Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο Αμερικανός ποιητής, μυθιστοριογράφος, καθηγητής, μεταφραστής και μεγάλος φιλέλληνας, Έντμουντ Κήλυ, που είχε την Ελλάδα για δεύτερη πατρίδα του. 

Το συλλυπητήριο μήνυμα της Λίνας Μενδώνη 


"Το πολύπλευρο, πολυδιάστατο έργο του Εντμουντ Κήλυ, ως μεταφραστή, ποιητή, μυθιστοριογράφου, δασκάλου, συνδέθηκε με βαθείς δεσμούς με την Ελλάδα, με μια σχέση λατρείας για τον τόπο, τη γλώσσα, τους στίχους των Ελλήνων ποιητών. Γνώρισε στο αγγλόφωνο κοινό την ποίηση του Σεφέρη, του Καβάφη, του Ρίτσου και του Σικελιανού, μεταφέροντας, πέρα από τις λέξεις, το πνεύμα, την αίσθηση της ελληνικής ποίησης, μέσα από τις προσωπικές σχέσεις που ανέπτυξε, με ξεχωριστή τη μακρά φιλία του με τον Γιώργο Σεφέρη.
Screenshotβιβλια_63

Για τον Κήλυ, η Ελλάδα δεν ήταν απλώς μια χώρα που γνώρισε και έζησε. Ήταν η δεύτερη πατρίδα του. Τον αποχαιρετούμε ως Έλληνα, με τον απεριόριστο σεβασμό που οφείλουμε στο σημαντικό του έργο και στη σπουδαία του συμβολή στη μετάδοση της ελληνικής κουλτούρας. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και στους πολλούς φίλους του" δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.