H εταιρεία θεατρικών παραγωγών «ΜΕΘΕΞΙΣ» παρουσιάζει το διασημότερο μουσικό παραμύθι όλων των εποχών «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ, με τον Χρήστο Τριπόδη, πέντε μουσικούς, δυο χορεύτριες και επτά μουσικά όργανα, ζωντανά επί σκηνής, στην αίθουσα «Ιφιγένεια», στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», από τις 14 Νοεμβρίου και κάθε Κυριακή στις 11:30 και 16:30.

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο σαξόφωνο και κρουστά, ζωντανά επί σκηνής, με την παράσταση να «σπάει» την κλασική φόρμα της εκτέλεσης από ορχήστρα με συνοδεία αφήγησης, όπως έχουμε συνηθίσει στις διαφορετικές εκδοχές του, ανά τον κόσμο. Πρόκειται για μια θεατρική προσέγγιση του παραμυθιού, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία χοροκίνησης, τραγούδια βασισμένα στις πρωτότυπες μελωδίες, διαδραστικό παιχνίδι με τους μικρούς θεατές, καθώς και θέατρο σκιών. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά αντιλαμβάνονται ευκολότερα τις έννοιες της μουσικής και των μουσικών οργάνων.

Το μαγευτικό κείμενο του Ρώσου συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ γράφτηκε το 1936 και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά παραμύθια όλων των εποχών.



Το 1936 ο Προκόφιεφ αποδέχεται την πρόταση της διευθύντριας του παιδικού θεάτρου της Μόσχας να συνθέσει ένα μουσικό παραμύθι. «Το έργο θα πρέπει να βοηθήσει τα παιδιά να καταλάβουν και να αγαπήσουν τη μουσική.

Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι να βρεθεί μια κοινή μουσική γλώσσα με αυτά…» σημειώνει ο Προκόφιεφ. Έτσι, λοιπόν, δεν διστάζει να θέσει τη μουσική του εξ’ ολοκλήρου στην υπηρεσία του κειμένου, ώστε να προκαλέσει τους κατάλληλους συνειρμούς στο παιδικό του ακροατήριο.

Κάθε όργανο της ορχήστρας αντιστοιχεί σε έναν χαρακτήρα του παραμυθιού. Επιδίωξη του συνθέτη είναι να δημιουργήσει μια πραγματική, απλή και κατανοητή μουσική, η οποία δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες, διατηρώντας όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μουσικού ύφους του Προκόφιεφ.

Η τεράστια δημοτικότητα του έργου σε συνδυασμό με τις μεταφράσεις του παραμυθιού σε πολλές γλώσσες – το κείμενο του οποίου γράφτηκε από τον ίδιο το συνθέτη – σύντομα καθιέρωσαν το έργο στην παγκόσμια μουσική φιλολογία.



«Ο Πέτρος δε φοβάται τους λύκους κι ας λέει ο παππούς ότι είναι επικίνδυνοι… Είναι επειδή ο παππούς είχε δει λύκους εκεί τριγύρω, ενώ το αγόρι όχι. Μέχρι, βέβαια, τη μέρα που άφησε ανοιχτή την πόρτα του φράχτη και βγήκε έξω από το κτήμα τους. Η συντροφιά του παράξενη. Το μικρό πουλί που τσακώνεται με τη στρουμπουλή πάπια στη λίμνη, η πονηρή γάτα που παραμονεύει να τους φάει και κάπου πιο πέρα κρυμμένος ο λύκος. Όμως, όταν αποφασίσει να επιτεθεί ο Πέτρος ο γενναίος, θα φανεί πιο έξυπνος από τον λύκο και θα του στήσει παγίδα. Θα σώσει, άραγε, ο Πέτρος τους μικρούς του φίλους; Κι ο λύκος; Ποια θα είναι η μοίρα του τώρα που έφτασαν οι κυνηγοί;»



O Χρήστος Τριπόδης μίλησε στα parapolitika.gr και τον Γιάννη Ξυνόπουλο για όλο αυτό το μεγάλο εγχείρημα να παρουσιάσει στο Αθηναϊκό καινό το μουσικό παραμύθι όλων εποχών, «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ.

