Τα γυρίσµατα της ταινίας «Tin soldier», µε πρωταγωνιστή τον Ρόµπερτ ντε Νίρο, ξεκινούν αυτές τις µέρες στη Δράµα, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα αρχίζει να αποτελεί πλέον έναν κορυφαίο προορισµό για κινηµατογραφικές παραγωγές. Τόσο ο αγαπηµένος ηθοποιός του Χόλιγουντ όσο και ο συµπρωταγωνιστής του Τζέιµι Φοξ και το επιτελείο της κινηµατογραφικής παραγωγής θα βρίσκονται στην περιοχή και θα διαµείνουν σε δύο από τα πιο φηµισµένα ξενοδοχεία της ∆ράµας. Η κίνηση αυτή έρχεται να ξυπνήσει τη φήµη της Βόρειας Ελλάδας από την κάµψη που προκάλεσε η πανδηµία COVID-19 και να συµβάλει σε πολύ µεγάλο ποσοστό στη διεθνή προβολή της ∆ράµας όσο και της Ελλάδας ευρύτερα ως τουριστικού και πολιτιστικού προορισµού.

Σύµφωνα µε τους συντελεστές, τα γυρίσµατα θα περιλαµβάνουν σκηνές έντονης δράσης, µε εκρήξεις και πυροβολισµούς, ενώ πολλοί κοµπάρσοι θα συµµετάσχουν σε ρόλους στρατιωτικών, αστυνοµικών και πρακτόρων. Για τον λόγο αυτόν τα γυρίσµατα αναµένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον έναν µήνα, µέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Η δύναμη της εικόνας

Σύµφωνα µε την Αντζελα Γκερέκου, πρόεδρο του ΕΟΤ, η προβολή όµορφων τοπίων της χώρας µας µέσω του κινηµατογράφου καθιστούν πιο ελκυστικούς τους τουριστικούς µας προορισµούς. «Η δύναµη της εικόνας και ο κινηµατογράφος µπορεί να αποτελέσουν δυναµικό εργαλείο προβολής τουρισµού και πολιτισµού», είχε αναφέρει πριν από µερικές ηµέρες σχετικά µε την εταιρεία παραγωγής Millennium και την ταινία «The Bricklayer», που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Θυµίζουµε πως, σύµφωνα µε τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), αναµένεται να πραγµατοποιηθούν γυρίσµατα σε περισσότερες από εκατό τοποθεσίες ανά την ελληνική επικράτεια από µεγάλες διεθνείς κινηµατογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές κολοσσιαίων εταιρειών, όπως είναι η Disney+, η Paramount & Amazon Prime κ.ά.

Ακόµα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση προς περιοχές που έχουν αγαπηθεί µέσα από ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιµαντέρ κ.ο.κ. µπορεί όχι µόνο να τονωθεί σηµαντικά, αλλά και να διατηρηθεί για πολλά χρόνια. Ενα καλό παράδειγµα αποτελεί η δηµοφιλής ταινία «Το µαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Το γεγονός ότι τα γυρίσµατα πραγµατοποιήθηκαν στην Κεφαλλονιά οδήγησε σε άµεση αύξηση 20% της τουριστικής κίνησης προς το νησί και δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας. Από το 2023 αναµένονται ακόµα περισσότερα έσοδα µέσω των οπτικοακουστικών παραγωγών που θα έρθουν στην Ελλάδα, ενώ από τον Σεπτέµβριο ξεκινά άλλη µία νέα κινηµατογραφική παραγωγή, όπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε ο Ρόµπερτ Βαν Νόρντεν, παραγωγός της Millennium.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 28 Μαΐου 2022