Η Ηρώ και η Ελένη Πέτα βρίσκονται «μαζί ξανά», στη σκηνή του «Σταυρού του Νότου Plus», παρέα με τον συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή Ηλία Μακρίδη. Αυτό ήταν η αφορμή για να μιλήσουν στον Γιάννη Ξυνόπουλο, στο ένθετο Secret του Πολιτισμού της εφημερίδας Παραπολιτικά που κυκλοφόρησε το Σάββατο 30/10/2021.

Η Ηρώ και η Ελένη Πέτα είναι δύο κορίτσια που έγιναν γυναίκες. Μοιράστηκαν πολλές κοινές στιγμές χαράς και επιτυχίας και γεύτηκαν την αποδοχή και την αγάπη των ανθρώπων. Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη τους συνεργασία, βρίσκονται «μαζί ξανά», στη σκηνή του «Σταυρού του Νότου Plus», για τα Σάββατα 13, 20, 27 Νοεμβρίου και 4 Δεκεμβρίου, μαζί με τον συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή Ηλία Μακρίδη.

Το πρόγραμμα βασίζεται στις προσωπικές τους επιτυχίες, στην ευρεία γκάμα της ελληνικής μουσικής, αλλά και σε κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο, δημιουργώντας μια «διάθεση» που ενισχύει τη συνύπαρξη και την ανταλλαγή συναισθημάτων.

Με αφορμή την επανασύνδεσή τους, μίλησαν στη στήλη για την επετειακή αυτή συνάντηση, καθώς και την προσωπική και καλλιτεχνική τους ζωή.


Πώς βρεθήκατε ξανά μαζί έπειτα από είκοσι χρόνια;

Ελένη Πέτα: Για μένα, η Ηρώ ξεχώριζε πάντα ως μία από τις πιο ταιριαστές και καλές συνεργασίες που έκανα
ποτέ. Υπήρχε πάντα ως σκέψη να ξαναβρεθούμε και να που ήρθε τώρα η στιγμή, είκοσι χρόνια μετά, να ξανασυνεργαστούμε και βέβαια να το γιορτάσουμε. Κάτι σαν επετειακή συνάντηση.

Ηρώ: Με την Ελένη είμαστε οι συνεργάτες που αγαπιόμαστε πολύ και έχουμε ζήσει όμορφες στιγμές. Η αφορμή της επανασύνδεσής μας ήταν αυτή των είκοσι χρόνων. Αλλά μέσα σε αυτά τα χρόνια η σχέση μας παρέμεινε σχέση φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού. Θεωρήσαμε λοιπόν ότι, έπειτα από τα δύσκολα που περάσαμε άπαντες, μια τέτοια συνεύρεση θα έφερνε στη μνήμη όλων όμορφες στιγμές. Κάπως έτσι το πραγματοποιούμε.


Πώς εκμεταλλευτήκατε καλλιτεχνικά αυτά τα είκοσι χρόνια;

Ηρώ: Προσωπικά μιλώντας, επειδή είμαι άνθρωπος που δεν εκμεταλλεύομαι ποτέ κανέναν και τίποτα -αντιθέτως, αφήνω τα πράγματα να μου φανερωθούν από μόνα τους-, αυτά τα είκοσι χρόνια κύλησαν αρχικά σαν νερό, με κάποιες αλλαγές σημαντικές, κυρίως στην προσωπική μου ζωή και όχι τόσο στην καλλιτεχνική. Σίγουρα με τις αλλαγές στο σκηνικό της δισκογραφίας προσαρμόστηκα κι εγώ, όπως οι περισσότεροι, και δεν έπαψα ποτέ να σκέφτομαι δημιουργικά.

