Ο Ηλίας Μακρίδης  είναι ένας ταλαντούχος δημιουργός που συνθέσεις του έχουμε ακούσει από μεγάλα ονόματα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής.

Στην ερώτηση αν ασχολείσαι χρόνια με τη μουσική ο Ηλίας Μακρίδης απάντησε «ναι, από 6 χρονών παίζω πιάνο και έχω δουλέψει πάρα πολύ. Έχω κάνει σχεδόν τα πάντα πάνω στη μουσική, έχω δουλέψει ως DJ, ως παραγωγός σε ραδιοφωνικό σταθμό 12 χρόνια, και στην τηλεόραση ασχολούμαι επαγγελματικά εδώ και 20 χρόνια.

Έχω γράψει σε περιοδικά μουσικής, έχω δουλέψει σε δισκογραφική εταιρεία, και το μόνο που δεν έχω κάνει είναι να γράψω μουσική για κινηματογράφο και για θέατρο. Αν και στον κινηματογράφο ο Θοδωρής Αθερίδης το 2015 στην ταινία του "Από έρωτα" έβαλε ένα τραγούδι μου το "Βγες στο μπαλκόνι να δεις". Αλλά αυτό το τραγούδι δεν το έγραψα για την ταινία, το είχα γράψει πριν και ο Θοδωρής το έβαλε στην σκηνή που κορυφώνεται η ιστορία».



Μάλιστα ο Ηλίας Μακρίδης εκμυστηρεύτηκε ότι τώρα τελευταία τον βρίσκουμε ως σύνθετη, σε ένα τραγούδι που ερμήνευσε η Ελένη Πέτα.


«Πρόκειται για ένα τραγούδι που είναι φτιαγμένο για την Ελένη Πέτα και είναι ένα βιωματικό τραγούδι της. Η Ελένη Πέτα ήταν η έμπνευση, και το τραγούδι το κάναμε αποκλειστικά για αυτή. Μία μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου εξομολογήθηκε κάποια δικά της θέματα,πέρυσι το Νοέμβριο συγκεκριμένα. Τότε, πήρα τηλέφωνο την στιχουργό μου Ντέπη Χατζηκαμπάνη, και το φτιάξαμε. Το τραγούδι λέγεται "Πέτα" όχι από το επίθετο της Ελένης, αλλά για να ανοίξεις τα φτερά σου και να πετάξεις, να ξεφύγεις από τα προβλήματα που σχεδόν έχουμε όλοι μας».



Ο Ηλίας Μακρίδης στον λογαριασμό του στο Instagram έχει φωτογραφίες όπου εμφανίζεται να τραγουδάει δίπλα σε μεγάλα ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής.


«Στο παρελθόν έχουν τραγουδήσει τραγούδια μου πολύ μεγάλοι τραγουδιστές των τελευταίων 30 ετών όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μπάμπης Στόκας, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μάνος Ξυδούς, Πασχάλης Τερζής, Γιάννης Κούτρας, Φωτεινή Βελεσιώτου. Ο Δημήτρης Μητροπάνος όπου ερμήνευσε εξαιρετικά το τραγούδι "Μπαλκόνι" μαζί με τον Μπάση και την Κανά, και ο Χρήστος Μάστορας από το συγκρότημα "Μέλισσες". Όπως καταλαβαίνετε είμαι καλομαθημένος και πολύ τυχερός, προφανώς υπάρχει ένας αντίκτυπος στις σχέσεις των ανθρώπων για αυτές τις υπέροχες συνεργασίες, και ελπίζω να συνεχίσω έτσι.


Τελικά του είπα είσαι ένα σιγανό ποταμάκι της ελληνικής μουσικής, και απάντησε χαμογελώντας «ναι μάλλον έτσι που το λες δεν το είχα σκεφτεί. Χτυπάω ξαφνικά, εκεί που δεν υπάρχει καμία προειδοποίηση.


Στη συνέχεια ρώτησα τον Ηλία Μακρίδη ποια είναι η σχέση του με την τηλεόραση.

«Η σχέση μου μαζί της είναι επαγγελματική εδώ και πολλά χρόνια. Έχω κάνει μουσική επιμέλεια σε πάνω από 70 εκπομπές τα τελευταία 18 χρόνια, και είναι μία δουλειά με την οποία μπορώ να χρηματοδοτώ τον εαυτό μου, τη ζωή μου, την οικογένειά μου, γιατί από την τέχνη αυτό δυστυχώς δεν γίνεται καθόλου εύκολα στην εποχή μας».



Στην ερώτηση ποια συνεργασία είναι αυτή που ξεχωρίζει, ο Ηλίας Μακρίδης απάντησε χωρίς περιστροφές.

