Η προβολή της κινηματογραφημένης συναυλίας "ALPHA MISSION - ΔELOS & οι [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές" στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες έθεσε την περασμένη Τρίτη το σημαντικό ερώτημα τι μπορεί να μας διδάξει το παρελθόν για το μέλλον. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το ιερό νησί της Δήλου, μνημείο πο-λιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, που ήδη πλήττεται όλο και περισσότερο από την κλιματική κρίση, μετέδωσε στους ευρωβουλευτές και στους πολίτες της Ευρώπης το μήνυμα του κατεπείγοντος, αλλά και της ελπίδας για τη ζωή στον πλανήτη μας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής, της τέχνης και της επιστήμης όπως η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Γενικόs Διευθυντής του ARTE Γερμανίας Wolfgang Bergmann, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη πρόεδρος του World Human Forum, η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη που φιλοξένησε και την εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Marshall Markus, η διευθύντρια του Διεθνούς Ιδρύματος Γιεχούντι Μενουχίν Marianne Poncelet, η αστροφυσικός Αθηνά Κουστένη, ο πρόεδρος τους Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος Ιωάννης Δαγλής, ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κούκας, καθώς και νέοι φοιτητές από διάφορα πανεπιστήμια.

Η προβολή της συναυλίας, που γυρίστηκε τον περασμένο Μάιο στη Δήλο, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Yehudi Menuhin του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO), μαζί με Ουκρανούς & Ρώσους μουσικούς, και σολίστες το ουκρανικής καταγωγής ανερχόμενο αστέρι Diana Tishchenko (βιολί) και τον Έλληνα δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλο (λύρα) έδωσαν στο ιερό νησί μια συναυλία που δημιουργήθηκε ειδικά για να υπογραμμίσει την αβεβαιότητα για το μέλλον του πλανήτη μας αν δεν δράσουμε επειγόντως.

Για πρώτη φορά στα χιλιάδες χρόνια της ιστορίας της, η Δήλος υποδέχτηκε μια ορχήστρα κλασικής μουσικής σε μια συναυλία διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης συμβολικής αξίας. Η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά από το ARTE και την παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη.

The_lions_of_Delos_at_the_European_Parliament


Η υπόθεση της ταινίας


Το ALPHA MISSION - ΔELOS με λίγα λόγια: Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΡΤΕΜΙΣ της NASA θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι μέχρι το 2025, μετά την ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟΛΛΩΝ που μετέφερε τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι το 1969.

Η Δήλος είναι το νησί όπου, σύμφωνα με το μύθο, γεννήθηκαν οι δίδυμοι θεοί Απόλλων και Άρτεμις και όπου γεννήθηκε το φως. Για πολλούς αιώνες στην αρχαιότητα, η Δήλος ήταν το κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου. Σήμερα, ολόκληρο το νησί είναι ένα ανοιχτό μουσείο και τα αρχαία ερείπια σε αυτό έχουν ήδη πληγεί από την κλιματική κρίση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Παράλληλα με την προσπάθειά μας να εξερευνήσουμε το διάστημα, η Δήλος - και τα γεγονότα που συνδέονται με αυτήν - θα αποτελέσουν εμβληματικές υπενθυμίσεις ότι και τα φτερά χρειάζονται ρίζες και ότι η θεραπεία του πλανήτη μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Η αποστολή Άρτεμις της NASA, μετά την αποστολή Απόλλων, μας δίνει τη μοναδική ευκαιρία να κατανοήσουμε ότι η Ανθρωπότητα δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη αν δεν συνδυάσει τη σοφία του παρελθόντος με τη γνώση και τις δυνατότητες του σήμερα, τις ανθρωπιστικές επιστήμες με την επιστήμη, τη μυθολογία, την τέχνη και την πνευματικότητα με το διάστημα και την τεχνολογία.

Η συναυλία


Το πρόγραμμα της προβαλλόμενης συναυλίας περιελάμβανε τις Τέσσερις Εποχές του Βιβάλντι, αυτοσχέδια επεισόδια για τη λύρα, το Floating Autumn της Carmen Fizzarotti από τις "Τέσσερις [αβέβαιες] Εποχές" και το 17 Strokes of the Bell for Peace and Sustainability του Mar-shall Marcus.

Την EUYO υποδέχτηκε η λύρα, η σύγχρονη συνέχεια του οργάνου του Απόλλωνα με ιστορία 3000 ετών, η οποία συνυφάνθηκε αριστοτεχνικά με το έργο του Vivaldi και των σύγχρονων συνθετών της συναυλίας.

Το Floating Autumn της Carmen Fizzarotti από τις [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές, είναι μια αλγοριθμική ανασύνθεση του "Φθινοπώρου" του Vivaldi. Αναπτύχθηκε από συνθέτες, μουσικούς, κλιματολόγους και επιστήμονες πληροφορικής, χρησιμοποιώντας γεωχωρικές κλιματικές προβλέψεις για το 2050, και απεικονίζει πώς θα μπορούσε να μοιάζει ένας μελλοντικός κόσμος αν δεν αντιστρέψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας μέχρι το 2030. Το [Uncertain] Four Seasons είναι μια πρωτοβουλία της AKQA και του Jung von Matt, του συνθέτη Hugh Crosthwaite, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σίδνεϊ και του Monash Climat.

• Το ALPHA MISSION - ΔELOS ενώνει τη μυθολογία, την τέχνη και τη διαστημική τεχνολογία στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης

• Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στη Δήλο, ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO που έχει ήδη πληγεί από την κλιματική κρίση.

• Το έργο συμπίπτει με την αποστολή "Άρτεμις" της NASA που θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι μέχρι το 2025.