Ελένη Πέτα: Δεν ξέρω τι εννοούμε με τη λέξη «εκμετάλλευση». Προσωπικά, έκανα μια πορεία με πράγματα που ήθελα και είχα όνειρο να πραγματοποιήσω. Μεγαλώσαμε μέσα σε αυτά τα χρόνια, μάθαμε, πάθαμε, όπως όλοι άλλωστε. Το ζήτημα είναι να μη σταματάμε να έχουμε όνειρα και επιδιώξεις, να μην παραιτούμαστε. Τι άλλο;


Τι άλλαξε αυτά τα είκοσι χρόνια στην προσωπική σας ζωή και στην καλλιτεχνική σας πορεία;

Ελένη Πέτα: Όπως προανέφερα, οι αλλαγές για μένα συνέβησαν σε προσωπικό επίπεδο. Δημιούργησα την οικογένειά μου, απέκτησα τον γιο μου, που είναι το πολυτιμότερο πρόσωπο για μένα, και όσο για τα καλλιτεχνικά, δεν σταμάτησα ποτέ να αναζητώ τραγούδια και να διατηρώ με τα live μου την τόσο
σημαντική επαφή με τους ανθρώπους που θέλουν να με ακούσουν.

Ηρώ: Είναι φορές που δεν αλλάζουμε εμείς τα πράγματα, αλλά είναι φυσικό να αλλάζουν οι εποχές, οι επιθυμίες, οι άνθρωποι. Σαφώς και η εποχή άλλαξε, οπότε κι εμείς μαζί της. Αν περιμέναμε να είμαστε πάντοτε στο προσκήνιο, θα ήταν σχεδόν αυταπάτη. Και πιστεύω πως και η Ελένη και εγώ δεν τρεφόμαστε με αυταπάτες. Όμως η ανάγκη μας για δημιουργία παρέμεινε ζωντανή και ενεργή.


Έχετε αλλάξει μουσικό προσανατολισμό ή αγαπήσατε και άλλα μουσικά είδη;

Ελένη Πέτα: Νομίζω πως αυτό που με χαρακτηρίζει είναι η συνέπεια ως προς το ρεπερτόριό μου, ειδικά στα δισκογραφικά μου. Όσον αφορά στα live μου, εκεί νιώθω και έχω την ελευθερία να χρησιμοποιήσω τραγούδια από όλα τα είδη, αρκεί να ακουμπάνε στην αισθητική μου.

Ηρώ: Ανέκαθεν προσέγγιζα όλα τα είδη μουσικής, γιατί, όταν αγαπάς την Τέχνη, δεν μπορείς να έχεις στεγανά, ούτε όρια ούτε ταμπέλες. Ήμουν ανέκαθεν ενάντια στις ταμπέλες. Υπάρχουν όμορφα τραγούδια σε όλα τα είδη μουσικής, αρκεί να υπάρχει αλήθεια και να επικοινωνείς μέσα από αυτή.


Τι να περιμένει το κοινό σε αυτές τις εμφανίσεις σας στον «Σταυρό του Νότου» και ύστερα από όσα θυμάται από την τελευταία σας συνεργασία;

Ελένη Πέτα: Να περιμένει να ξαναδεί το απόλυτο δέσιμο που είχαμε επί σκηνής με την αγαπημένη μου Ηρώ,
το χιούμορ μας, που συντονίζεται στο ίδιο μήκος κύματος, και ένα εξαιρετικό και πλούσιο πρόγραμμα, από ελληνικά κυρίως, αλλά και ξένα τραγούδια, που θα ομορφύνει και θα ψυχαγωγήσει όλους όσοι επιλέξουν εμάς για τη σαββατιάτικη έξοδό τους στον «Σταυρό του Νότου».

Ηρώ: Να περιμένει δύο κορίτσια που έγιναν γυναίκες, μητέρες και καλλιτέχνιδες και διαρκώς θα αναζητούν την εξέλιξη. Ελληνική μουσική σε όλο της το φάσμα και δύο φωνές που θα συνυπάρξουν με χιούμορ και πάθος στη σκηνή. Να περιμένει ότι καλλιτέχνιδες σαν εμάς δεν θα απογοητεύσουν το κοινό τους, γιατί αγαπούν αυτό που κάνουν και θα το υπηρετούν με σεβασμό και αξιοπρέπεια απέναντί του.