«Σημαντικός παράγοντας στη ζωή μου υπήρξε η γνωριμία μου με τους Πυξ Λαξ, αφού και οι τρεις τραγούδησαν τραγούδια μου. Μιλάω για τον Μάνο, τον Φίλιππο και τον Μπάμπη. Μάλιστα με τον Μπάμπη έχουμε μία πιο κοντινή σχέση και τα τελευταία 8 χρόνια, και έχει τραγουδήσει τρία τραγούδια μου, και στο μέλλον ελπίζω να πει και το 4ο» απάντησε χαμογελώντας».


Στη συνέχεια της συζήτησης ρώτησα τον Ηλία Μακρίδη να μου πει αν βλέπει τα πράγματα τόσο δύσκολα ώστε να χρειάζεται ένας μουσικός, ένας καλλιτέχνης μία δεύτερη δουλειά για να ζήσει.

«Για το 90% των καλλιτεχνών ναι. Η τέχνη δεν αποδίδει. Μπορεί να ακούγεται ρηχό αλλά δεν είναι. Δεν υπάρχει παιδεία, εκτός αν γράφεις τραγούδια διασκέδασης. Αν δεν γράφεις τραγούδια για πίστες τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Ακόμη και τα ραδιόφωνα τα λεγόμενα έντεχνα, -όχι ότι μου αρέσει ο όρος απλώς έτσι για να συνεννοηθούμε-, είναι 10 ενώ τα υπόλοιπα ραδιόφωνα που παίζουν hit είναι 300, αυτή είναι η αναλογία».



Ο Ηλίας Μακρίδης μου έδωσε αφορμή για την επόμενη ερώτηση, αν δηλαδή έχει καταλάβει γιατί τα ραδιόφωνα στο σύνολο τους παίζουν ένα σκληρό playlist, και ο ίδιος απάντησε με ειλικρίνεια.


«Ναι το έχω καταλάβει. Μία εξήγηση πού μπορώ να δώσω είναι ότι αυτά δεν είναι ραδιόφωνα για να φτιάχνουν επιτυχίες, προτιμούν να της παίρνουν έτοιμες. Τώρα θα μου πείτε ποιος Θα φτιάξει τις επιτυχίες; Η εποχή έχει αλλάξει και είναι πάρα πολύ βολικό να παίζουν συνέχεια επιτυχίες, ούτως ώστε αν ο ακροατής γυρίζει το ραδιόφωνο σε ένα σταθμό να ακούει έτοιμη την επιτυχία. Τα ραδιόφωνα δεν θέλουν να παίξουν ένα τραγούδι που ακόμη δεν είναι τόσο γνωστό, και περιμένει να γίνει γνωστό από τη μετάδοσή του. Έτσι, εάν συμβαίνει αυτό εκείνη την ώρα, ρισκάρει ο σταθμός να τον αλλάξει ο ακροατής. Αυτό είναι κάτι που δεν το ανέχεται το ραδιόφωνο, οπότε προτιμάει να παίζει έτοιμες τις επιτυχίες.

Το θέμα είναι ότι ακόμη και στις επιτυχίες των τελευταίων 30 ετών ακούγονται συνέχεια τα ίδια, και δεν υπάρχει νέο υλικό να τροφοδοτήσει την αγορά του ραδιοφώνου. Αυτό που συμβαίνει είναι τελικά πολύ κατά της τέχνης, είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε από αυτή την διαδικασία».



Τον ρώτησα αν εσκεμμένα το ραδιόφωνο έχει εκχωρήσει αυτή τη δυνατότητα στα social media και στις διάφορες μουσικές πλατφόρμες, και ο Ηλίας Μακρίδης είπε ευθέως την γνώμη του.


«Όλα συμμετέχουν στο να γίνει το τραγούδι επιτυχία, αλλά πραγματικά δεν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να συμβεί στις πλατφόρμες. Το ραδιόφωνο κάνει επιτυχίες, γιατί στο YouTube πρέπει να βγαίνουν κάθε μέρα 20.000 τραγούδια και δεν τα προλαβαίνουμε, δεν τα μαθαίνει ο κόσμος. Όταν όμως οδηγείς και ακούς ραδιόφωνο, ή όπου αλλού κι αν είσαι και ακούς ραδιόφωνο, το τραγούδι στο φέρνει στο πιάτο. Δεν χρειάζεται να το ψάξεις, είναι μία τελείως διαφορετική διαδικασία. Πού να μάθεις τι έχει κυκλοφορήσει την τελευταία εβδομάδα στο διαδίκτυο, πού παγκοσμίως μπορεί να είναι πάνω από ένα εκατομμύριο τραγούδια κάθε μέρα. Τυχαία το λέω, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να λέω και λίγα».



Ο Ηλίας Μακρίδης εμφανίσθηκε πρόσφατα στη σκηνή του "Σταυρού του Νότου" μαζί με την Ελένη Πέτα και την Ηρώ.


