Η Ζάζα, το νέο παιδικό βιβλίο της Αργυρώς Πιπίνη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, είναι μια συγκινητική ιστορία για την ελπίδα, τη μνήμη και το «Ποτέ ξανά» και αναφέρεται στα παιχνίδια των παιδιών που χάθηκαν ή επιβίωσαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η Ζάζα είναι η κούκλα της μικρής Εστρέας, που διηγείται, από μια προθήκη του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, την ιστορία τους, μια ιστορία αποχωρισμού, νοσταλγίας, πόνου και αγάπης.

Τα παιχνίδια ήταν η κλωστή που συνέδεε τα παιδιά στα γκέτο και στα στρατόπεδα θανάτου με την παλιά τους ζωή, την οικογένειά τους, την ασφάλεια και τη θαλπωρή του σπιτιού τους. Όσα σώθηκαν μας διηγούνται την ιστορία των μικρών θυμάτων του Ολοκαυτώματος –κάθε παιδί κι ένας ολόκληρος κόσμος– ώστε να μην ξεχάσει ποτέ κανείς.
53a985b7-74e7-6409-44fa-ce10e322794a

Βρέθηκα κάτω από τρενάκια και μολυβένια στρατιωτάκια και κούκλες και πατίνια. […] Κι έμεινα κι εγώ εκεί, με τα κουζινικά και τα παιχνίδια τα κουρδιστά, για να φυλάω τα μυστικά. Ναι, εμείς ήμασταν οι φύλακες, εμείς φυλάξαμε τα μυστικά. Η Ζάζα, ο Όττο, η Κολέτ, το Βουμβούμ… Τα παιχνίδια των παιδιών -η κλωστή που τα συνέδεε με την παλιά τους ζωή- διηγούνται την ιστορία τους.