Διεκδικείτε για τον εαυτό σας τον «ρόλο» του παραμυθά; Σας ενδιαφέρει δηλαδή να διηγείστε ιστορίες στα παιδιά που είναι ένα άλλο κοινό;

«Δεν ξέρω αν διεκδικώ τον "ρόλο" του παραμυθά σίγουρα όμως είμαι σε έναν ρόλο επαφής και δημιουργίας με τα παιδιά εδώ και δέκα χρόνια. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ να απευθύνομαι και να κάνω καλές παραστάσεις για τα παιδιά.

Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουμε κάνει σαν εταιρεία αλλά και σαν Χρήστος, πάνω από 18 παιδικές παραγωγές και παραστάσεις και με γνωστά και με "άγνωστα" παραμύθια, με στόχο πάντα να προσεγγίσουμε, να εκπαιδεύσουμε και να ερεθίσουμε την αντίληψη του παιδιού. Να ψυχαγωγήσουμε, γιατί το παιδικό θέατρο είναι ψυχαγωγία.

Θέλουμε να δημιουργούμε πάντα κάτι πραγματικά αληθινό προς τα παιδιά. Τα παιδιά είναι ένα πολύ διαφορετικό κοινό από τους ενήλικες, πολύ ενδιαφέρον κοινό, πολύ επικοινωνιακό κοινό. Είναι υπέροχο να παίζεις για τα παιδιά και ταυτόχρονα πάρα πολύ δύσκολο γιατί τα παιδιά δεν μπορείς να τα "κοροϊδέψεις"».



Έπαιξε ρόλο ο ερχομός των παιδιών σας στο να στραφείτε στο παιδικό θέατρο;

«Σαφέστατα και έπαιξε πάρα πολύ μεγάλο ρόλο γιατί άρχισα να αντιλαμβάνομαι περισσότερο τις ανάγκες των μικρών παιδιών και να έρχομαι πιο κοντά μαζί τους λόγω των παιδιών μου. Ήταν ένα πρωτόγνωρο και πολύ διαφορετικό συναίσθημα το οποίο με εξέλιξε οφείλω να πω και σαν καλλιτέχνη. Γιατί όσο μαθαίνεις εσύ στα παιδιά, άλλο τόσο και περισσότερο μαθαίνεις και εσύ από αυτά».

Ποιος είναι λοιπόν ο Πέτρος και ο Λύκος που μας συστήνετε φέτος στο Κέντρο Πολιτισμού ''Ελληνικός κόσμος''; Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά παραμύθια όλων των εποχών;

«Ο Πέτρος και ο Λύκος είναι μια πού διαφορετική δουλεία. Η πιο διαφορετική δουλεία που έχω κάνει σαν παραγωγός και σαν σκηνοθέτης. Μια δουλειά που αγαπώ, μια δουλειά δύσκολή, μια δουλειά που το αποτέλεσμα της μας αποζημίωσε όλους και εμάς σαν καλλιτέχνες και το κοινό. Είναι υπέροχο στον Πέτρο και το Λύκο το ότι τους χαρακτήρες τους ερμηνεύουν, εκτός από τους ηθοποιούς και τους χορευτές, μουσικά όργανα.

Ζωντανά μουσικά όργανα επί σκηνής από μουσικούς οι οποίοι έχουν ενεργό ρόλο μέσα στην παράσταση. Είναι κάτι πάρα πολύ όμορφο να το εκλαμβάνει κανείς αυτό ως θεατής και σε συνδυασμό με το θέατρο σκιών το οποίο είναι μπρος και πίσω από το πανί, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό».



