Η «Κυρά της Ρω» ξαναζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου ARROYO στον Κεραμεικό μέσα από την συγκλονιστκή ερμηνεία της Φωτεινής Μπαξεβάνης που χαρίζει στο κοινό μια σπάνια θεατρική εμπειρία υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σταύρου Λίτινα. Η παράσταση βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ελληνίδας που γεννήθηκε στο Καστελόριζο το 1890 και επί σειρά ετών ύψωνε κάθε μέρα την ελληνική σημαία στη νησίδα Ρω, όπου έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της.
ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ1


Η «Κυρά της Ρω» είναι μια παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Και ποια είναι αυτά; Μας τα εξηγεί η ίδια η Φωτεινή Μπαξεβάνη μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη Μαριάνθη Κουνιά.

Η Κυρά της Ρω τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Ποια είναι αυτά;


Την πίστη μας ότι στα δύσκολα μπορούμε να αναδείξουμε το ευγενέστερο κομμάτι του χαρακτήρα μας και όχι το σκοτάδι. Την επένδυση στον ίδιο τον άνθρωπο. Την ελπίδα ότι ο κόσμος αλλάζει από τους ασήμαντους.

Τι σας συγκινεί περισσότερο σε αυτό το έργο;


Με συγκινεί το συγκλονιστικό κείμενο του Γιάννη Σκαραγκά, ο οποίος κατόρθωσε να αναδείξει τον πλούτο και τη συνθετότητα και μιας τέτοιας γυναίκας, αλλά και ενός ολόκληρου λαού με τον πιο ποιητικό τρόπο. Χαίρομαι που στην παράσταση όλα αυτά τα αναδεικνύει ευρυματικά η ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα.

Τι μελετήσατε για να φτιάξετε τον ρόλο σας;


Σχεδόν όσα στοιχεία και πηγές υπήρχαν. Επίσης, ταξίδεψα στο Καστελλόριζο πολλές φορές και γνώρισα καλά τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Ποιο ήταν το μυστικό για τη δύναμη που είχε αυτή η γυναίκα; Από όπου αντλούσε δύναμη για να μένει μόνη της σε ένα νησί;


Πίστευε στη ζωή και στον κόσμο των ανθρώπων. Στις αγάπες τους, στα έθιμά τους, στο υπέροχο θράσος τους να ελπίζουν στις πιο δυσβάσταχτες στιγμές τους. Ήθελε έναν μικροσκοπικό κόσμο δικό της, έναν κόσμο με τις αρχές της και τα δικά της νοήματα.

Ποια ατάκα του έργου συμπυκνώνει όλο το νόημα;


Πολλές, αμέτρητες. Από την πρώτη πρόταση μέχρι το φινάλε, το έργο είναι ένας μεθυστικός ύμνος στη ζωή και στην αγάπη.

ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ2

Λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού, τι αλλάζει στον χώρο του θεάτρου;


Τα πάντα, δυστυχώς. Νομίζω ότι θα χρειαστούμε χρόνο για να αποκατασταθεί η σχέση του κοινού με τη θεατρική αίθουσα.

Ποιες είναι κακοτοπιές στο επάγγελμα του ηθοποιού; Εσάς τι σας πληγώνει πιο πολύ κατά τη διάρκεια μιας συνεργασίας;


Οι κακοτοπιές βασανίζουν όλους τους επαγγελματικούς χώρους και όχι μόνο το χώρο των ηθοποιών. Προϋποθέτει χαρακτήρα και όρια, κάποιες φορές σε βάρος της φιλοδοξίας σου για να προστατέψεις τον εαυτό σου. Εμένα προσωπικά με ενοχλεί ο κακός χαρακτήρας και η ανοησία των ανθρώπων που έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι το επίκεντρο του κόσμου.

Τι σας ανακουφίζει πιο πολύ στη χώρα που ζούμε;


Ο τρόπος που αγαπάμε και νοιαζόμαστε, αν όχι για όλους τους άλλους, τουλάχιστον για τους ανθρώπους μας.

