Η απώλεια του εμβληματικού Μίκη Θεοδωράκη προκάλεσε βαθύτατη θλίψη στις αμέτρητες χιλιάδες κόσμου που τον λάτρεψαν και τον ακολούθησαν σε όλο το φάσμα της τρανής καριέρας αλλά και της ζωής του.
Τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα φιλοξένησαν διθυραμβικά δημοσιεύματα για τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη που έλαβε οικουμενική απήχηση.

Ήταν ένας σπάνιος, ένας μοναδικός με την ιερή και κυριολεκτική έννοια του όρου μουσικός που συνέδεσε την εμπνευσμένη μουσική του με τους μεγάλους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες επιτυγχάνοντας να ταξιδέψει την Ελλάδα σ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Η πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά που άφησε πίσω του θα λάμπει αιωνίως χρυσή…

Σε λαϊκό προσκύνημα

Δικαίως η πολιτεία, ως ένδειξη τιμής κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, - οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στην Ακρόπολη και σε όλα τα δημόσια κτήρια - από την Τρίτη που η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών. Την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου στις 3 το απόγευμα θα γίνει η εξόδιος ακολουθία.

Σημείο ταφής

Οι λεπτομέρειες για τον τόπο της ταφής δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμα. Θα γίνει είτε στον Γαλατά Χανίων όπως είχε ζητήσει ο ίδιος, είτε στο Βραχάτι Κορινθίας, ύστερα από πομπή, όπως φέρεται να σκέφτεται η κόρη του, Μαργαρίτα, προκειμένου να είναι κοντά και να τον επισκέπτεται η ίδια και η μητέρα της, η 94χρονη Μυρτώ Αλτίνογλου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μαργαρίτα θα ήθελε να γίνει εκταφή σε τρία χρόνια και τότε να ταφεί οριστικά στα Χανιά.