Τις καλοκαιρινές της διακοπές απολαμβάνει στην Κρήτη αυτόν τον καιρό η διάσημη Ελληνοβρετανίδα συγγραφέας Βικτώρια Χισλοπ, που μετά την καραντίνα του Χειμώνα, ανυπομωνούσε να βρεθεί στην Ελλάδα. 

Φέτος το Καλοκαίρι είκοσι ακριβώς χρόνια από την πρώτη της επίσκεψη στο νησί των λεπρών, τη Σπίναλόγκα και δέκα από την προβολή του αγαπημένου σήριαλ «Νησί» στο Mega, παρουσιάζει τη συνέχεια της συνταρακτικής αυτής ιστορίας με το νέο της μυθιστόρημα «Μια νύχτα του Αυγούστου» που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μια συνέντευξη στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και τη Μαριάνθη Κουνιά.

To «Νησί», που από το 2005 που γράφτηκε, έχει πουλήσει πάνω από 6.000.000 αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 38 γλώσσες προβάλλοντας παγκόσμια το μνημείο της Σπιναλόγκας και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, βρίσκει επιτέλους τη συνέχειά του από την ίδια μαγική πένα.
tonisi_1

Η υπόθεση


Στις 25 Αυγούστου του 1957 η αποικία λεπρών στη Σπιναλόγκα κλείνει και ακολουθεί ένα γλέντι στην Πλάκα, στο χωριό ακριβώς απέναντι. Οι υγιείς συναντούν τους πρόσφατα θεραπευμένους και όλοι μαζί τρώνε, χορεύουν και γιορτάζουν αυτή τη σπουδαία στιγμή απελευθέρωσης από τον φόβο και την αρρώστια. Όλα παγώνουν, ωστόσο, όταν ακούγονται δυο πυροβολισμοί. Η Άννα πέφτει νεκρή. Και το κλείσιμο της αποικίας θα μείνει συνδεδεμένο για πάντα με την τραγωδία. Πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτοί που έμειναν πίσω. Η αδελφή της η Μαρία, ο σύζυγος της Άννας, ο Αντρέας, ο εραστής της ο Μανόλης… Πώς θα αντιμετωπίσουν το στίγμα και το σκάνδαλο;


Η συνέχεια της ιστορίας


Η Βικτώρια Χίσλοπ έγραψε τη νέα ιστορία λίγο μετά το θάνατο της μητέρας της τον Μάρτιο του 2020, έγκλειστη στο σπίτι της στη Βρετανία λόγω καραντίνας. «Ο τελευταίος χρόνος με έκανε να έρθω ακόμα πιο κοντά με τους ασθενείς της Σπιναλόγκα από ό, τι έκανα όταν έγραφα το «Νησί». Η απομόνωση, η μοναξιά τους και ο χωρισμός από τους αγαπημένους, ήταν πράγματα που ζήσαμε πραγματικά και τώρα. Στα μέσα Μαρτίου του 2020, η μητέρα μου πέθανε απροσδόκητα. Ήταν πολύ οδυνηρό, πολύ δύσκολες μέρες, αλλά το συναίσθημα και η θλίψη τροφοδότησαν το γράψιμό μου. Το να γράφεις μια συνέχεια δεν ήταν κάτι που πάντα περίμενα. Αλλά ξαφνικά και πολύ απροσδόκητα πέρυσι βρισκόμασταν όλοι στη μέση μιας κατάστασης που ανταποκρίνεται στις συνθήκες που ζούσαν οι χαρακτήρες μου στο «Νησί». Υπήρχαν τόσοι παραλληλισμοί - μια ανίατη ασθένεια, η ανάγκη απομόνωσης, η απώλεια αγαπημένων προσώπων, ο φόβος και η αβεβαιότητα. Σίγουρα η πανδημία του κορονοϊού έχει ομοιότητες με τα χρόνια της λέπρας και της Σπιναλόγκα. Έτσι ένιωσα πραγματικά τη σωστή στιγμή» αποκαλύπτει η ίδια στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

set-mia-nyxta-toy-aygoystoy-to-nhsi-for-site-550x550

Η Βικτώρια Χίσλοπ θυμάται τα πάντα από το «Νησί» και τα γυρίσματα στην Κρήτη το 2010, καθώς η περίοδος αυτή ήταν από τις σημαντικότερες της ζωής της. Ωστόσο τώρα μαζί με τη σεναριογράφο Μιρέλα Παπαοικονόμου επεξεργάζονται νέα πρόταση για την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου «Μια νύχτα του Αυγούστου». «Από το «Νησί» θυμάμαι χιλιάδες πράγματα. Είμαι ακόμα σε επαφή με πολλούς φίλους από αυτήν τη σειρά. Μόλις είχα τη Μιρέλα Παπαοικονόμου (σεναριογράφο από το Νησί) μαζί μου εδώ στην Κρήτη και ξοδεύαμε πολύ χρόνο αναπολώντας. Εργαζόμαστε για μια πρόταση για το "Μια νύχτα του Αυγούστου" για την τηλεόραση» αναφέρει.

