Ο πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής, Βαγγέλης Παπαθανασίου, έφυγε από τη ζωή σκορπίζοντας θλίψη στο παγκόσμιο διεθνές στερέωμα. 

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, γνωστός στο εξωτερικό ως «Vangelis», ασχολήθηκε με μουσικά έργα για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τον χορό. Η μουσική που έγραψε για την παράσταση «Ηλέκτρα» με πρωταγωνίστρια την Ειρήνη Παπά και σκηνοθέτη τον Μιχάλη Κακογιάννη γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Την ίδια περίοδο, εμπνεύστηκε και τη μουσική για τα μπαλέτα «Frankenstein – Modern Prometheus» το 1985 και «The beauty and the beast» το 1987, που ερμήνευσε το Royal Ballet στο Covent Garden του Λονδίνου.

Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας. Το έργο του «Μυθωδία» επελέγη από τη ΝΑSΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Κορέα – Ιαπωνία.

Οι μουσικές τους «έντυναν» μοναδικά κινηματογραφικές και θεατρικές δημιουργίες, ας απολαύσουμε τις τρεις πιο εμβληματικές:

«Οι Δρόμοι της Φωτιάς»

Το 1982 κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για την ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς». Η ταινία εξιστορεί την προσπάθεια τριών Άγγλων αθλητών να τα καταφέρουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924 και απέσπασε ακόμα τρία χρυσά αγαλματίδια: Καλύτερης ταινίας, σεναρίου και κοστουμιών. Η συγκεκριμένη μουσική σύνθεση αποτέλεσε σταθμό στην καριέρα του, και προκαλεί μέχρι και σήμερα ρήγη στο άκουσμά της.



«Ελ Γκρέκο»

Βαγγέλης Παπαθανασίου και Γιάννης Σμαραγδής είχαν συνεργαστεί ξανά το 1996, στην ταινία Καβάφης. Έντεκα χρόνια μετά οι δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες συναντήθηκαν ξανά. Αυτή τη φορά για ένα έργο αφιερωμένο σε έναν άλλο μεγάλο καλλιτέχνη από την Ελλάδα, τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο. Η ταινία μας μεταφέρει στον 16ο αιώνα και ακολουθεί την περιπετειώδη αναζήτηση του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή Ελ Γκρέκο για ελευθερία και έρωτα.



«Αλέξανδρος»

Το κινηματογραφικό έργο «Αλέξανδρος» είναι μια ταινία αμερικανικής παραγωγής του 2004 σε σκηνοθεσία Oliver Stone. Η ταινία βασίζεται στην ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βασιλιά της αρχαίας Μακεδονίας στην Ελλάδα, ο οποίος κατέκτησε το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου έως την ηλικία των 30 ετών. Τη μουσική και εδώ υπογράφει ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.