Ο αγαπημένος λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης μιλά για τις νέες εμφανίσεις του και αποκαλύπτει το όνομα του καινούργιου του δίσκου, σε μουσική δική του και στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη.

Ο γνωστός λαϊκός καλλιτέχνης Γιώργος Μαργαρίτης θα βρίσκεται στη µουσική σκηνή «Σφίγγα», στο κέντρο της Αθήνας, για σειρά εµφανίσεων, παρέα µε καλούς του φίλους - προσκεκληµένους. Μια υπέροχη ορχήστρα θα τον συνοδεύει, µε υπεύθυνο τον µαέστρο Γιώργο Παγιάτη, ενώ µαζί του θα βρίσκεται η Χριστιάνα Γαλιάτσου, στο ταλέντο της οποίας πίστεψε πρώτος ο τραγουδιστής.

«Ξεκινάω µε τον Φοίβο ∆εληβοριά, αλλά υπάρχουν πολλοί εξαιρετικοί καλλιτέχνες που σε αυτήν τη διαδροµή θα µε συνοδεύσουν. Είναι λαµπρός καλλιτέχνης και πολύ καλός µου φίλος. Γνωριζόµαστε πολλά χρόνια. Το 2002 είχαµε κάνει µία βραδιά στον Λυκαβηττό.



Είναι ένας καλλιτέχνης που έχει δώσει εξετάσεις και τώρα είναι στην πρώτη γραµµή ως συνθέτης και ερµηνευτής. Είναι από τους “γνώστες”, που µπορούν και ξέρουν να ξεχωρίζουν το καλό ελληνικό τραγούδι», λέει µιλώντας στον δημοσιογράφο Γιάννη Ξυνόπουλο, στο ένθετο του Πολιτισμού «Secret» της εφημερίδας Παραπολιτικά, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 11/12/2021.

Όσο για τη νέα του δισκογραφική κυκλοφορία, που έρχεται από τη ΜΙΝΟS-ΕMI, σε µουσική δική του και στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη, αποκαλύπτει ότι φέρει τον τίτλο «Εδώ τα καλά τραγούδια» και θα κυκλοφορήσει ολόκληρη το 2022.

«Σε αυτόν τον δίσκο τραγουδάω και ένα τραγούδι µε τον Φοίβο, µε τίτλο “Αίνιγµα η γυναίκα”, και πολύ πρόσφατα κυκλοφόρησε και το βιντεοκλίπ που κάναµε µαζί. Συµµετέχει και η Ρένα Μόρφη στο τραγούδι “Παιδί βασανισµένο”, ενώ στα φωνητικά είναι η Νεφέλη Φασούλη».



Στην ερώτηση µε ποιους καλλιτέχνες µε τους οποίους δεν έχει δουλέψει θα ήθελε να συνεργαστεί απαντά: «Ένα άτοµο που εκτιµώ καλλιτεχνικά, αλλά και ως άνθρωπο, είναι ο Μανώλης Μητσιάς. Μια συνεργασία επίσης που µου ζητάει ο κόσµος καιρό τώρα είναι µε τη σπουδαία µας Γλυκερία, που την αγαπώ πολύ».

Υπάρχει όµως και ένα µεγάλο απωθηµένο.

«Πριν από πολλά χρόνια είχαµε ανταµώσει µε τον Αντώνη Καλογιάννη στη Θεσσαλονίκη. Βρεθήκαµε για να µου προτείνει να κάνουµε έναν δίσκο µε βυζαντινή µουσική και ψαλµωδίες, αλλά δεν έγινε ποτέ. Όταν ανταµώσαµε ξανά ήταν πολύ αργά πια. Ήταν λίγο πριν “φύγει”...».

Σχετικά µε την κόντρα που έχει ξεσπάσει µετους εµβολιασµούς, αλλά και τους ανεµβολίαστους, αναφέρεται σε ένα γεγονός: «Θα σας πω κάτι που µου συνέβη σε µια καφετέρια. Έκαναν έλεγχο σε έναν φίλο µου για το πιστοποιητικό και παρενέβην εγώ για να ρωτήσω αν αυτός που µας κάνει τον έλεγχο έχει εµβολιαστεί ο ίδιος.

