Δύο ηθοποιοί και μία μουσικός, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Παντελή Παπαδόπουλου, ξεδιπλώνουν τις υπαρξιακές αγωνίες τους και συζητούν για θέματα που απασχολούσαν και συνεχίζουν να απασχολούν τους ανθρώπους, στη διασκευή του έργου «Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα» του Λουίτζι Πιραντέλλο, βασισμένο στη μετάφραση του Λ. Μυριβήλη, από την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα - Ληναίος-Φωτίου.

Η τυχαία συνάντηση δύο αγνώστων στο σιδηροδρομικό σταθμό, θα σταθεί η αφορμή για μια εξομολόγηση. Ένας άνθρωπος ανακαλύπτει τη μοναδικότητα και τις ομορφιές της ζωής, όπως δεν τις έχει ξαναδεί ως τώρα. Η φιλοσοφική συζήτηση με τη συνοδεία του πιάνου επί σκηνής γίνεται ένας ύμνος προς τη ζωή.

Ο σκηνοθέτης Παντελής Παπαδόπουλος σημειώνει: «Ο άνθρωπος. Οι πολλαπλές εκφάνσεις της προσωπικότητας του. Η πολυπλοκότητα της ύπαρξης του. Αλήθεια, χρειάζεται ο άνθρωπος να φτάνει σε οριακές καταστάσεις για να κατανοήσει, να νιώσει την ομορφιά, την αξία των απλών καθημερινών πραγμάτων, των καθημερινών στιγμών;

Να τοποθετήσει τον εαυτό του σαν υποκείμενο μες στη βουή, στη ροή της ζωής, να την παρατηρήσει σε βάθος και τελικά να την αλλάξει σε βάθος χωρίς να πρέπει να είναι ήδη αργά;

Χρειάζεται ένα “επιθηλίωμα” για να καταφέρει να δει κανείς, για να ανακαλύψει, να αποκαλύψει;»



Ο ηθοποιός Νίκος Κουφάκης που πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα» μίλησε στα parapolitika.gr και έλυσε κάθε απορία μας για το έργο.

Τι στάθηκε αφορμή για να παρουσιάσετε το έργο αυτό;

Με το έργο αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι σε επαφή. Μονόλογο του έργου παρουσίασα στις εισαγωγικές εξετάσεις και μετέπειτα στη σχολή το παρουσίασα με συμφοιτητή μου στα πλαίσια ενός φεστιβάλ. Ύστερα από μεγάλη αναζήτηση και πολύωρες συζητήσεις με ανθρώπους που εμπιστεύομαι θεώρησα πως μια τέτοια παράσταση την συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα συμπέσει με το κοινό αίσθημα του κόσμου .

Πιστεύετε ότι η εποχή της πανδημίας στάθηκε αφορμή για να ξαναδούμε τη ζωή αλλιώς;

Τα δύο τελευταία χρόνια βιώσαμε μια πρωτόγνωρη ακραία κατάσταση λόγω της πανδημίας όχι μόνο σε υγειονομικό επίπεδο αλλά κυρίως εξαιτίας του εγκλεισμού. Από την μια πλευρά πιστεύω ότι λόγω συνθήκης οι άνθρωποι έδωσαν σημασία σε πράγματα που θεωρούσαν δεδομένα , όπως μια μικρή βόλτα ή το ανθρώπινο άγγιγμα που ακόμα και τώρα αποφεύγεται !Από την άλλη πλευρά δεν νομίζω ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μ ’ένα τόσο βίαιο τρόπο αλλά χρειάζεται χρόνος και γενναίες αλλαγές στην καθημερινότητα . Το ίδιο πιστεύω ότι θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση. Η ροή της καθημερινότητας με τη ρουτίνα της και τα προβλήματά της θα οδηγήσουν τους ανθρώπους σε μια πραγματικότητα, όπως ήταν αυτή και πριν την πανδημία.



Φιλοσοφική συζήτηση με τη συνοδεία του πιάνου; Τι προτείνει η παράσταση σας φιλοσοφικά στο κοινό;

Οι υπαρξιακές αναζητήσεις των ηρώων είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς . Είναι οι συζητήσεις που αρκετές φορές θα κάνουμε και εμείς με άλλους. Πολλές φορές όταν έχουμε βρεθεί σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μας, έχουμε καταλήξει να αναζητούμε τις ομορφιές της σε μικρά καθημερινά πράγματα. Αυτό ακριβώς που κάνει και ο ήρωας του Πιραντέλλο. Δικό μας έργο είναι να μεταφέρουμε το κείμενο που έχουμε επιλέξει στο κοινό και να ακουστεί αυτή η ιστορία. Τόσο απλά ! Έτσι προέκυψε και η επιλογή του πιάνου. Ζωντανή μουσική για ένα έργο που μιλάει για την ομορφιά της ζωής. Είναι συνοδοιπόρος των δύο ηθοποιών και γενικότερα υποδηλώνει την γυναικεία παρουσία στο κείμενο αυτό.

