Μίλησε στα parapolitika.gr και στον Γιάννη Ξυνόπουλο αποκαλύπτοντας πληροφορίες για την καλλιτεχνική του δράση και το Ωδείο του στο Μαρκόπουλο, όπου έχει δημιουργήσει έναν φορέα πολιτισμού

«Ζω τα τελευταία χρόνια στην Κερατέα» μας λέει ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος «και δραστηριοποιούμαι στο Μαρκόπουλο Αττικής έχοντας το δικό μου Ωδείο όπου μάλιστα έχουμε στεγάσει και ένα Πολυχώρο Εκδηλώσεων, μια αποκεντρωμένη πρόταση πολιτισμού για τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.

Στο Ωδείο «Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος» παίζουμε παρέα με τον Λευτέρη Ελευθερίου την παιδική παράσταση με τίτλο: "Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα: ο Αλφαβητούλης και ο Άνθρωπος Ορχήστρα σε Απίθανες Περιπέτειες". Μια παράσταση που παρουσιάζει τα γράμματα της Αλφαβήτας μέσα από τραγούδια με ζωντανή μουσική και πολλή πολλή αγάπη. Γι’ αυτό ίσως έχει αγαπηθεί τόσο και από το κοινό.



Επίσης κάνουμε και Θέατρο Σκιών. Αυτή την περίοδο παίζουμε το εορταστικό έργο "Το Χριστουγεννιάτικο δώρο του Καραγκιόζη" όπου έχουμε κάλαντα από όλη την Ελλάδα, και εκεί με βρίσκετε πίσω από το μπερντέ. Στην παράσταση αυτή έχουμε και ζωντανή μουσική μπροστά αλλά και πίσω από το πανί. Μου αρέσει πάρα πολύ γιατί παίζουμε και με τις σκιές και με τις φιγούρες αλλά παρέα πάντα με ζωντανή μουσική»



Ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος είναι ένας πολυδιάστατος καλλιτέχνης αφού τον έχουμε δει στο θέατρο να παίζει κοντά σε σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς, εμφανίζεται ως συνθέτης αλλά και ως ερμηνευτής και όλα αυτά κλήθηκε να τα σχολιάσει.

«Θέλω να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη ζωή μου και το θέατρο. Έχω λάβει μέρος σε παραστάσεις παίζοντας ως ηθοποιός αλλά και γράφοντας μουσική. Η πλάκα είναι ότι ερχόντουσαν στο "Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν" την παράσταση που είχαμε κάνει με τον Νικορέστη Χανιωτάκη στη σκηνοθεσία και μου λέγανε: "Μπράβο, είσαι και πολύ καλός μουσικός" νομίζοντας ότι είμαι ηθοποιός και προφανώς μη γνωρίζοντάς με ως μουσικό...

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Η αγάπη μου για την τέχνη ξεκίνησε από μικρό παιδί, όταν η γιαγιά μου με πήγε σε ένα ωδείο και εκεί επέλεξα το βιολί. Το βιολί είναι ο βασιλιάς όλων των οργάνων, γιατί δεν έχει τάστα και στην αρχή είναι λίγο δύσκολο να βγει ο ήχος. Δεν σε ανταμείβει στην αρχή, μετά όμως σου δίνει άλλες δεξιότητες και δυνατότητες.

Τα υπόλοιπα όργανα ήρθαν σιγά - σιγά στη συνέχεια. Πρώτα η κιθάρα, μετά το τρομπόνι και σιγά - σιγά όλα τα άλλα. Είμαι γνώστης τελικά πολλών μουσικών οργάνων όχι όσων θα ήθελα όμως, γιατί όσο ζεις μαθαίνεις. Είμαι διπλωματούχος στο βιολί και το τρομπόνι με ανώτερα θεωρητικά, και πτυχιούχος στην κλασική κιθάρα, συνεχίζω όμως τις μουσικές σπουδές, όσο επιτρέπουν οι υποχρεώσεις φυσικά, γιατί η μουσική δεν τελειώνει ποτέ».



Οι συνεργασίες του Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο πραγματικά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

«Ήταν παιδικό μου όνειρο να βρεθώ δίπλα στη σκηνή με πολλούς από όσους έχω συνεργαστεί, και στάθηκα τυχερός, γιατί όλο αυτό συνέβη, και είναι πολλά τα ονόματα με τα οποία είχα την τιμή να δουλέψω.

