Για πρώτη φορά πραγματοποιείται κινηματογραφική Ολυμπιάδα, ένα μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ κινηματογράφου - το πρώτο διεθνώς με ένα σύστημα διαγωνισμού που παραπέμπει σε μοντέλα αθλητικών διοργανώσεων με Grand Prix, ομίλους και νοκ-άουτ φάσεις, με Χρυσά, Ασημένια και Χάλκινα μετάλλια σε 30 κατηγορίες, και με πληθώρα επιπρόσθετων καινοτομιών, οι οποίες σκοπεύουν σε μια πιο συναρπαστική και διαφανή προσέγγιση των ταινιών.

Η "Film Olympiad" ξεκίνησε την δράση της πέρυσι με έδρα την Ελλάδα σε μια διεθνή πρωτοβουλία, όπου δεχόταν δεχόταν ταινίες μικρού μήκους (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation) και σε μόλις 10 μήνες συγκέντρωσε πάνω από 370 ταινίες από 62 χώρες.

Πολλές από τις ταινίες αυτές αποτελούν την αφρόκρεμα της διεθνούς παραγωγής και έχουν λάβει δεκάδες βραβεία στο εξωτερικό, ενώ 2 εξ' αυτών ήταν και υποψηφίες στα βραβεία Όσκαρ της τελευταίας διετίας. Από την Ελλάδα συμμετείχαν 46 ταινίες, ενώ στην τελική φάση που αριθμεί τις 100 καλύτερες ταινίες της χρονιάς, η Ελλάδα εκπροσωπείται από 11 ταινίες.

Στους υποψήφιους για μετάλλια ξεχωρίζουν ο υποψήφιος για Όσκαρ Doug Roland (ΗΠΑ), ο πολυβραβευμένος Bogdan Muresanu (Ρουμανία) oι οποίοι διεκδικούν από τρια μετάλλια (Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Ιδέας), ο Ισπανός ηθοποιός υποψήφιος για βραβείο Goya Vincente Vergara αλλά και Έλληνες ηθοποιοί και κινηματογραφιστές, από τους οποίους ξεχωρίζουν ο ανερχόμενος Χρήστος Σαγιάς (υποψήφιος για 3 μετάλλια) και οι Λένα Παπαληγούρα και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Η "Film Olympiad" θα διαρκέσει έως τις 8 Μαΐου σε κινηματογράφους της Αθήνας που θα παρουσιάσουν τις καλύτερες διεθνείς και ελληνικές συμμετοχές. Το κοινό θα έχει μάλιστα την δυνατότητα να ψηφίσει για το Βραβείο Κοινού, που αποτελεί και το σημαντικότερο βραβείο του φεστιβάλ.

6 Μαΐου (18.30 - 22.30) Κινηματογράφος "Αθηνά", Σολωμού 18, Χαλάνδρι
8 Μαΐου (18.30 - 22.30) Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός 48, Γκάζι

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα: www.filmolympiad.com 

Οι Έλληνες κινηματογραφιστές μπορούν να υποβάλλουν τώρα την ταινία τους για την επόμενη διοργάνωση του Film Olympiad στο www.filmfreeway.com/filmolympiad 

Bίντεο - Τrailer