Ήταν η ατάκα του Σπύρου Μπιμπίλα που την προηγούμενη εβδομάδα άναψε φωτιές στον καλλιτεχνικό χώρο, όταν αναδύθηκε μια λανθασμένη εντύπωση περί σύνδεσης ανάμεσα στον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Νίκο Σεργιανόπουλο.

«Για να ξεκαθαρίσω κάτι, εγώ είπα ότι, όπως το κοινό μπορεί να παρακολουθεί έναν αγαπημένο ηθοποιό που σφαγιάστηκε, άνετα μπορεί να παρακολουθεί και έναν φυλακισμένο ηθοποιό. Δεν παραλληλίζω τον Σεργιανόπουλο με τον Φιλιππίδη σε καμία περίπτωση.

Λέω ότι το κοινό μπορεί με άνεση να βλέπει έναν άνθρωπο που σφαγιάστηκε. Εκείνη την ώρα που τον βλέπει, δεν σκέφτεται τον σφαγιασμό του, άρα και την ώρα που βλέπει τον Πέτρο Φιλιππίδη μπορεί να ξεχνάει τη φυλάκισή του», πρόσθεσε, εξηγώντας πως «το κοινό μπορεί να βλέπει έναν άνθρωπο που σφαγιάστηκε με άγριο τρόπο, δεν μπορεί να βλέπει τον Φιλιππίδη, που είναι φυλακισμένος;».

Στην ερώτηση αν το ελληνικό κίνημα «#ΜeΤoo» σταμάτησε, απάντησε ότι αυτό δεν το ξέρουμε. «Το Πειθαρχικό Συμβούλιο δεν έχει τελειώσει τις εργασίες του, η Γενική μας Συνέλευση δεν έχει γίνει για να αποβάλει τους ηθοποιούς που έχει προτείνει το Πειθαρχικό Συμβούλιο, άρα έχουμε μέλλον ακόμη.

Εξάλλου, ακούγονται πράγματα και για άλλες καταγγελίες που δεν έχουν έρθει καν στο ΣΕΗ». Για το θέμα της απαγόρευσης των σίριαλ όπου συμμετείχε ή πρωταγωνιστούσε ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο κ. Μπιμπίλας αναφέρθηκε εκτενώς. «Μπορεί να φαίνεται δικαιολογημένη αυτή η κίνηση, εξαιτίας του ότι ένας
ηθοποιός ίσως να έγινε αντιπαθής λόγω των αποκαλύψεων, όμως είναι σαν να τιμωρούνται και όλοι οι άνθρωποι που δούλεψαν σε αυτές τις δουλειές, που είναι πάρα πολλές», παρατήρησε.

«Από την άλλη, όμως, δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι τα κανάλια εδώ και πάρα πολλά χρόνια παίζουν συνεχώς τα ίδια σίριαλ και έχουν εξαφανίσει πάνω από εξακόσια άλλα, που δεν τα παίζουν ποτέ. Επομένως, δεν μπορώ να διαμαρτύρομαι για τα πέντε του Φιλιππίδη και να μη διαμαρτύρομαι και για τα 600 που δεν παίζονται ποτέ, γιατί και εκεί άνθρωποι έπαιζαν.

Αυτή είναι μια στάση που στηλιτεύω και το κάνω επίτηδες. Γιατί να υπερασπιστώ τα έξι σίριαλ που έχει κάνει ο Πέτρος και να μην υπερασπιστώ όλα τα υπόλοιπα που δεν παίζονται ποτέ;».

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όλες οι καταγγελίες ήταν για τον χώρο του θεάτρου, αλλά δεν ακούστηκε καμία για άλλους κλάδους, όπως, λόγου χάρη, για εκείνον του τραγουδιού.

«Κάποιοι έχουν επτασφράγιστα τα στόματά τους και αυτό προξενεί εντύπωση, γιατί η ελληνική κοινωνία δείχνει ότι μόνο στο θέατρο έχουν γίνει αυτά τα πράγματα. Όλη η υπόλοιπη κοινωνία είναι άψογη; Εμείς δώσαμε το μήνυμα, το παράδειγμα, ο αθλητισμός κατά ένα μέρος και στο μεγαλύτερο μέρος το
θέατρο. Όλοι οι υπόλοιποι είναι άψογοι;», διερωτήθηκε. «Όσο για τον χώρο του τραγουδιού, εκεί είναι νύχτα», μας απάντησε, «με τα σχετικά συνεπακόλουθα».