Η ελληνική ιθαγένεια


Τον Σεπτέμβριο του 2020 η διάσημη συγγραφέας έλαβε τιμητικά από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό την ελληνική ιθαγένεια για την παγκόσμια προβολή της Ελλάδας μέσω του βιβλίου της. «Μου δόθηκε αυτό το υπέροχο δώρο της ιθαγένειας, πρώτα με τη μορφή τηλεφώνου από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ήταν το πιο συναρπαστικό τηλεφώνημα της ζωής μου. Αυτό συνέβη τον περασμένο Ιούλιο. Μετά τον Σεπτέμβριο πήγα στην Αθήνα και ορκίστηκα έναν όρκο πίστης στην Ελληνική Δημοκρατία και τον Οκτώβριο κράτησα στα χέρια μου ταυτότητα και ελληνικό διαβατήριο. Αυτά είναι τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά μου τώρα» λέει συγκινημένη.
πολιτογραφ

Η συναντήση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Στη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μίλησαν αρκετή ώρα οι δυο τους. «Μιλήσαμε για τη σημασία της ανάγνωσης (νομίζω ότι διαβάζει πολύ), την Κρήτη, που είναι το νησί της οικογένειάς του και τη διατήρηση της προοπτικής της Ελλάδας. Με ρώτησε πολλά για το πώς γράφω και πού. Το στοιχείο του κ. Μητσοτάκη που μου άρεσε περισσότερο ήταν ότι μου έκανε πολλές ερωτήσεις, γιατί μου αρέσουν οι άνθρωποι που δεν μιλούν πολύ για τον εαυτό τους αλλά ρωτούν για τον άλλον. Ήταν περίεργος. Το ίδιο και εγώ» αποκαλύπτει.

Η αγάπη της για την Ελλάδα


Η Βικτώρια Χίσλοπ αγαπά τόσο πολύ την Ελλάδα, που θα μπορούσε άνετα να ζήσει μόνιμα εδώ. Το 1976 ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Πάρο και όπως λέει από τότε γέμισε χρώματα η ζωή της. «Στην πρώτη μου ματιά στο Αιγαίο όλα φαίνονταν μπλε και όμορφα - η θάλασσα, ο ουρανός. Θυμάμαι μικροσκοπικά λευκά κοχύλια. Όμορφη λευκή φέτα. Και πολύ κόκκινο καρπούζι. Όλα είχαν χρώμα! Ένιωσα ότι η ζωή μου πριν ήταν «ασπρόμαυρη». Το αγάπησα αυτό. Βρίσκω την Ελλάδα γεμάτη έμπνευση - και δράμα. Είναι πολύ εύκολο για μένα να φανταστώ ιστορίες όταν βρίσκομαι εδώ και να τις γράφω. Γενικά, γράφω για την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα - και η ζωή εδώ (γράφω από την Κρήτη) δεν ήταν ποτέ εύκολη. Η Ελλάδα υπέφερε από την κατοχή, τον εμφύλιο πόλεμο, τη δικτατορία και περιόδους μεγάλης οικονομικής δυσκολίας. Αυτά τα πράγματα με έκαναν πάντα να κάνω την ίδια ερώτηση: «Πώς επιβίωσαν οι άνθρωποι;» Και αυτή είναι γενικά η ερώτηση που προσπαθώ να απαντήσω στα μυθιστορήματά μου, μέσω εντελώς φανταστικών χαρακτήρων. Εάν υπάρχει ένα πράγμα που με ενοχλεί είναι ότι οι άνθρωποι καπνίζουν. Σε μια ομάδα δέκα, είκοσι, πενήντα ατόμων, θα είμαι η μόνη που δεν καπνίζει. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το καταλαβαίνω» αναφέρει.

Η τεράστια επιτυχία

Η διάσημη συγγραφέας αν και απολαμβάνει τις πολύ μεγάλες επιτυχίες της καριέρας δεν κρύβει και το γεγονός πως κάποιες φορές έχει πιεστεί από το βάρος της επιτυχίας. «Υπάρχει κίνδυνος να αισθάνεσαι πιεσμένος από πάρα πολλούς ανθρώπους που σου ζητούν να κάνεις πάρα πολλά πράγματα. Και αυτό το ένιωσα πολύ έντονα. Πρέπει όμως να προσπαθούμε να κρατήσουμε τα πάντα σε προοπτική. Η επιτυχία είναι ένα πολύ τυχερό πράγμα - όχι κάτι που μπορεί να γίνει φορτικό. Πρέπει να λες στον εαυτό σου ότι είναι ευλογία - και να είσαι ευγνώμων για αυτό. Να μην παραπονιέσαι» λέει.

Καρτ ποστάλ: Το νέο σήριαλ στην ΕΡΤ


Την επόμενη τηλεοπτική σεζόν θα παρουσιαστεί η νέα σειρά μυθοπλασία της ΕΡΤ «Καρτ ποστάλ», που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Βικτόρια Χίσλοπ με γυρίσματα στο Λονδίνο και στην Κρήτη. «Είναι η ιστορία του ταξιδιού ενός ανθρώπου για να επιδιορθώσει την ραγισμένη του καρδιά - και επίσης την ιστορία ενός ατόμου που ερωτεύεται ένα τόπο. Για μένα, ότι γράφω δεν καταγράφει μόνο τι συμβαίνει, αλλά εκφράζει και μια πολύ προσωπική αντίδραση σε κάτι. Νομίζω ότι το γράψιμο είναι μια μορφή θεραπείας» καταλήγει.