Ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων παρουσία του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη τα βραβεία The Athens Prize for Literature του περιοδικού «(δε)κατα» για το 2020.

Στην τελετή το Βραβείο Ελληνικού Μυθιστορήματος έλαβε ο συγγραφέας Νίκος Δαββέτας για το βιβλίο του «Άντρες χωρίς άντρες» από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Για τη βράβευσή του ο Νίκος Δαββέτας δήλωσε "Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κριτική επιτροπή του Athens Prize For Literature και το περιοδικό «(δε)κατα» για τη βράβευση του μυθιστορήματός μου «Άντρες χωρίς άντρες». Να ευχαριστήσω όμως και τους αναγνώστες που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή τους παράξενους ήρωές μου και τις κρυφές διαδρομές τους μέσα στα σκοτεινά μονοπάτια της πρόσφατης ιστορίας μας. «Αν», όπως έλεγε κάποιος μεγάλος τεχνίτης, «γράφουμε για να διορθώσουμε το παρελθόν», τότε με αυτό το μυθιστόρημα έκανα μια μικρή αρχή.

12993

Η υπόθεση του βιβλίου


Η µεταπολεµική Ελλάδα όπως την έζησαν ένας αφανής παρακρατικός και ο µονάκριβος γιος του που, δραπετεύοντας από την προβληµατική του οικογένεια, ζει τώρα και εργάζεται στο Παρίσι. Δυο γενιές αντρών, µετέωρες µεταξύ των µεγάλων γεγονότων και των οικείων κακών, στην πιο κρίσιµη αναµέτρηση της ζωής τους. Μια απρόβλεπτη διαδροµή, από τα δύσκολα µετεµφυλιακά χρόνια και τη δικτατορία του ’67 ως την κοσµογονία της µεταπολίτευσης και την οικονοµική κρίση του 2010.

Πατέρες και γιοι, αγόρια που δεν ενηλικιώθηκαν, ενήλικες που δεν ωρίµασαν, αµφιταλαντευόµενοι διαρκώς µεταξύ του καλού και του κακού, του ορθού και του λάθους. Άλλοτε ασταθείς και φοβισµένοι, άλλοτε αποφασισµένοι και ριψοκίνδυνοι. Μια αντιπαράθεση γενεών αλλά και µια αντιπαράθεση µύθου και ιστορίας.