Ο τριετής κύκλος Μίκης Θεοδωράκης φέρνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μια παράσταση μουσικής και λόγου, που ψηλαφεί με νοσταλγική διάθεση το σύνορο όπου η προσωπική μνήμη αγγίζει τη συλλογική ιστορία και η ζωή αλληλεπικαλύπτεται με την τέχνη.

Βασισμένη στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και τα αυτοβιογραφικά γραπτά της κόρης του Μαργαρίτας Θεοδωράκη, η μουσική παράσταση «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού» θα παρουσιαστεί στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2022, στις 20.30.
margarita_theodoraki

Στην παράσταση συμμετέχει το μουσικό σύνολο Λιποτάκτες – μικρό συγκρότημα της θρυλικής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», κείμενά της διαβάζει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ενώ δημοφιλή τραγούδια ερμηνεύουν ο Παναγιώτης Πετράκης και ο Άγγελος Θεοδωράκης.

Η παράσταση αντιπαραθέτει τις μνήμες μιας νεαρής γυναίκας που μεγαλώνει στην προσφυγική συνοικία της Νέας Σμύρνης μαζί με την οικογένειά της και τους Μικρασιάτες παππούδες –με φόντο τις διηγήσεις από τη «χαμένη πατρίδα» αλλά και τα φρικτά βασανιστήρια της Μακρονήσου, τις νυχτερινές εφόδους του Στρατού στο σπίτι, τις φυλακίσεις και την εξορία– με τη σπουδαία μουσική του διάσημου πατέρα της.

o-mikis-theodorakis-me-tin-ginaika-tou-kai-ta-paidia-tou-1

Ο ηθοποιός Παναγιώτης Πετράκης και ο εγγονός του συνθέτη Άγγελος Θεοδωράκης αποδίδουν τραγούδια από ολόκληρο το εκφραστικό φάσμα της παραγωγής του Μίκη Θεοδωράκη που γεφυρώνουν τη λαϊκότητα με τον γνήσιο λυρισμό, συνοδευόμενοι ιδιωματικά από το σύνολο Λιποτάκτες και μικρό συγκρότημα της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτενή επιλογή από τα ωραιότερα και γνωστότερα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Παράλληλα, η ίδια η Μαργαρίτα Θεοδωράκη διαβάζει κείμενά της που αναφέρονται σε στιγμές από τη συναρπαστική παιδική της ηλικία.