«Ήταν μία συνεργασία που πήγε πάρα πολύ καλά. Η Ηρώ και η Ελένη Πέτα είναι δύο καταπληκτικές τραγουδίστριες και χαιρόμουνα να τις ακούω, αφού δεν το κρύβω ότι είμαι λίγο παράξενος και καλομαθημένος στις καλές φωνές, αλλά και ως ακροατής. Πήγαμε πάρα πολύ καλά, ήρθε κόσμος, και περάσαμε πολύ όμορφα. Μας χρειαζόταν ιδιαίτερα όλο αυτό που έγινε γιατί μετά από 2,5 χρόνια αγρανάπαυσης, που καθόμασταν στον καναπέ λόγω της πανδημίας, ήταν ότι καλύτερο. Θέλαμε να ξεμουδιάσουμε, και να έρθουμε σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους, όπου είναι ο λόγος ύπαρξης της μουσικής. Είναι μία γλώσσα παγκόσμια, ή πανελλήνια θα έλεγα αφού μιλάμε ελληνικά, η οποία είναι γλώσσα ψυχής».



Ρώτησα τον Ηλία Μακρίδη για την σχέση του με τον αδερφό του του Μίλτο Μακρίδη, όπου για πολλά χρόνια υπήρξε ένα από τα πιο λαμπερά πρόσωπα της τηλεόρασης.


«Ναι αλήθεια είναι, ήρθε και στο "Σταυρό του Νότου" για να δει τη συναυλία μας. Είναι πράγματι πολλά χρόνια πρωταγωνιστής στην ελληνική τηλεόραση. Είναι ένας ιδιαίτερα ταλαντούχος άνθρωπος, και το τελευταίο χρονικό διάστημα ψάχνετε πολύ με την τεχνολογία. Όσο εγώ έχω τη μουσική να κυλάει μέσα στις φλέβες μου ο Μίλτος έχει τα bytes, τα kb και τα megabyte, γιατί είναι ένας άνθρωπος της τεχνολογίας, και με κάποιο τρόπο θα ξανά επιστρέψει στην τηλεόραση».

Μίλτος Μακρίδης Ηλίας Μακρίδης

Ο Ηλίας Μακρίδης μας προτείνει να ρίξουμε μία ματιά στο τραγούδι «Αύρα» που το έχει κάνει στη νοηματική γλώσσα πριν σχεδόν έξι μήνες, για τα άτομα που έχουν προβλήματα ακοής.

«Έχω κάνει το γνωστό τραγούδι «Αύρα» του Παναγόπουλου στη νοηματική γλώσσα. Αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό για μένα, γιατί ήθελα με κάποιο τρόπο να τιμήσω τους ανθρώπους αυτούς που έχουν πρόβλημα ακοής, το οποίο τελικά δεν είναι πρόβλημα, αφού όλοι είμαστε ίσοι.

Όλοι έχουμε δικαίωμα στη χαρά, στο χορό, στη δημιουργία, στη μουσική και ας μην μπορούν να την ακούν. Σημασία έχει η μετάδοση της καλής ενέργειας. Το τραγούδι συνοδεύει ένα video clip που έχω κάνει στη νοηματική, και το οποίο είδα στον ύπνο μου. Είναι τρελό αλλά αυτό μου συνέβη, και μετά το έκανα πραγματικότητα».



Ρώτησα τον Ηλία Μακρίδη πως θέλει να κλείσουμε αυτή τη συζήτηση.


«Για επίλογο θέλω να πω ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι και να συμβαίνει. Για μένα αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι μέρος της ζωής μου. Και το τραγούδι που έγραψα για την Ελένη Πέτα έχει σκοτεινά σημεία στα κουπλέ, αλλά έχει πολύ φωτεινό ρεφρέν. Αυτό συμβαίνει και στο τραγούδι του Χρήστου Μάστορα, που έχω γράψει στο σίριαλ "Ήλιος" που παίζει στον ΑΝΤ1. Είναι και αυτό ένα αισιόδοξο τραγούδι, που λέει "κι αν το σκοτάδι είναι γύρω σου βάθη, ο ήλιος πάλι θα βγει". Πιστεύω ότι η αισιοδοξία είναι μονόδρομος με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, γιατί αν δεν βλέπεις το φωτεινό μονοπάτι και δεις το άλλο της απαισιοδοξίας, τότε θα μας πάρει από κάτω. Να αισιοδοξούμε λοιπόν, για να πηγαίνουμε όλο και καλύτερα, Δεν μου αρέσει να μαυρίζω τη ζωή μου, ειδικά με άχρηστες πληροφορίες. Μου αρέσει να ελπίζω όπως, ελπίδα για μένα είναι η μουσική.