Ξεκίνησα με την παρέα που εμφανιζόταν στο "Αχ Μαρία" στα Εξάρχεια, γιατί πήγαιναν εκεί οι γονείς μου. Οπότε βρέθηκα με τον Γιάννη Ζουγανέλη, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Σάκη Μπουλά, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Με την Τάνια Τσανακλίδου επίσης έχω συναντηθεί στο "Ζυγό" σε μια φοβερή παράσταση.

Έχω συνεργαστεί με τον Διονύση Σαββόπουλο, όταν είχαμε κάνει "Πλούτο" και "Αχαρνείς". Επίσης έχω συμμετάσχει στους "Άγαμους Θύτες» με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Από όλες αυτές τις συνεργασίες έχω πάρει πράγματα, γιατί όλες ήταν ένα σχολείο για μένα.



Μέσα σε όλα αυτά έχω κάνει και δύο προσωπικούς δίσκους (το “Γαμώ την καταδίκη μου” και το "Ένας τρελλός" πού ήταν δική μου παραγωγή) στους οποίους στίχους έγραψαν εξαιρετικοί στιχουργοί όπως ο Ισαάκ Σούσης, ο Γιώργος Παυριανός, ο Γιάννης Μαύρος κα, και τώρα δεν σας κρύβω ότι ετοιμάζω ένα καινούργιο δίσκο που θα κυκλοφορήσει σύντομα διαδικτυακά.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια βέβαια δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι έχω κάνει τέσσερις -αγαπημένες- μουσικές δουλειές για παιδιά σε βιβλίο-cd μαζί με τη εξαιρετική παιδική συγγραφέα Ράνια Μπουμπουρή όπως το "Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα" που είναι και το ομώνυμο βιβλίο της παράστασης, όπως το "Ένα τρελό τρελό Αριθμητάρι" και το "Ένα τρελό τρελό Αγρόκτημα" όπου τραγουδούν πάρα πολλοί φίλοι ηθοποιοί και τραγουδιστές. Είναι πάρα πολλά τα ονόματα που συμμετέχουν και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους.

Αυτή η σειρά είναι από τις εκδόσεις "Ψυχογιός" και από τις εκδόσεις "Πατάκη" έχει έρθει "Η μελω-δική μου ορθογραφία" όπου εκεί μαθαίνουν τα παιδιά την ορθογραφία και τους κανόνες της μέσα από τραγούδια. Θέλω να πω ότι τα τελευταία χρόνια έχω ασχοληθεί περισσότερο με το παιδικό κοινό».



Στην ερώτηση πώς τα βλέπεις τα πράγματα με την πανδημία σε σχέση με τις χωρητικότητες των θεάτρων και των μουσικών σκηνών που εμφανίζεσαι, ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος απάντησε με ειλικρίνεια.


«Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Προσπαθούμε και ο κόσμος αλλά και εμείς να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται αλλά βρισκόμαστε όλοι σε αχαρτογράφητα νερά. Θέλω να τονίσω ότι δεν βγαίνει μια παραγωγή -καλώς ή κακώς- παίζοντας για μικτό κοινό, δηλαδή για εμβολιασμένος και μη, γιατί είναι πολύ περιορισμένη η χωρητικότητα. Οπότε επιλέξαμε να παίξουμε σε κοινό που είναι εμβολιασμένο ή νοσήσαντες. Ελπίζουμε σύντομα να παίξουμε σε ανοιχτούς χώρους, την άνοιξη και το καλοκαίρι γιατί εκεί είναι αλλιώς οι καταστάσεις».

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος

Για τα σχέδια του για το μέλλον ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος μας εξήγησε ότι η καλλιτεχνική του ζωή μοιράζεται μεταξύ Ωδείου, θεάτρου, μουσικής και τα όνειρα δεν σταματούν ποτέ.

