Η Φωτεινή Βελεσιώτου είναι µια αναγνωρισµένη λαϊκή τραγουδίστρια, που στη φωνή της κουβαλάει µνήµες από τα παλιά.

Αφορµή της συνέντευξης είναι οι χειµερινές της εµφανίσεις στο νυχτερινό κατάστηµα «Ακτή Πειραιώς» µαζί µε δύο εξαιρετικές ερµηνεύτριες, τη Γλυκερία και τη Μελίνα Κανά, οι οποίες διεκόπηκαν λόγω των μέτρων για την προστασία από τον κορoνϊό» αναφέρει, επισηµαίνοντας µάλιστα πως και η ίδια είναι εµβολιασµένη µε την τρίτη δόση.

Από την άλλη, σέβεται και όσους δεν έχουν ακόµη εµβολιαστεί. «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του

Εγώ µπορώ να µιλήσω για µένα, αλλά δεν είµαι ούτε γιατρός ούτε λοιµωξιολόγος, γι’ αυτό και ακούω τους επιστήµονες, γιατί δεν είµαι τίποτα από τα δύο».



Η Φωτεινή Βελεσιώτου πριν ασχοληθεί µε το τραγούδι ήταν εκπαιδευτικός. Πόσο διαφορετικός είναι ο ρόλος του δασκάλου από εκείνον του καλλιτέχνη, δεδοµένου ότι και οι δύο ιδιότητες διαµορφώνουν χαρακτήρες;

«∆εν είναι το ίδιο», απαντά. «Νοµίζω ότι στο σχολείο µε τα µικρά παιδιά είναι αλλιώς, γιατί έχεις να κάνεις µε ψυχές που είναι σαν σφουγγαράκια. Αν σε σέβονται, ό,τι τους πεις θα το ακούσουν. Στο τραγούδι υπάρχουν από κάτω άνθρωποι που ίσως να σκέφτονται: “Τι λέει τώρα αυτή” ή “Πώς τα λέει” ή οτιδήποτε...

Οµως µε έναν τρόπο στις εµφανίσεις µου γεύοµαι ό,τι κοινωνώ. Και επικοινωνώ το συναίσθηµά µου στους ανθρώπους που κάθε φορά έρχονται να µε ακούσουν».



Στη συνέχεια, τη ρωτώ αν τελικά... βαδίζει ανάποδα, παίρνοντας αφορµή από τον τίτλο του τραγουδιού της «Βαδίζω ανάποδα».

«Ναι, βεβαίως βαδίζω ανάποδα, αλλά δεν νοµίζω ότι είµαι η µόνη που έχω αυτό το προνόµιο. Πολλοί άνθρωποι βαδίζουν ανάποδα και χαίροµαι γι’ αυτό. Αυτό είναι ένα τραγούδι που έγραψε ο Κώστας Φασουλάς και η µουσική είναι της Σοφίας Νάτσιου. Μάλιστα, σε κάποια σηµεία µε εκφράζει κιόλας, γιατί και εγώ είµαι κόντρα στο κατεστηµένο. ∆εν είµαι άνθρωπος που κάθεται στα αυγά του. Και την άποψή µου θα εκφέρω και θα αντιδράσω όταν κάτι µε ενοχλεί. Ετσι είµαι στη ζωή µου».



ΠΕΡΙ ∆ΙΧΑΣΜΟΥ
«Τελικά, εµείς οι Ελληνες ψάχνουµε κάτι για να πάµε κόντρα και προσπαθούµε να βρούµε ζητήµατα που να µας διχάζουν;», ρωτώ τη Φωτεινή Βελεσιώτου.

«Από αρχαιοτάτων χρόνων!», απαντά. «∆εν είναι τωρινό. Τον Σωκράτη, που έλεγε τόσο όµορφα πράγµατα, τον καταδίκασαν σε θάνατο. Τι άλλο να πω; Από κει και πέρα, όλοι γνωρίζουµε, έχουµε διαβάσει Ιστορία, έχουµε διδαχτεί, ξέρουµε τι έχει γίνει στην Ελλάδα µε τον διχασµό. Συµβαίνει και τώρα. Είναι ένα φαινόµενο διαρκές».



Είναι κοινά αποδεκτό ότι η φωνή της θυµίζει κάτι από τη Σωτηρία Μπέλλου... «Η Σωτηρία Μπέλλου ήταν µία και αξεπέραστη. Για µένα τουλάχιστον δεν µπαίνει θέµα σύγκρισης. Απλά, επειδή τραγουδάµε στον ίδιο µουσικό τόνο, ίσως ορισµένοι µπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία.

Νοµίζω ότι οι φωνές µας είναι εντελώς διαφορετικές. Ίσως να µοιάζει λίγο το ηχόχρωµα, αλλά έως εκεί, δεν νοµίζω ότι είναι κάτι άλλο».


Έχει απορρίψει τραγούδια που µετά έγιναν επιτυχίες;

«Ναι, απέρριψα τραγούδια που µετά έγιναν επιτυχίες, γιατί δεν θα µπορούσα να τα υπερασπιστώ και να τα υποστηρίξω εγώ. Χαίροµαι που τα είπαν άλλοι και καλύτερα από µένα», λέει γελώντας και προσθέτει: «Μέσα στον Ιανουάριο θα κυκλοφορήσει ολόκληρος ο δίσκος µου, που λέγεται “Αδεια ρούχα”. Πάλι όλα τα τραγούδια είναι σε στίχους του Κώστα Φασουλά και µουσική της Σοφίας Νάτσιου.

Μέσα στο 2022 θα κυκλοφορήσει και ο “Επιτάφιος” του Μίκη Θεοδωράκη. Μάλιστα, πρόλαβε αυτά τα τραγούδια να τα ακούσει ο µεγάλος συνθέτης πριν φύγει από τη ζωή. Τέλος, θα κυκλοφορήσει και µια συλλογή από ρεµπέτικα τραγούδια, που είναι και αυτά σχεδόν έτοιµα, περιµένοντας τον κατάλληλο χρόνο, και έπεται συνέχεια».


Η Φωτεινή Βελεσιώτου θέλει να κλείσει µε ευχές, αλλά και µε την αποκάλυψη ότι γράφει ηµερολόγιο. «Να φύγει αυτό το χτικιό που µας έχει βρει - γιατί µόνο έτσι µπορώ να το ονοµάσω. Ηταν δύσκολο µέχρι τώρα, αλλά για µένα ήταν πιο εύκολο, γιατί έβαλα κάτω πράγµατα που τα είχα αφήσει, καθώς έτρεχα µια ζωή και δεν προλάβαινα. Ετσι έκανα πράγµατα που τα χάρηκα.

Θέλω να σας πω ότι εδώ και τρία χρόνια γράφω ηµερολόγιο κάθε ηµέρα. Γράφω για τους ανθρώπους που πέρασαν µέσα στη µέρα. Και εσείς ακόµη θα καταγραφείτε».