Δύο νέα μουσεία θα φιλοξενήσουν τις αρχαιότητες από τις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε εχτές με τον Υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη.

Εντός του στρατοπέδου Παύλου Μελά, δημιουργείται μουσείο για την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης, με ευρήματα αποκλειστικά από το μετρό.

Το δεύτερο μουσείο δημιουργείται στο Crossover, στη διασταύρωση με το Συντριβάνι, σε χώρο 5.000 τ.μ. ο οποίος δημιουργήθηκε για τις ανάγκες του έργου και παραχωρείται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Εκεί θα εκτεθεί και ο Documanus Maximus μήκους περίπου 77 μέτρων και πλάτους 10 μέτρων που αποσπάστηκε από τον σταθμό της Αγίας Σοφίας. Για τον χώρο του Crossover, ήδη η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ετοιμάζει τη μουσειολογική πρόταση, προκειμένου να εξεταστεί τις επόμενες εβδομάδες από το Κεντρικό Συμβούλιου Μουσείων.

Η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «Οι αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν στις ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης, πρόκειται να αναδειχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προκειμένου να αποδοθούν στους πολίτες και στους επισκέπτες της πόλης. Επομένως, ισχύει στο έπακρο η φράση «Και Μετρό και Αρχαία».

Στη συνέχεια δήλωσε «Στο Μετρό της Θεσσαλονίκης όπως άλλωστε και στο Μετρό της Αθήνας, στο Μετρό του Πειραιά, στο Τραμ και σε όλα τα μεγάλα τεχνικά έργα που αλλάζουν την εικόνα της πατρίδας μας, η πρόνοια για την πολιτιστική κληρονομιά είναι απόλυτη. Ο αρχαιολογικός νόμος εφαρμόζεται παντού και πάντα απαρέγκλιτα, κάτι που έχει επιβεβαιώσει κατ’ επανάληψη το Συμβούλιο της Επικρατείας.