Ένας από τους ανθρώπους που ξέρουν πολύ καλά τον ελληνικό κινηματογράφο, βιώνοντας μάλιστα από κοντά τους μεγάλους πρωταγωνιστές, είναι αναμφίβολα ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης. Πρόσφατα έγραψε ένα νέο βιβλίο για τη ζωή του ηθοποιού Δημήτρη Χορν με τίτλο «100 χρόνια Χορν - Η τελειότητα της γοητείας», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λυκόφως.

Το βιβλίο προλογίζει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και σε λίγο καιρό θα παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό για τα 100 χρόνια του Δημήτρη Χορν.Έγινε με την άδεια της Φίνος Φιλμ για τη χρήση υλικού από τις ταινίες της. Άλλωστε, ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν στενός φίλος του Δημήτρη Χορν, τον εκτιμούσε πάρα πολύ και τον θαύμαζε.

Ήταν ο Χορν εκείνος που μετά τον θάνατο του Φίνου, όντας εκείνη την εποχή στην ΕΡΤ, κανόνισε να αγοραστούν ξανά οι ταινίες του από την κρατική τηλεόραση και να σώσει τη Finos Film από τα δυσθεώρητα χρέη της. «Νομίζω ότι σημαντικό ρόλο για τη συγγραφή του βιβλίου έπαιξε η γοητεία του Χορν. Ήταν τόσο καλός και πέρα από το ταλέντο του ήταν γενναιόδωρος σε όλα. Από τον τρόπο που έπαιζε έως πώς σου φερόταν. Ήταν ένας άνθρωπος με βαθιά ευγένεια, άλλης εποχής».

Όπως μας διηγείται ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης στον Γιάννη Ξυνόπουλο στο Secret, το ένθετο του πολιτισμού της εφημερίδας Παραπολιτικά, ο Χορν γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος καλής οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του Ναυτικού και παράλληλα πολύ σημαντικός θεατρικός συγγραφέας. Τον βάφτισε η μεγάλη πρωταγωνίστρια της εποχής, ηθοποιός Κυβέλη.

Το επίθετο Χορν ήταν αυστριακό, από τους προγόνους του που ήρθαν στην Ελλάδα. Ο πατέρας του είχε παντρευτεί μία κόρη Κουντουριώτη, γι’ αυτό και στο σπίτι του, πίσω από το γραφείο του, είχε πάντα μια μεγάλη φωτογραφία του Κουντουριώτη, που υπήρξε ο πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, το 1923, με ιδιόχειρο αυτόγραφο στον πατέρα του.

Μπορεί να έκανε δύο γάμους, αλλά ο έρωτας με τη Λαμπέτη έγραψε Ιστορία.
«Όταν τον παράτησε η Λαμπέτη, αυτός ο ευγενής άνθρωπος έγινε κάποιος άλλος. Ζούσε τα πάντα στα άκρα, χωρίς να σκέφτεται ότι μπορεί να ξεπέσει. Όταν τον ρώτησα αν ήταν ο έρωτας της ζωής του, μου απάντησε ότι “ήταν ένα μεγάλο λάθος” και πως δεν καταλαβαίνει πώς δημιουργήθηκε».

Ρώτησα τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη να μου πει για τη φιλία του Χορν με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

«Αυτή η φιλία ήταν πολύ σημαντική για τον Δημήτρη Χορν και ήταν το μόνο πράγμα στο οποίο έχανε το χιούμορ του, αν είχες την παραμικρή αντίρρηση. Ενώ δεν ήταν αυτό που λέμε πολιτικοποιημένος άνθρωπος, είχε θέση.

Ο Καραμανλής ήταν δεξιός, όμως η δική του οικογένεια ήταν βενιζελική. Θα μπορούσαμε με τα σημερινά δεδομένα να πούμε ότι προερχόταν από κεντρώα οικογένεια.
Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του Βενιζέλου, γι’ αυτό και έφυγε από το Ναυτικό. Εντούτοις, με τον Καραμανλή αναπτύχθηκε μια πολύ βαθιά φιλία».

Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 12/2