Στο τελείωμα της συζήτησής μας, ο Σπύρος Μπιμπίλας τόνισε ότι δεν θέλει να παρεξηγούνται οι δηλώσεις που κάνει. Πιο συγκεκριμένα, είπε:

«Διαρκώς αλλοιώνονται αυτά που λέω. Θέλω να επισημάνω ότι η άποψή μου είναι προσωπική, δεν είναι του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ηθοποιών. Δεν έχει συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο για να αποφασίσουμε.

Οι απόψεις μου μπορεί να δίνουν τίτλους, αλλά τι να κάνω; Αφού μου ζητάνε τη γνώμη μου, μετά διαφωνούν με την άποψή μου. Τι να κάνω εγώ;».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κατάσταση με την πανδημία από εδώ και πέρα. «Δεν τη βλέπω ελπιδοφόρα, γιατί οι ανεμβολίαστοι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Εγώ είμαι υπέρ των εμβολίων και υπέρ της επιστήμης. Δεν μπορώ ποτέ να συμφωνήσω με αυτούς που μιλούν για πειραματισμούς, γιατί ποτέ δεν εξέτασαν όλα τα υπόλοιπα φάρμακα που παίρνουν.

Ο χειμώνας για τον χώρο του θεάτρου θα είναι δύσκολος, επειδή είναι σε κλειστούς χώρους. Όλοι φοβούνται, και το κοινό και οι ηθοποιοί. Ελπίζω η αγάπη του κόσμου να ξεπεράσει τους φόβους», δήλωσε.

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ αναφέρθηκε στα σχέδιά του για τον χειμώνα. «Αυτό το χρονικό διάστημα είμαι σε έναν οργασμό δουλειάς, γιατί κάνω πολλά πράγματα μαζί. Μόλις γύρισα από την Αλεξανδρούπολη, από τα γυρίσματα του “Πέντε”, που όμως δεν τελείωσαν, και θα ξαναπάω. Αυτή είναι μια ταινία που αφορά τους ήρωες της Επανάστασης του 1821 που προσπάθησαν να διώξουν τους Τούρκους από τη Σαμοθράκη και σφαγιάστηκαν με πάρα πολύ άσχημο τρόπο. Παίζουμε πάρα πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, καθώς και σταρ του Χόλιγουντ, όπως ο Μάνου Μπένετ», ανέφερε.

Εκείνος κάνει τη σύνδεση της ιστορίας. Υποδύεται τον βιβλιοθηκάριο που ψάχνει την ιστορία της Σαμοθράκης. Παράλληλα, είναι στο σίριαλ του Καπουτζίδη και φεύγει για Σέρρες την επόμενη εβδομάδα. «Επίσης, παίζω στο “Έτερος εγώ”, που θα αρχίσει τον Νοέμβριο, και αμέσως μετά θα φύγω, τέλη Ιανουαρίου, για το “Καπετάν Μιχάλης”, που θα γυριστεί στην Κρήτη. Θα το κάνει ο Κώστας Χαραλάμπους, που έχω παίξει και στη “Δεμένη κόκκινη κλωστή”, και είναι μια διεθνής παραγωγή.

Έχω, όμως, κι ένα νέο που ακόμη δεν μπορώ να το πω, γιατί δεν το έχει ανακοινώσει η εταιρεία».

Ο Σπύρος Μπιμπίλας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην παράσταση που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο, η οποία ήταν ένα αφιέρωμα στο 1821. «Αυτή η παράσταση ήταν ένα αφιέρωμα, αλλά και μια συνεργασία που για πρώτη φορά έγινε. Τρεις σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ) και Το Σπίτι του Ηθοποιού, ένωσαν τις δυνάμεις
τους στο Ηρώδειο, που επιδοτήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού.

Δούλεψαν πάνω από 45 ηθοποιοί και άλλοι 50 από άλλες ειδικότητες - χορευτές, τραγουδιστές, μουσικοί. Οι μισθοδοτούμενοι ηθοποιοί ήταν με τη σύμβαση που επιθυμούμε να επικρατήσει ως συλλογική σύμβαση και οι guests ήρθαν αφιλοκερδώς. Η επιτυχία ήταν μεγάλη και είναι ο λόγος που η παράσταση θα επαναληφθεί», επισήμανε.