Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ιστορικού Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και του εμβληματικού Θεάτρου Απόλλων Ερμούπολης Σύρου, υπέγραψαν ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Λειβαδάρας, με στόχο την πολιτιστική συνεργασία και το αμοιβαίο όφελος των δύο πόλεων, οι οποίες διατηρούν άρρηκτους ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς μέσα στο χρόνο.

Στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας των δύο ιστορικών θεάτρων, είναι η ανάδειξη του πολιτισμού, αλλά και η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, πάνω σε πολιτιστικά θέματα.

Ενδεικτικά, αλλά όχι περιοριστικά έχει ως κυρίους άξονες:


1.Την ανάπτυξη συνεργειών ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

2.Την προώθηση και προβολή εκδηλώσεων και παραστάσεων μέσω των ιστοσελίδων των δύο θεάτρων με σκοπό την παρακολούθησή τους, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος του Πειραιά και της Σύρου.

3. Την ανάπτυξη συνεργειών των δύο μελών και με τρίτους φορείς, οι οποίοι δύνανται να αποδειχθούν επωφελείς για την προβολή οπτικοακουστικού και διαδικτυακού ή έντυπου υλικού στην ημεδαπή ή αλλοδαπή.

4. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών δράσεων διεθνούς εμβέλειας με σκοπό την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Δήμων Πειραιά και Σύρου -Ερμούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεργασία των δύο ιστορικών θεάτρων ξεκινά με το έργο Λουκής Λάρας του Έλληνα λόγιου Δημητρίου Βικέλα, με τον Μανώλη Μαυροματάκη, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 19 και 20/8 στη Σύρο στην Έπαυλη Τσιροπινά. Πρόκειται για μια εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό της Επετείου της Επανάστασης του 1821 από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Στην τελετή υπογραφής παρευρέθηκαν: ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.) κ. Ιωσήφ Βουράκης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά κ. Λευτέρης Γιοβανίδης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Πολιτισμού κα Αλίκη Λεονταρίτη, και Τεχνικών Έργων κ. Μηνάς Αλιφραγκής.