Την έκθεση «ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΠΕΡΑΣ» διοργανώνει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και η Διεύθυνση του Αχίλλειου Μουσείου, ένα μοναδικό διεθνές γεγονός, το οποίο έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, με συνδιοργανωτές τον Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Στην έκθεση φιλοξενήθηκαν προσωπικά αντικείμενα, βιβλία με τις παρτιτούρες της και έργα τέχνης που συνδέονται με τη ζωή και το έργο της σπουδαίας ερμηνεύτριας, καθώς και οκτώ αυθεντικά κοστούμια από το TEATRO DELLA SCALA DI MILANO. Η έκθεση είχε στόχο να μας μυήσει στον κόσμο της σπουδαίας αυτής καλλιτέχνιδας, δημιουργώντας μέσα από τα εκθέματα μια αφήγηση της ιστορίας και της προσφοράς της, η οποία σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή και συνεχίζει διαχρονικά να συγκινεί το κοινό.

Η έναρξη περιλάμβανε ένα μουσικό μέρος λυρικού τραγουδιού από την διακεκριμένη μεσόφωνο Ρόζα Πουλημένου υπό την πιανιστική συνοδεία του βραβευμένου συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Zorzes Katris.

Την Παρασκευή 9 Ιουλίου δόθηκε διάλεξη από την κυρία Έλενα Ματθαιοπούλου, Associated Editor OperaNow Magazine, με τίτλο «Μαρία Κάλλας η Ιερή Φλόγα». Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 11 Ιουλίου.

Επίσης, στο πλαίσιο της έκθεσης, την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, η διεθνούς φήμης Σοπράνο, Μυρτώ Παπαθανασίου μαζί με τον Σολίστ πιάνου, Ιωάννη Τσανακαλιώτη θα παραθέσουν ζωντανό κονσέρτο στους κήπους του Αχίλλειου Ανακτόρου.

Τέλος, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση / δράση για τα παιδιά με τίτλο “Τα παιδιά της Κέρκυρας δεν ξεχνούν την Μαρία Κάλλας, το κορίτσι με τα χίλια ονόματα”, την οποία διοργανώνει και παρουσιάζει η συγγραφέας – δικηγόρος Κατερίνα Λαγού σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Tο ιστορικό Μουσείο Αχίλλειο στο Γαστούρι Κέρκυρας.