Τη μόνιμη, ημιυπαίθρια έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας, «Ο Τοίχος της Μνήμης» εγκαινίασε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Ιουλίου η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας της στην Κεντρική Μακεδονία.

Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 190 επιτύμβιες στήλες, επιτύμβιους και τιμητικούς βωμούς και μαρμάρινες σαρκοφάγους που χρονολογούνται από τον 4 ο αι. π.Χ. έως τον 4 ο αι. μ.Χ. οι οποίες, συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν αισθητικά και για πρώτη φορά παρουσιάζουν συστηματικά στο ευρύ κοινό την προσωπογραφία, τους θεσμούς και τα ιδεώδη της αρχαίας Βέροιας, της πόλης που χάρισε την τελευταία βασιλική δυναστεία του μακεδονικού κράτους, τους Αντιγονίδες, και ως Μητρόπολις και έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» έγινε ο θεματοφύλακας της μνήμης του Μεγαλέξανδρου και του ένδοξου παρελθόντος της Μακεδονίας.
Επισκεψη_στον_Ιερο_Ναο_Παναγιας_Βαλτεσινης

Στη Βέροια, η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη, και τον Μητροπολίτη Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμονα, ενώ επισκέφθηκε εκκλησιαστικά μνημεία της Βέροιας (Άγιος Βλάσιος, Παναγία Βαλτεσινής, Άγιος Στέφανος, Άγιος Γεώργιος Μικρός, Άγιος Νικόλαος Μακαριώτισσας, Αγία Άννα, Άγιος Πατάπιος), τα οποία αποκαταστάθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στη συνάντηση στο Δημαρχείο, η Υπουργός Πολιτισμού τόνισε την αναπτυξιακή διάσταση του Πολιτισμού και ιδιαίτερα της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο εργαλείο των πολιτιστικών διαδρομών, οι οποίες εκτός από τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς και μουσειακούς χώρους αξιοποιούν δράσεις σύγχρονης δημιουργίας, άυλου πολιτιστικού πλούτου, καθώς και τοπικής γαστρονομίας σε συνδυασμό με την πρωτογενή αγροτική παραγωγή. Η Βέροια συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για αξιοποίηση των ανωτέρω δεδομένων, προκειμένου να ενισχυθεί ο πολιτισμός τουρισμός της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.