Ο Γιάννης Στάνκογλου πρωταγωνιστεί στην τραγωδία Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, που μετά τις πρώτες εξαιρετικά επαινετικές κριτικές από τις παραστάσεις στην Κρήτη, συνεχίζει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Άρη Μπινιάρη. «Είμαι πολύ ενθουσιασμένος που παίζουμε ξανά στη σκηνή, γατί επιτέλους κάνω αυτό που μου αρέσει. Το καλοκαίρι ξεκίνησε πολύ καλά καλλιτεχνικά, αλλά με ανησυχούν πολύ οι μεταλλάξεις του ιού. Ελπίζω να μην μας βάλουν φρένο σε αυτό που έχουμε ετοιμάσει, γιατί για αυτήν την παράσταση έχει δουλέψει πολύς κόσμος. Οικονομικά δεν ξέρω αν ο καλλιτεχνικός κόσμος θα καταφέρει να ανασαίνει, αλλά τουλάχιστον θα εκτονωθεί λίγο από που κουβαλάμε πάνω μας τόσους μήνες. Γιατί ήμασταν από τους πρώτους χώρους που έκλεισαν και τους τελευταίους που άνοιξαν. Πολλοί μου λένε ανοίξτε τα θέατρα. Είναι μεγάλο το πάθος μου τώρα να μεταφέρω στη σκηνή τον λόγο του Αισχύλου. Ο Προμηθέας είναι ένα έργο πάρα πολύ σύγχρονο για την εποχή που ζούμε. Γατί δεν μιλάει μόνο για τους θεούς, αλλά είναι ένας καθρέπτης του ανθρώπου» αναφέρει ο σπουδαίος ηθοποιός στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.
3185__Patroklos_Skafidas-3_square

Ο Γιάννης Στάνκογλου δεν πιστεύει πως στη σύγχρονη εποχή υπάρχουν πολιτικοί που να θυμίζουν κάτι από τον Προμηθέα, που βοήθησε τους ανθρώπους με τη φωτιά παραβλέποντας την εντολή του Διά. «Όχι δυστυχώς δεν υπάρχουν. Και νομίζω πως και τότε ήταν μόνος του ο Προμηθέας. Και γιαυτό το λόγο έγραψε αυτό το έργο ο Αισχύλος. Εμείς δεν έχουμε κοιτάξει μέσα μας για να βρούμε τις δικές μας δυνάμεις. Πάντα εξαρτώμαστε από αλλού. Και αυτό δεν είναι ωραίο για την Ελλάδα που έχει γεννήσει τον πολιτισμό. Μόνο με καλυτέρευση της παιδείας θα αλλάξει αυτό» αναφέρει.

Στη μεγάλη καριέρα του ο γνωστός ηθοποιός έχει συναντήσει πολλές δυσκολίες και αρκετά περιστατικά ψυχολογικής βίας, αλλά όπως ο ίδιος αποκαλύπτει πάντα τα αντιμετώπιζε με ιδιαίτερα ξεκάθαρο τρόπο. «Έχω περάσει δύσκολα και από άντρες αλλά και από γυναίκες σκηνοθέτες. Και το αντιμετώπισα εκείνη τη στιγμή. Δεν αφέθηκα. Κάποιος άλλος όμως, αν βρισκόταν στη θέση μου, μπορεί να μην είχε τη δύναμη να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Και να είχε πρόβλημα. Εγώ είπα κοιτάξτε να δείτε, αν συνεχίσετε έτσι, εμένα ξεχάστε με από την παράσταση, δεν θα ξαναέρθω στην πρόβα. Ζήτησα να έχουν απέναντί μου μια καλύτερη συμπεριφορά. Έκανα επί τόπου μια καλή εξήγηση» λέει.
theatro1

Το έργο

To Θέατρο Πορεία, παρουσιάζει τον  σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης, και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη. Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι έργο αχρονολόγητο. Ειδικοί θεωρούν πως ο σπουδαίος ποιητής το έγραψε στον απόηχο της έκρηξης της Αίτνας περί το 470 π.Χ., άλλοι, μεταξύ 467 και 458 π.Χ. κι άλλοι το θεωρούν όψιμο έργο του, γραμμένο μετά την Ορέστεια, συγκεκριμένα όταν διένυε την τελευταία περίοδο της διαμονής του στη Σικελία. Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Πρόκειται για ένα ασταμάτητο αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας…

Είναι ένα έργο, που χωρίς άλλο, αποκαλύπτει και τη βαθειά θρησκευτική ιδιοσυγκρασία του Αισχύλου.

Η παράσταση του Θεάτρου Πορεία, παρουσιάζεται σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στη δεύτερη παρουσία του στο Θέατρο του Πολυκλείτου, με ένα δυνατό επιτελείο πρωταγωνιστών και το Γιάννη Στάνκογλου στον κεντρικό ρόλο. Παίζουν ακόμα οι Άρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Γεωργαλής, Δαυίδ Μαλτέζε, Αλέκος Συσσοβίτης, Ηρώ Μπέζου, Ιωάννης Παπαζήσης.


Πρόγραμμα περιοδείας

27, 28 Ιουλίου: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Θέατρο Δάσους

29 Ιουλίου: ΒΟΛΟΣ
Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας

30 Ιουλίου: ΛΑΡΙΣΑ
Θέατρο Αλκαζάρ

31 Ιουλίου: ΔΕΛΦΟΙ
Θέατρο Φρύνιχος

20, 21 και 22 Αυγούστου ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ
Αρχαίο Θέατρο

24 Αυγούστου: ΗΛΙΔΑ
Αρχαίο Θέατρο Ήλιδας