Το παιδί µάς απάντησε ότι δεν έχει αποδεικτικό εµβολιασµού. “∆εν έχεις”, του είπα, “και κάνεις έλεγχο σε εµάς;”. Μία κουβέντα θέλω να πω, για να κλείσουµε αυτό το ζήτηµα. Επειδή δεν περισσεύει κανένας στην πατρίδα µας και χρειαζόµαστε όλοι, ας βρουν µια άκρη για να λυθεί το θέµα που έχει προκύψει µε αυτήν την πανδηµία».



Ο ίδιος αδυνατεί να καταλάβει εκείνους που δεν θέλουν να κάνουν το εµβόλιο. «Είναι όµως δικαίωµά τους. Εγώ έκανα τρία και ένα το αντιγριπικό, τέσσερα. Κάθε χρόνο κάνω, όπως όλα τα εµβόλια από µικρό παιδί. Αν δεν εµπιστευόµαστε τους επιστήµονες, τότε ποιους; ∆εν έχουµε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση. Ελπίζω να το ξεπεράσουµε σύντοµα», καταλήγει, ενώ εύχεται να φύγει από πάνω µας αυτή η πανδηµία, και µάλιστα από όλους τους λαούς, και να µπορέσουµε να κάνουµε καλά Χριστούγεννα.

«Εγώ περιµένω να δω όλους τους φίλους µου από κοντά, εάν τους το επιτρέψουν οι συνθήκες, στις βραδιές που θα
εµφανιστώ στη “Σφίγγα”».



O Γιώργος Μαργαρίτης είναι ένας λαϊκός τραγουδιστής που ποτέ δεν δίστασε να συνεργαστεί µε νέους ανθρώπους, αλλά και µε δηµιουργούς από άλλους χώρους και διαφορετικά είδη µουσικής. «Είναι όλοι τους αγαπηµένοι µου, ποιον να πρωτοαναφέρω; Όλοι τους µε αγκάλιασαν και µέσα από τις συνεργασίες µας τους γνώρισα καλύτερα και τους αγάπησα. Τα τραγούδια εγώ δεν τα ξεχωρίζω. Τα τραγούδια που έχω ερµηνεύσει εγώ είναι όλα του λαού. Είναι βγαλµένα από τις ρίζες µας, την ιστορία µας. Ωραία τραγούδια υπάρχουν σε όλα τα είδη µουσικής».



Του θυµίζω ότι πρώτη φορά έκανε τη διαφορά ερµηνεύοντας ένα τραγούδι του Λάκη µε τα Ψηλά Ρεβέρ, όταν είχε πει δύο τραγούδια του: το «Σηµαδεµένος» και πολλά χρόνια αργότερα το «Παίζουµε για τη φανέλα». Απαντά χαµογελώντας: «Ο Λάκης είναι σπουδαίος καλλιτέχνης και άνθρωπος. Η συνεργασία µας ήταν άψογη και τον θεωρώ φίλο µου καλό. Όλα αυτά τα φέρνουν οι συγκυρίες.

Οι καταστάσεις αλλάζουν και έχουν αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια. Από το 2000 και µετά πιστεύω ότι τα πράγµατα έχουν πάρει µια άλλη τροπή στην πατρίδα µας. Το λαϊκό τραγούδι κάποιοι το θεωρούν βαρύ. Τι θα πει, όµως, αυτό; Τι θα πει βαρύ; Αυτό το τραγούδι είναι η ιστορία µας και µε αυτά πορεύεται η κοινωνία µας. Με αυτά τα τραγούδια γλεντάνε οι Έλληνες, διαφορετικά, δεν ευχαριστιέται η καρδιά µας. Όμως, τα πράγµατα διαπιστώνω ότι έχουν αλλάξει και πρέπει να συµβαδίζουµε µε την εποχή µας. ∆εν είναι κακό οι τραγουδιστές, αν µπορούν, να κάνουν κι άλλα πράγµατα και να προσεγγίσουν και κάποια άλλα είδη.

∆εν είναι κακό αυτό. Θα πρέπει, όµως, να υπάρχουν κότσια, να µπορείς να τα περάσεις στον κόσµο και να αρέσουν αυτά που κάνεις»κατέληξε ο Γιώργος Μαργαρίτης.