Η ψυχή του Μίκη Θεοδωράκη πέταξε ψηλά και βρέθηκε πλάι στους «χαρταετούς», μακριά από τα βασανιστήρια σε κελιά, φορτωμένη με πολλή αγάπη απ’ τον κόσμο που τον λάτρεψε και τον έχρισε «ζωντανό μνημείο». Αυτή η ψυχή άφησε πίσω της μία τεράστια παρακαταθήκη: ένα εμπνευσμένο έργο παγκόσμιας εμβέλειας.

Πλήθος κόσμου βιώνει τη θλίψη ενώ την ίδια στιγμή πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου έχουν μονάχα μία καλή κουβέντα να καταθέσουν για τον χαρισματικό συνθέτη.

Ανάμεσά τους, ο Οδυσσέας Ιωάννου που μίλησε στα Παραπολιτικά για τον αγαπημένο σε όλους Μίκη.

«Νομίζω ότι σήμερα ζούμε τα μεγαλύτερα κατάγματα, όχι μόνο στον χώρο του πολιτισμού, με τον χαμό του Μίκη Θεοδωράκη. Eνός ανθρώπου που θεωρώ ότι ήταν ο πατέρας όλων όσο αφορά τη δημιουργία στο Ελληνικό τραγούδι. Ήταν ο ίδιος ένα υποκείμενο ιστορίας, δεν εξέφραζε μόνο την ιστορία αλλά τη δημιούργησε κιόλας. Ανεξάρτητα από τη θέση και την ιδεολογία του, η λειτουργία του ήταν καθαρά ενωτική, και το λέω αυτό σε εποχές που το έχουμε απόλυτη ανάγκη. Έχει αφήσει ένα έργο το οποίο για μένα είναι παγκόσμιας εμβέλειας, και η ελληνική γλώσσα είναι μόνο εκείνο που τον εμπόδισε να είναι ο θάνατος του σήμερα είδηση σε όλο τον πλανήτη. Νομίζω ότι το μόνο του που του χρωστάμε είναι ευγνωμοσύνη».