Η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης καθιερώνει από αυτή τη χρονιά το βραβείο «Καποδίστριας», που θα απονέμεται κάθε χρόνο σε μία ελληνική καλλιτεχνική προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας, η οποία με το έργο της προβάλλει τις φωτεινές ελληνικές αξίες. 

Φέτος, αυτό το βραβείο απονέμεται στον πολυβραβευμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή. Η τιμή αυτή προς το πρόσωπο του ιδιαίτερα δημοφιλούς σκηνοθέτη έρχεται να επιβραβεύσει τη σταθερή του σχέση με την προβολή και ανάδειξη των στοιχείων που συνθέτουν την ελληνική ταυτότητα και τον εσώτερο ελληνικό πολιτισμό.

Στο έργο του προβάλλει το αρχαίο ελληνικό αίσθημα, καθώς και την πίστη στην Ορθοδοξία, στοιχεία που διαχρονικά διαμορφώνουν την ξεχωριστή θέση της Ελλάδας μέσα στον ακατάλυτο χρόνο.

smaragdis
O κορυφαίος σκηνοθέτης μιλάει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για το βραβείο αλλά και την ταινία για τη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια, που θα βγει στις μεγάλες οθόνες το 2023.

Η Ακαδημία Ελληνικών Βραβείων Τέχνης σάς τιμά ως ελληνική προσωπικότητα της χρονιάς με το διεθνές βραβείο «Καποδίστριας». Πώς νιώθετε;

Τα βραβεία συνήθως είναι μικρές ή μεγάλες βόμβες αγάπης. Είναι μια τιμή, πολύ δε περισσότερο αυτό το διεθνές βραβείο, που φέρει το όνομα του Καποδίστρια, ο οποίος είναι ο ήρωας της επόμενής μου ταινίας. Το εν λόγω βραβείο το εκλαμβάνω ως θετικό σημάδι και μας δίνει δύναμη για τη μεγάλη περιπέτεια του να γίνει αυτή η ταινία που ετοιμάζουμε.

Σε ποια φάση βρίσκεται η ταινία;

Έχουμε οργανωθεί για να ξεκινήσουν τα γυρίσματα τον Σεπτέμβριο, Θεού θέλοντος και πολέμου επιτρέποντος, με την ελπίδα ότι η ταινία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό θα προβάλλεται το 2023.

Έχετε βρει ποιος θα υποδυθεί τον Καποδίστρια;

Ο πρωταγωνιστής και τα κεντρικά πρόσωπα θα είναι Άγγλοι ηθοποιοί και θα πλαισιωθούν από σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς. Η ταινία θα είναι στα αγγλικά και τα ελληνικά, δηλαδή θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της ταινίας μας «El Greco», που έχει το αξεπέραστο ρεκόρ των 1.200.000 θεατών και πολλά διεθνή βραβεία.

Υπάρχουν δυσκολίες για την ταινία;

Υπάρχουν μόνο δυσκολίες… Μόνο η βαθιά πίστη να αναδείξουμε τον μεγάλο αυτόν Έλληνα, Ιωάννη Καποδίστρια, μας δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλά.

Πώς αποφασίσατε να κάνετε αυτή την ταινία;

Δεν αποφασίζουμε εμείς. Τα έργα που κάνουμε, τα ίδια τα έργα μάς αποφασίζουν και, αν είναι πρόσωπα, τα ίδια τα πρόσωπα μας αποφασίζουν. Αυτό πιστεύω.

Φοβάστε τις αρνητικές κριτικές;

Αυτούς που ξεκινάνε να γράφουν αρνητικά για έργα που δεν έχουν γίνει ή δεν έχουν δει, οδηγούμενοι από την κακοβουλία τους, πρέπει να τους λυπόμαστε, γιατί δεν μπορούν τη χαρά που παίρνουν οι ψυχές των καλόβουλων θεατών.

Πού θα γυριστεί η ταινία;

Θα γυριστεί στην Ελλάδα, σε πάρα πολλά μέρη, αλλά κυρίως σε Κέρκυρα, Ναύπλιο, Ύδρα, Περιφέρεια Αττικής και Μάνη.

Τα γυρίσματα του εξωτερικού θα αποφασιστούν άμεσα. Τι είναι για εσάς ο Καποδίστριας;

Δεν είναι μόνο ο καλύτερος κυβερνήτης μετά τους αρχαίους Έλληνες, αλλά η πιο αγαθή, άδολη και ανιδιοτελής προσωπικότητα των νεότερων ελληνικών χρόνων. Και, κυρίως, είναι -δεν λέω «ήταν»- ένας βαθύτατος φορέας του ελληνικού αισθήματος, που εμπεριέχει τους αρχαίους Έλληνες και τη στάση της ζωής τους, αλλά ήταν και είναι βαθύτατος πιστός της ελληνικής Ορθοδοξίας, που εμπεριέχει ελευθερία. Θέλω να πιστεύω ότι η ταινία θα συμβάλει στο να επιταχυνθεί η αγιοποίηση αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου, γιατί είναι πρότυπο, που μόνο το καλό έπραξε και έδειξε πώς πρέπει να είμαστε εμείς, οι Ελληνες, αύριο, με πίστη και αγάπη για τους άλλους.

Μόνο η βαθιά πίστη να αναδείξουμε τον μεγάλο αυτόν Έλληνα μας δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλά


Επειδή μιλάτε για πίστη, ο Καποδίστριας είχε κάποια σύνδεση με το Άγιον ‘Ορος;

Ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή την ερώτηση, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι ο Καποδίστριας είχε μια ισχυρότατη σχέση και εντελώς άγνωστη με το Άγιον Όρος. Μάλιστα, όταν έγινε κυβερνήτης, κατάφερε να συγκεντρώσει τα ιερά κειμήλια που είχε εκποιήσει το Άγιον ‘Ορος για να βοηθήσει την Επανάσταση του 1821. Το λέω αυτό γιατί το έκρυψαν ότι το Άγιον Όρος βοήθησε με πολλούς τρόπους τον ξεσηκωμό των Ελλήνων ενάντια στους Τούρκους. Αναγνωρίζοντας αυτή την προσφορά, ο Καποδίστριας ως κυβερνήτης συγκέντρωσε και επανέφερε τα ιερά κειμήλια στην κοιτίδα του χριστιανισμού, που είναι το ‘Αγιον ‘Ορος. Είπαμε, ήταν ένας άνθρωπος πιστός, ένας άνθρωπος της προσφοράς και της αγάπης, δηλαδή ένας μελλοντικός πρότυπος Έλληνας.