Η Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ, η μεγάλη Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Καλοκαιρινά Ραντεβού» με τον Ανδρέα Παπαδόπουλο για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.

«Ο τόπος σήμερα, η χώρα, ο λαός είναι σε διαρκές πένθος. Είναι ο άνθρωπος για μένα που η ιστορία του κατάφερε να συμπτύξει όλη στην τραγικότητα κι όλη τη μεγαλοσύνη αυτού του δύστυχου και μεγάλου τόπου που λέγεται Ελλάδα», δήλωσε.

«Ο Μίκης κατάφερε, όχι μόνο με το έργο του, αλλά και με τη ζωή του, όχι μόνο με τα παραστρατήματά του, όχι μόνο με τις μεγάλες ιδέες που είχε, να είναι ο πραγματικός Έλληνας», πρόσθεσε.

«Νιώθω σήμερα, όσον αφορά εμένα, ορφανή και η ορφάνια αυτή θα διαρκέσει καιρό. Φτάνει, όμως, να ακούσουμε λίγο από τη μουσική του, κάποιο από τα ποιήματά του, όπως τη Μυρτιά, για να πούμε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», τόνισε η κα Αρβελέρ.

Έσπευσε, βέβαια, να επισημάνει «να μην ξεχνάμε και τον Μάνο Χατζιδάκι. Ο Μάνος και ο Μίκης, ο Μίκης και ο Μάνος, αν βάζαμε ίσως και τον Ξαρχάκο, που κάνανε τον ελληνικό λαό να τραγουδά ολόκληρος και ομόφωνα για μία στιγμή. Όπως κάποτε ήταν ενωμένος με τα δημοτικά τραγούδια».


Τέλος, ανέφερε πως «ο Μίκης δεν μπορούσε παρά να είναι κάθε φορά σε κίνηση και η κίνηση αυτή ήταν ένα ερωτηματικό για τον Μίκη και έτσι απαντούσε πάντοτε, ως και την τελευταία του στιγμή, για τις μεγάλες στιγμές που η Ελλάδα έπρεπε κάπως να απαντήσει για την παγκόσμια πια εμβέλειά της και όχι μόνο για την μικρή ιστορία του μεγάλου μικρού αυτού τόπου».