Μια ιστορία μυστηρίου σε δύο πράξεις με πρωταγωνίστριες δυο γυναίκες που τις χωρίζει ένας αιώνας, αλλά διασταυρώνονται με απρόσμενο τρόπο, περιγράφει το νέο εκδοτικό εγχείρημα της Μαίρης Βασάλου, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Διάπλαση με τίτλο «Στην άγνωστη νήσο».

Στην πρώτη, ένα καράβι προσκρούει στα βράχια την εποχή του Όθωνα, ο οποίος κλείνει με βασιλικό διάταγμα τα ολιγάριθμα μοναστήρια ανά τη χώρα. Στη δεύτερη, τρεις άνδρες χάνονται στα ταραγμένα νερά του χειμώνα σ’ ένα νησί του Αιγαίου, τα χρόνια της δικτατορίας στην Ελλάδα. Η συγγραφέας βουτάει σε βαθιά νερά μαζί με το κορίτσι με το ράσο που βρέθηκε στη μέση του πελάγους το 1834, πάνω στο καράβι, δεμένο στο φλάμπουρο για να μην το πάρει ο αέρας.
StinAgnwstiNiso_small

Ένα βιβλίο για την αγάπη που δεν τελειώνει, τον έρωτα και το μίσος, τη φιλία και την προδοσία, τη ζωή και τον θάνατο.

Η συγγραφέας μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη Μαριάνθη Κουνιά πως εμπνευστήκατε αυτήν την ιστορία και πως αυτές οι δυο γυναίκες καταφέρνουν να φτάσουν στην κάθαρση.

Πώς εμπνευστήκατε την ιστορία του νέου σας βιβλίου;


Η αφορμή; Κατά κάποιον τρόπο μια συζήτηση αρκεί για να γεννήσει την ιδέα, την αρχή μιας ιστορίας, η οποία μπορεί να εξελιχθεί μέχρι το τέλος της στην κύρια ιστορία του βιβλίου. Από τον λαογράφο Γιώργη Βενετούλια, αιώνιο ιχνηλάτη της παράδοσης του τόπου του, άκουσα για πρώτη φορά για τα διαλυμένα μοναστήρια με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα. Έτσι, βούτηξα στα βαθιά νερά μαζί με το κορίτσι με το ράσο που βρέθηκε στη μέση του πελάγους το 1834 , πάνω στο καράβι, δεμένο στο φλάμπουρο για να μην το πάρει ο αγέρας.

Πώς επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;


«Η άγνωστη νήσος υπάρχει», επέμενε η Μάρθα. Η Μάρθα, στην άκρια του βράχου το 1966, κοιτάζει τη θάλασσα και βλέπει ξεκάθαρα τη νήσο – για τους πολλούς αθέατη. Άγνωστη την έλεγε γιατί, όσους κι αν ρωτούσε για την ύπαρξή της, έδειχναν απόλυτη άγνοια.

Τι κοινό έχουν οι δύο ηρωίδες του βιβλίου;


Την κοινή τους μοίρα, κι ας ξεπερνάει η απόσταση του χρόνου έναν ολόκληρο αιώνα. Και οι δύο πάσχουν, πονούν, ελπίζουν, αγαπούν. Η Μάρθα τον Ηλία, και το κορίτσι με το ράσο τον Ήλιο της ζωής της. Και οι δύο βιώνουν ακραίες στιγμές: τη βίαιη α-πώλεια του αγαπημένου τους.

Πώς φτάνουν στην κάθαρση οι δύο αυτές γυναίκες;


Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η κάθαρση λυτρώνει. Ένα παμπάλαιο βιβλίο από το κορίτσι με το ράσο και δυο-τρεις φθαρμένες επιστολές που έρχονται στα χέρια της Μάρθας την κάνουν να καταφεύγει στην άγνωστη νήσο –μυστηριακές στιγμές– σε τόπους που ανακαλούσε η μνήμη της σαν να τους είχε περπατήσει, ώσπου έφτασε να συνομιλεί μαζί της. Μέσα σε μια εναλλαγή συγκινήσεων και συγχώρεσης λυτρώνο-νται από ένα σωρό συναισθήματα φόβου και μίσους και αποδέχονται η μία την άλλη.

Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στο βιβλίο;


Καταλυτικό! Η Μάρθα ως κεντρική ηρωίδα, που κρατάει το βάρος του ρόλου της στο βιβλίο, μοναχικό άτομο, έχει αποκηρύξει το παρελθόν της και με την ταυτότητά της κάπου ξεχασμένη γνωρίζει τον Ηλία σ’ ένα πάρτι μιας σχολής χορού. Κι από το ίδιο βράδυ, φοιτήτρια της Νομικής, τα παρατάει όλα και φεύγει μαζί του σ’ ένα νησί του Αιγαίου, σαν να γνωρίζονταν από παλιά. Ερωτεύονται, παντρεύονται μέχρις ότου ξε-κινά η αντίστροφη μέτρηση.

Ποια σημεία του βιβλίου απολαύσατε περισσότερο καθώς τα γράφατε;


Τις σελίδες όπου ξεδιπλώνεται η δύναμη της αγάπης, μιας αγάπης που ούτε ο θάνατος δεν την τελειώνει. Και στην άγνωστη νήσο, με το κορίτσι με το ράσο και το τρελό γι’ αυτήν αγόρι που σφύζουν από ομορφιά και νιάτα, κρύβοντας με κίνδυνο της ζωής τους τον παράνομο έρωτά τους.

Ποια ιστορικά γεγονότα πλέκονται με την υπόθεση του βιβλίου;


Η υπόθεση της κύριας ιστορίας διαδραματίζεται στο νησί της Κύθνου και της επιμέ-ρους ιστορίας στην άγνωστη νήσο. Υπάρχουν καθοριστικές αναφορές τόσο στο νησί στα χρόνια της δικτατορίας, της εισβολής στην Κύπρο, όσο και στην άγνωστη νήσο, που έχει τη δική της υπόθεση, που φτάνει μέχρι τα χρόνια του νεοσύστατου κράτους, ελεύθερου πλέον από τον τουρκικό ζυγό.

Η Μαίρη Βασάλου


Η Μαίρη Βασάλου γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στο Μαρούσι. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως καθηγήτρια της αγγλικής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών, και μετέπειτα στον Ε-μπορικό Σύλλογο Αθηνών, ως εισηγήτρια σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Έχει πα-ρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με την ψυχολογία και τις μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης έχει συμμετάσχει στην εκπομπή Iχνηλάτες της ΕΡΤ1. Είναι μέλος στη Λέσχη Ανάγνωσης Αμαρουσίου και ασχολείται με παρουσιάσεις βιβλίων στην ηλεκτρονική εφημερίδα avecnews. Από τις Εκδόσεις Διάπλαση κυκλοφορεί και το μυθιστόρημά της Το χαμένο άλλο-θι (2017).