Ποια τραγούδια ακούγονται στην παράσταση "Η Κυρά της Ρω";


Το Καστελλόριζο είναι πια ο τόπος της καρδιάς μου, και μέσα από εκείνη έγραψα τη μουσική της παράστασης και δύο τραγούδια για να ταξιδέψουν το αγαπημένο αυτό νησάκι σε όλες τις καρδιές του κόσμου. Η δύναμη ψυχής και υπομονής, που έχουν δείξει οι Καστελλοριζιοί σε όλη τη διάρκεια της πολύπαθης ιστορίας αυτού του τόπου είναι αξιοσημείωτη και μοναδική. Τα τραγούδια της παράστασης “Καστελλόριζό μου” και “Ερημοπούλι (για την Κυρά της Ρω)” κυκλοφορούν από την Walnut Entertainment Greece. Όλα τα έσοδα από τα τραγούδια διατίθενται για την μουσική και θεατρική εκπαίδευση των παιδιών του νησιού μέσω του συλλόγου ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών-Γρίφων-Μαθηματικών) του Καστελλόριζου, αλλά και για την καταγραφή και διάσωση ιστοριών και παραδόσεων του νησιού. Ηδη μετά από ένα χρόνο, κυκλοφορίας των τραγουδιών στα πλαίσια του 1ου φεστιβάλ γρίφων του Καστελλόριζου τον Σεπτέμβριο 2021, προσφέραμε ένα εργαστήριο θεάτρου σκιών από τον σπουδαίο καλλιτέχνη Χρήστο Στανίση και κατασκευάσαμε έναν επαγγελματικό μπερντέ αλλά και φιγούρες με τη συμμετοχή κατοίκων του νησιού κάθε ηλικίας.

Για όσους ενδιαφέρονται να στηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια αυτή μπορούν να αγοράσουν τα τραγούδια εδώ:
Buy/stream: http://smarturl.it/erimopouli 
Buy/Stream: http://smarturl.it/KastellorizoMou


ΤΟ ΕΡΓΟ


Η παράσταση με την επιτυχημένη πορεία, που συγκινεί όπου κι αν έχει παρουσιαστεί έως σήμερα, βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Γιάννη Σκαραγκά, και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ελληνίδας χήρας που έγινε γνωστή ως Κυρά της Ρω από το όνομα του μικρού νησιού, στο οποίο έζησε μόνη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι τα βαθιά γεράματά της. Μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Δέσποινα Αχλαδιώτη έγινε μια ηρωική φυσιογνωμία.

Πεόκειται για μια σπάνια θεατρική εμπειρία, φωτίζοντας από την αρχή τη ζωή μιας γυναίκας που έγινε θρύλος μέσα από την ελπίδα, τη γενναιότητα και την εξαιρετική της τρυφερότητα. Η Κυρά της Ρω είναι μια αξέχαστη παράσταση που τιμά όλα όσα αντιπροσωπεύει η κοινή μας ανθρωπιά. Πρόκειται για μια διαχρονική ιστορία για γυναίκες που αγωνίζονται να βρουν τη θέση τους σε έναν κόσμο χωρίς μνήμη και χώρο για αυτές.

Γραμμένο με ιδιαίτερη ποιητικότητα, συμπόνια και χιούμορ, με τον αέρα της καθηλωτικής ερμηνείας της Φωτεινής Μπαξεβάνη και την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία του Σταύρου Λίτινα, το έργο είναι μια συγκλονιστική παράσταση που ξεκινά από μια εποχή και έναν τόπο για να περιγράψει μια πανανθρώπινη ιστορία.

Η Κυρά της Ρω θα κάνει την καρδιά σας να χτυπήσει δυνατά. Το έργο παρουσιάστηκε σε διαφορετικές παραστάσεις και εκτός Ελλάδας, στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.

Τα τραγούδια της παράστασης τραγουδάει η Βιολέτα Ίκαρη

Πληροφορίες παράστασης
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : από 19 Δεκεμβρίου 2021 έως 16 Ιανουαρίου 2022
ΗΜΕΡΕΣ &ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Σάββατο 18.00 & Κυριακή 21.15
ΤΙΜΕΣ: 15 ευρώ κανονικό, 12 μειωμένο
Προπώληση: tickeservices.gr και τηλ 210 7234567
Θέατρο ARROYO Μ.Αλεξάνδρου 128, Κεραμεικός 10435 Αθήνα