Το τελευταίο έργο του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Ιβάν Τουργκένιεφ, που είναι ένα ερωτικό, μεταφυσικό δράμα, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 24 Ιανουαρίου στο Σύγχρονο θέατρο σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Νικολαϊδη.

Πρόκειται για το έργο «Ανάμεσα σε δυο κόσμους» που βασίζεται στην πιο διάσημη νουβέλα «Κλάρα Μίλιτς» του Τουργκένιεφ, ενώ η παράσταση πλαισιώνεται ηχητικά από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες του Φρεντερίκ Σοπέν, που δημιουργούν μια ρομαντική και έντονα νοσταλγική ατμόσφαιρα.
ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΚΗ1

«Το έργο αφορά σε προσωπική ιστορία του συγγραφέα και στην μεταστροφή του ως άνθρωπο από το φυσικό, εφήμερο και φθαρτό στο υπερφυσικό, αιώνιο και άφθαρτο. Όλη η ουσία του είναι η αναζήτηση του έρωτα και της αγάπης πέρα από τ’ανθρώπινα μέτρα και όρια, πλαισιωμένη με τα υπέροχα μουσικά μοτίβα του Σοπέν» αναφέρει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη Μαριάνθη Κουνιά η Νίκη Παλληκαράκη που πρωταγωνιστεί στο έργο.
ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΚΗ_2

Η γνωστή ηθοποιός ανυπομονεί να ανέβει ξανά στη σκηνή, για να συνομιλήσει με το κοινό μέσα από έναν σπουδαίο ρόλο, μαζί τον οποίο φωτίζεται ο πολύπλοκος εσωτερικός ψυχισμός όλων των προσώπων.

«Υποδύομαι την Πλάτοσια, την υπερπροστατευτική θεία του νεαρού Γιάκοφ, με τον οποίο συγκατοικούμε και είμαι η βασική του ανθρώπινη επαφή τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του. Νομίζω πως το σοκ που βιώσαμε όλοι στο χώρο μας τα τελευταία χρόνια λόγω κορωνοϊού, είναι πρωτόγνωρο. Κανείς μας δεν μπορούσε να διανοηθεί και να είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο. Τίποτα πια δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο κι ανά πάσα στιγμή όλα μπορούν ν’ανατραπούν όσο θα υπάρχει στη ζωή όλων μας ο εφιάλτης του κορωνοϊού» αναφέρει.

Η Νίκη Παλληκαράκη ανήκει σε μια γενιά ηθοποιών που υπηρετεί για χρόνια την υποκριτική με εξαιρετικό ήθος και σεβασμό. Και στο ερώτημα αν είχε ποτέ κατά το παρελθόν δεχθεί κάποιου είδους κακοποίηση στη δουλειά της ή υπήρξε κατά τη διάρκειας της καριέρας της κάποιος συνάδελφος της που να της έβαλε τρικλοποδιά στην επαγγελματική της ανέλιξη, απαντά η ίδια με παρησσία.

«Αυτά όλα δεν νομίζω πως περιορίζονται μόνο στο χώρο της τέχνης και του θεάτρου. Και βεβαίως τα έχω αντιμετωπίσει και στο παρελθόν, αλλά μέχρι και πρόσφατα. Ο καθένας μας πορεύεται με το αξιακό του σύστημα και χρεώνεται και τις συνέπειες αυτής της επιλογής. Πέφτεις και σηκώνεσαι ξανά και ξανά και προχωράς. Το πιο σημαντικό για μένα παραμένει να μην έχεις αναιρέσει τον εαυτό σου. Να πορεύεσαι με την αυθεντικότητα και την αλήθεια σου όποια κι αν είναι αυτή. Το επάγγελμα του ηθοποιού παραμένει ένα εξαιρετικά δύσκολο κι ανασφαλές επάγγελμα εξόχως ανταγωνιστικό, οπότε σε περιόδους σαν την τωρινή γίνονται πολύ πιο δύσκολα όλα. Μετά από 28 χρόνια στο σανίδι δεν μπορεί πια κάτι να με πληγώσει, είμαι σε θέση να διαχειριστώ οποιαδήποτε συνθήκη» αποκαλύπτει.
ΠΑΛΛΗΚΑΡΑΚΗ3

Η υπόθεση του έργου

"Ανάμεσα σε δύο κόσμους"

Ο νεαρός Γιάκοφ ζει επτά χρόνια κλεισμένος στο σκοτεινό του δωμάτιο. Η μοναδική του ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία είναι με την προστατευτική θεία του με την οποία και συγκατοικεί και μ’ έναν πληθωρικό φίλο του ο οποίος τον επισκέπτεται συχνά στο σπίτι. Ο Γιάκοφ σε μία από τις σπάνιες εξόδους του στη νυχτερινή Μόσχα γνωρίζει την Κλάρα, ένα ανερχόμενο αστέρι της όπερας, η οποία έχει μόλις εγκατασταθεί στη Μόσχα αφήνοντας πίσω την οικογένειά της και την αγαπημένη της αδερφή. Μεταξύ των δύο νέων αναπτύσσεται μια ιδιόμορφη ερωτική έλξη. Ο Έρωτας που κατακλύζει τους δύο νέους, έρχεται σαν σίφουνας που αναιρεί τις φυσικές σταθερές του γήινου κόσμου, αποκαλύπτοντάς τους την ουσία της ανθρώπινης ζωής και ύπαρξης.

Πληροφορίες
Μετάφραση (από τα ρωσικά): Παύλος Στεφάνου
Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη www.a-priori.gr 
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου www.mariafilippoudesign.com 
Κοστούμια: Μαντώ Ψυχουντάκη
Επιμέλεια μουσικής: Γιάννης Οικονόμου
Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Φιλίππα Κουτούπα, Δημήτρης Μανδρινός, Νίκη Παλληκαράκη, Σοφία Πανάγου, Ορέστης Τρίκας
Από 24 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα - Τρίτη στις 21.15 στο Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Αθήνα)