Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η συναυλία του σπουδαίου συνθέτη και μαέστρου Σταύρου Ξαρχάκου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων λειτουργίας του Δημοτικού Ραδιοφώνου της πόλης “Κανάλι Ένα 90,4” .

Το κοινό που κατέκλυσε από νωρίς το θέατρο, είχε την ευκαιρία να απολαύσει όλα τα αγαπημένα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου που έχει συνθέσει για τον Πειραιά και τα οποία ο συνθέτης και μαέστρος διασκεύασε ειδικά για τη βραδιά.

Την εκδήλωση για τα γενέθλια του Καναλιού Ένα – που συμπίπτουν με τη γέννηση της “ελεύθερης ραδιοφωνίας” - τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά κ. Σεραφείμ, πατέρας Αυγουστίνος, ο Δήμαρχος Πειραιά κ.Γιάννης Μώραλης, οι υφυπουργοί Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος και Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεόδωρος Δρίτσας, οι βουλευτές Γιάννης Μελάς, Νίκος Μανωλάκος και Χριστόφορος Μπουτσικάκης, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, οι πρώην Δήμαρχοι Πειραιά Ανδρέας Ανδριανόπουλος (ιδρυτής του Δημοτικού Ραδιοφώνου και “πρωτεργάτης” της “ελεύθερης ραδιοφωνίας”) και Στέλιος Λογοθέτης , επικεφαλής παρατάξεων του δήμου Πειραιά, περιφερειακοί, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, θεσμικοί φορείς της πόλης και πλήθος ακροατών του Δημοτικού Ραδιοφώνου.

Καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας, το κοινό δεν σταματούσε να αποθεώνει τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον οποίο συνόδευαν η Ηρώ Σαΐα και ο Ζαχαρίας Καρούνης καθώς και η Ορχήστρα Εγχόρδων Πειραιά του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου της πόλης.

Ο σπουδαίος συνθέτης και μαέστρος ξεσήκωσε το κοινό στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά τη συναυλία, όταν αναφέρθηκε στα παιδιά του Πειραιά ανεβάζοντας παράλληλα στη σκηνή τα δύο δικά του παιδιά!

Μετά το πέρας της συναυλίας ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά Αλέξανδρος Τζεφεράκος τίμησαν τον Σταύρο Ξαρχάκο για τη συνολική προσφορά του στον Πολιτισμό.

Η ομιλία του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη

«Η Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά, το ραδιόφωνο της πόλης μας συμπληρώνει φέτος 35 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και το γιορτάζει με αυτήν την ξεχωριστή εκδήλωση. Είναι χαρά και τιμή για την πόλη του Πειραιά και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά να υποδεχόμαστε ένα σπουδαίο Έλληνα συνθέτη και μαέστρο, πολύ αγαπητό σε όλους τους Έλληνες, τον Σταύρο Ξαρχάκο, σε μια μοναδική συναυλία με αγαπημένα τραγούδια του, τα οποία διασκεύασε ειδικά για την αποψινή εκδήλωση.

Το "Κανάλι ένα" του Πειραιά, ο ραδιοφωνικός σταθμός της πόλης μας, κουβαλάει ένα ιδιαίτερο ιστορικό βάρος. Ήταν ένας από τους πρώτους σταθμούς της ελεύθερης ραδιοφωνίας και άνοιξε το δρόμο, μαζί με τα δημοτικά ραδιόφωνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στην πολυφωνία και την πλουραλιστική ενημέρωση στα ερτζιανά. Στη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας του, είχε την τύχη να φιλοξενήσει στα μικρόφωνά του καταξιωμένους επαγγελματίες, σημαντικές προσωπικότητες από όλους τους χώρους και να κερδίσει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους ακροατών.

Είναι αλήθεια ότι στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης το «Κανάλι Ένα», όπως και άλλα Μέσα Ενημέρωσης στη χώρα, πέρασε σε μια φάση βαθιάς κρίσης, όμως τον τελευταία καιρό γίνεται μια προσπάθεια, ώστε να το αναβαθμίσουμε.

Ένα δημοτικό ραδιόφωνο οφείλει να έχει τα μικρόφωνά του ανοιχτά στην κοινωνία και να σέβεται τον ρόλο του, αλλά και τα χρήματα των Πειραιωτών, καθώς ο Δήμος Πειραιά είναι αυτός που επιδοτεί το Κανάλι Ένα για να λειτουργεί.

Η ανανέωση της Δημοτικής Ραδιοφωνίας που νομίζω ότι είναι εμφανής το τελευταίο διάστημα με χαροποιεί ιδιαίτερα. Ήταν κάτι το οποίο χρειαζόταν και θέλω να πιστεύω ότι μέρα με την ημέρα κερδίζει την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων ακροατών. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας στην ίδια γραμμή, για να στηρίξουμε το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά και κυρίως για να το βάλουμε ξανά στην καρδιά, στα σπίτια και στα αυτοκίνητα όλων των Πειραιωτών και όχι μόνο».