Ποια είναι η καλύτερη αντίδραση που είχατε από μικρό θεατή μέχρι σήμερα;

«Δεν μπορώ να τις απαριθμήσω γιατί τα περισσότερα θεατρικά που έχουμε κάνει είναι διαδραστικά, και κάθε παράσταση είναι τελείως διαφορετική από την προηγούμενη. Οι αντιδράσεις και οι ατάκες των παιδιών είναι υπέροχες. Ανοίγεις διάλογο μαζί τους και σου αλλάζουν το έργο. Δεν μπορώ να κρατήσω κάτι γιατί θα αδικήσω κάτι άλλο. Όλες οι στιγμές με τα παιδιά είναι μοναδικές. Έχουμε παίξει μέχρι και κυνηγητό σε παράσταση με τα παιδιά».

Πως είναι ο φετινός θεατρικός χειμώνας για εσάς που ασχολείστε με το παιδικό θέατρο, δεδομένου ότι υπάρχει φόβος και αυτοσυγκράτηση στην αγορά εισιτηρίων για το θέατρο.

«Αισθάνομαι πολύ περίεργα αν και είμαι πολύ χαρούμενος που κάνουμε θέατρο, γιατί ειλικρινά σας μιλάω κάναμε πέρσι με την καραντίνα online παραστάσεις και η έλλειψη κοινού σου δημιουργεί ένα πάρα πού άσχημο συναίσθημα διότι δεν κάνεις τηλεόραση, κάνεις θέατρο.

Αισθάνομαι υπέροχα που παίζουμε σε κοινό μετά από ότι ζήσαμε στην καραντίνα, που είμαστε ανοιχτοί, που επικοινωνούμε, που είμαστε πάνω στην σκηνή «ζωντανοί», παρόλο που απευθυνόμαστε στο ¼ του κόσμου και όχι σε μια κανονική συνθήκη θεατών. Ελπίζω να περάσει σύντομα όλο αυτό το πράγμα, να είμαστε όλοι υγιείς και να επιστρέψουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα στην κανονικότητα μας».



Συντελεστές
Συνθέτης / Συγγραφέας: Σεργκέι Προκόφιεφ
Θεατρική Διασκευή / Σκηνοθεσία: Χρήστος Τριπόδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Αγοράς
Χορογραφίες: Χριστίνα Μπίτου
Κοστούμια: Μυρτώ Πετάση
Φωτισμοί: Ρίζος Τσιγάρης

Πρωταγωνιστούν
Χρήστος Τριπόδης
Μάριος Ιβάν Παπούλιας ( Ενορχήστρωση - Βιολί)
Θοδωρής Πιστόλας (Τενόρο σαξόφωνο)
Δέσποινα Σπανού / Φωτεινή Νικολοπούλου (Βιολοντσέλο)
Κωνσταντίνα Βεντούρη Ρούσσου (Φλάουτο)
Γιώργος Αιμιλιανός Σταυρινός (Πιάνο-Πλήκτρα-Κρουστά)

Χορεύουν:
Χριστίνα Μπίτου
Αριάννα Ζαρμακούπη



ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«ΘΕΑΤΡΟΝ»: Πειραιώς 254, Ταύρος, Τ. 212 254 0300, www.theatron254.gr
Παραστάσεις: Από 14 Νοεμβρίου και Κάθε Κυριακή
Ώρες παραστάσεων: 11:30 & 16:30
Προπώληση: 10€/άτομο
Τιμή Εισιτηρίου: 12€/άτομο (ειδική τιμή εισιτηρίου για ανέργους, πολύτεκνους)
Group άνω των 20 ατόμων: 8€/άτομο
Διάρκεια παράστασης: 60’ (χωρίς διάλειμμα)
Προπώληση: Viva.gr

Η παράσταση θα λειτουργήσει τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας covid 19, με πληρότητα 50% και απαραίτητη την χρήση μάσκας καθώς και την προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή νόσησης ή rapid test. Τα παιδάκια έως 12 ετών θα προσκομίσουν self test όπως ορίζει το ανάλογο ΦΕΚ.