Γιατί θα θέλατε να δει το κοινό την παράσταση σας;

Το κοινό δε θα δει κάτι ξένο και πρωτόγνωρο σε αυτή την παράσταση. Το κείμενο έχει από μόνο του μια δυναμική και επικοινωνεί με τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την εποχή. Ο κόσμος θα ταυτιστεί με τους ήρωες. Θα ακούσει διαλόγους και απόψεις που και οι ίδιοι έχουν κάνει αρκετά συχνά. Ξέρετε κάτι; Η ίδια η ζωή και οι ομορφιές της, η μοναδικότητα της είναι πράγματα που τα έχουμε όλοι εκτιμήσει κάποια δύσκολη στιγμή. Δεν γίνεται όταν έχεις έρθει αντιμέτωπος με δυσκολίες, να μην αγαπήσεις και τις πιο απλές λεπτομέρειες της ζωής. Το ίδιο συμβαίνει και στους ήρωες του έργου.

Πως αντιμετωπίσατε εσείς την περίοδο της καραντίνας (καλλιτεχνικά και προσωπικά)

Η περίοδος αυτή για τους καλλιτέχνες ήταν αρκετά δύσκολη. Ήταν ένα διάστημα νεκρό καλλιτεχνικά, οπότε δεν μπόρεσα να κάνω σχεδόν τίποτα, πέρα από σχέδια που θα υλοποιούνταν μετά την πανδημία.Ωστοσο,σε προσωπικό επίπεδο εκμεταλλεύτηκα αυτή την κατάσταση για να κάνω όσα περισσότερα μπορούσα για προσωπική εξέλιξη. Μελέτησα πολύ, παρακολούθησα διαδικτυακά σεμινάρια και μαθήματα και κυρίως πέρασα πολύτιμο χρόνο με την οικογένειά μου και ιδιαίτερα με την κόρη μου.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Είμαι γενικά ένας άνθρωπος που δεν κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Έχω πάντα κάτι στο μυαλό μου, που θα ήθελα να υλοποιήσω χωρίς όμως να δίνω υπόσταση.Προς το παρόν δίνω όλη μου την ενέργεια σε αυτήν την παράσταση,η οποία ευελπιστώ να βρει την αντίστοιχη ανταπόκριση στο θεατρικό κοινό.



Ταυτότητα παράστασης
«Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα» βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο
Μετάφραση: Λ. Μυριβήλης
Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος
Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Παπαδοπούλου
Πρωτότυπη Μουσική: Λήνα Ψυχογιού
Φωτογραφίες - trailer παράστασης: Μαριλένα Αναστασιάδου
Αφίσα: Ελένη Παπαδοπούλου
Φωτισμός: Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου
Μουσική επί σκηνής: Άννα Λαμπρούση
Ηθοποιοί αλφαβητικά: Νίκος Κουφάκης, Γιάννης Φλουράκης
Παραγωγή: Μολυβένιος



Info της παράστασης 

Διάρκεια παράστασης: 60’
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη: 21.00 - Πέμπτη: 21.00 - Σάββατο: 18.00

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο)
Η προπώληση θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά: www.viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου.

⮚ Αυστηρά, μέχρι την ημέρα της πρεμιέρας, θα ισχύει η ειδική τιμή των 8 ευρώ.



ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ - ΛΗΝΑΙΟΣ-ΦΩΤΙΟΥ

28ης Οκτωβρίου 37, Αθήνα 104 32
Τηλέφωνο: 210-5201828
Το θέατρο Άλφα - Ληναίος-Φωτίου θα λειτουργήσει:
● κάθε Σάββατο ως αμιγώς covid free κλειστός χώρος, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες με πιστοποιητικό σε ισχύ (180 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο).

● Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη θα είναι μεικτός χώρος, δηλαδή για όσους έχουν κάνει rapid test με διάρκεια 48 ωρών, εμβολιασμένους και νοσήσαντες, και με πληρότητα 50%.

*Αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο είναι απαραίτητα προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.