Τα εγκαίνια της έκθεσης «Θησαυροί Ζωγραφικής στην Καλαμάτα από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου» πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη. Στην έκθεση, που φιλοξενείται στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, παρουσιάζονται πολύτιμα έργα, κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών, από την εμβληματική συλλογή του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης, της Ρόδου.

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σήμερα, είναι μία ιδιαίτερη μέρα διότι με τη δημιουργική και πρότυπη συνεργασία δύο Δήμων, του Δήμου Καλαμάτας και του Δήμου Ρόδου, υλοποιείται αυτό που πρέπει να είναι η περιφερειακή πολιτιστική πολιτική. Δύο φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους: Ο ένας διαθέτει έναν πρότυπο χώρο, κι είναι ευτύχημα που το Μέγαρο Χορού αξιοποιείται όχι μόνο για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού αλλά και για πλήθος άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, και ο Δήμος Ρόδου διαθέτει την ιστορική Πινακοθήκη, δημιούργημα του Ανδρέα Ιωάννου, σε πολύ πρώιμες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Τη δική του σφραγίδα έβαλε ο Χάρης Καμπουρίδης, ώστε σήμερα η Πινακοθήκη της Ρόδου να είναι κόσμημα για το νησί και συγχρόνως φορέας εξωστρεφούς παρουσίας. Οι πολύτιμες συλλογές της Πινακοθήκης την καθιστούν πολιτιστικό οργανισμό εθνικής εμβέλειας. Εδώ, έχουμε την ανάδειξη της περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής και της σύγχρονης δημιουργίας που ασκείται από τους ίδιους τους φορείς, με την υποστήριξη του Κράτους».

Η έκθεση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, που φιλοξενείται στην Καλαμάτα, εντάσσεται στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Μεγάρου Χορού, για την παρουσίαση σπουδαίων συλλογών ελληνικής ζωγραφικής. Στη συλλογή περιλαμβάνονται έργα των μεγαλύτερων Ελλήνων ζωγράφων του 20αιώνα, όπως του Θεόφιλου, του Φώτη Κόντογλου, του Γιάννη Τσαρούχη, του Γιάννη Μόραλη, του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα .