της έγινε πλούσια και διάσημη και επίσης την πίεζε να παραμείνει στον χώρο της μόδας, χωρίς να βλέπει ότι η κόρη της γινόταν ψυχολογικό ράκος. Πήρε την κάτω βόλτα όταν πέθαναν από καρκίνο η φίλη της, ιδιοκτήτρια του πρακτορείου μοντέλων, και σε τροχαίο ο αγαπημένος της φωτογράφος. Οι φήμες για τα ναρκωτικά οργίαζαν και έτσι σταμάτησε να είναι περιζήτητη, αφού πολλές φορές πήγε σε φωτογραφήσεις ένα σκέτο κουρέλι. Πολύ σύντομα έμεινε απένταρη και χωρίς προτάσεις για δουλειά, ενώ το 1983 συνελήφθη στο αεροδρόμιο μεταφέροντας ναρκωτικά. Τελικά επέστρεψε στη Φιλαδέλφεια, όπου και μπήκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης.

Ήταν από τις πρώτες γνωστές γυναίκες που πέθαναν από επιπλοκές του ιού HIV.

9d6406b70fd5ad11c8bce382eb71431e-1547580091

Η Τζία αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μόδα για να εργαστεί ως πωλήτρια. Σύντομα ξανακύλησε στα ναρκωτικά και για να μπορέσει να αντεπεξέλθει οικονομικά άρχισε να εκδίδει τον εαυτό της. Έγινε πόρνη πολυτελείας. Βιάστηκε επανειλημμένα από τους πλούσιους πελάτες της ώσπου αρρώστησε με πνευμονία. Τότε οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι πάσχει από AIDS. Συνάντησε και αποχαιρέτησε τη Linter, τον μοναδικό άνθρωπο που ερωτεύτηκε πραγματικά, και γύρισε στο σπίτι της.

____________

Στις 18 Νοεμβρίου του 1986, σε ηλικία μόλις 26 ετών, πέθανε στο νοσοκομείο. Στο πλευρό της, μέρα νύχτα, βρισκόταν μόνο η μητέρα της, ενώ στην κηδεία της δεν πήγε κανείς από τον λαμπερό κόσμο του modeling.

Gia_Carangi_-_Angelina_Jolie__1__2

Έγινε και ταινία

Η ζωή της έχει γυριστεί σε ταινία το 1998 με τίτλο «Top model (Gia)» και με πρωταγωνίστρια την Angelina Jolie, ένας ρόλος που της χάρισε τη Χρυσή Σφαίρα α’ γυναικείου ρόλου. Εξαίρετη και η Faye Dunaway που κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα β’ γυναικείου ρόλου. Η πανέμορφη Τζία έχει μείνει γνωστή για τη διαφορετικότητά της, αλλά και για το ότι έκανε τον κόσμο της μόδας να πάει ένα βήμα παραπέρα, αποδεχόμενος πια τις ιδιαιτερότητες του καθενός.

_______Angelina_Jolie__1_

Untitled-13
06e12f5619422288cb319187a9f2c25c
1_M
______