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος με όλα αυτά που κάνω παρότι έχουν πολύ τρέξιμο: Μαθήματα στο ωδείο στο Μαρκόπουλο, παιδικές παραστάσεις, Καραγκιόζης… Κάνω και τη μουσική για το "Mistero Buffo" που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης, του Ντάριο Φο. Πρόκειται για μια εξαιρετική ομάδα ηθοποιών και συντελεστών και εγώ σε αυτή την παράσταση γράφω τη μουσική και κάνω την διδασκαλία. Ευελπιστούμε να ανέβει πριν τα Χριστούγεννα στο θέατρο "Άνεσις". Είμαι πολύ περήφανος γιατί είναι μια παράσταση που συμμετέχουν όλοι πολύ ενεργά.

Βέβαια υπάρχουν και άλλα σχέδια για μετά το Πάσχα και το καλοκαίρι αλλά ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς, και δεν είναι ανακοινώσιμα.

Να σημειώσω εδώ ότι κάτι σημαντικό σχετικά με το Ωδείο είναι ότι σε αυτό έρχονται μαθητές όλων των ηλικιών. Έχουμε και πάρα πολλούς μεγάλους μαθητές που κάνουν χόμπι, οι οποίοι κάποτε είχαν μισήσει τη μουσική και σήμερα την βλέπουν από μια άλλη οπτική γωνία. Για μένα το βασικό είναι ο κόσμος να μη μισεί τη μουσική. Αυτοί που έρχονται στο ωδείο μου να γίνονται "μουσικοί" με την ουσιαστική έννοια του όρου.



Προς το τέλος της συζήτησης ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος θέλησε να μας πει για το εορταστικό πρόγραμμα των παραστάσεων που κάνει.

«Τώρα τα Χριστούγεννα παίζουμε κάθε Κυριακή στις 12:00 το έργο "Μια τρελή τρελή αλφαβήτα" μαζί με τον Λευτέρη Ελευθερίου που υποδύεται τον "Αλφαβήτουλη". Το καλό αυτής της παράστασης είναι ότι απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών. Σκεφτείτε ότι έρχονται οι γονείς με τα παιδιά τους, και μετά ξανάρχονται μόνοι τους οι γονείς χωρίς τα παιδιά για να απολαύσουν την παράσταση.

Στην περίοδο των εορτών θα έχουμε και κάποια κάποιες extra ημερομηνίες που μπορούν να δουν στη σελίδα του ωδείου "Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος" (odeioak.gr) ή να μας ψάξουν στα social media.

Επίσης κάθε Σάββατο στις 18:00 παίζουμε Καραγκιόζη, μια Χριστουγεννιάτικη παράσταση με τίτλο "Το Χριστουγεννιάτικο δώρο του Καραγκιόζη". Πριν τις γιορτές παίζαμε το έργο "Ο καραγκιόζης στο ωδείο" τώρα ο Καραγκιόζης επανέρχεται με μια παράσταση που μιλάει για το νόημα των Χριστουγέννων και την αξία της οικογένειας και της φιλίας.



Να θυμίσω ότι για το ενήλικο κοινό θα είναι κοντά μας στο χώρο μας πάντα στο Μαρκόπουλο, στις 13 Δεκεμβρίου ο Γιάννης Ζουγανέλης σε μια βραδιά σε στυλ μπουάτ όπου θα συμμετέχω κι εγώ. Και γενικά θα έχουμε πολλές βραδιές με πρόγραμμα για τους μεγάλους: Βανέσα Αδαμοπούλου με «ρετρό» επιτυχίες που ξεκινάνε από τον μεσοπόλεμο και φτάνουν μέχρι τα 90’s, Scarlet Nights σε μια βραδιά με Jazz διασκευές, αγαπημένα έντεχνα και λαϊκά τραγούδια με το μουσικό σχήμα «Μιμή Ανθουλή, Γιώργος Δέτσης, Νίκος Γάλλος» και τέλος εγώ μαζί με τον Λευτέρη Ελευθερίου (δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε φυσικά) σε ένα πρόγραμμα ακουστικό και παρεϊστικο που κλείνει τρυφερά το μάτι στα μουσικά στερεότυπα.

Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι εκτός από τα παραπάνω στο ωδείο κάνουμε διάφορες δράσεις με λάτιν χορούς, Krav Maga για μεγάλους και παιδιά, Τμήμα μιούζικαλ για παιδιά και γενικά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους με ευρείς ορίζοντες και ανοιχτό σε προτάσεις» κατέληξε ο Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος.