Παραγγελία της βασίλισσας Όλγας στην Αγία Πετρούπολη είναι η καμπάνα που αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες συνεργείων της Πολιτικής Προστασίας.

Μια ακόμα ψηφίδα, ιστορικής σημασίας, μπαίνει στο κτήμα του Τατοΐου, όπως αποκαλύπτει ο Σύλλογος Φίλων Τατοΐου.

Η καμπάνα που σήμανε στις κρίσιμες στιγμές του κτήματος, αλλά ρύθμιζε και τη ζωή σε αυτό.

Κάθε τόσο, οι ανακοινώσεις και οι αναρτήσεις του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου και του Προέδρου Βασίλη Κουτσαβλή, φέρνουν στο φως μικρά χαρμόσυνα νέα για ψηφίδες του κτήματος που μπαίνουν στη θέση τους καθώς προχωρά ολοταχώς προς τη νέα του εποχή.

Σειρά έχει τώρα η εκπληκτική καμπάνα που είχε φέρει από την Αγία Πετρούπολη η Βασίλισσα Όλγα και ήταν αόρατη με γυμνό μάτι ως το 1967, καθώς μετά την κάλυψε πυκνή βλάστηση.

Εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού
Mιλώντας στο iefimerida o κ. Κουτσαβλής δήλωσε ότι «συγχαίρουμε την πολιτική προστασία για τους εκτεταμένους καθαρισμούς στο κτήμα που γίνονται τον τελευταίο καιρό. Έτσι αποκαλύφθηκε και η καμπάνα.

Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου βρίσκεται στην διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟ να συνδράμει και οικονομικά αν χρειαστεί για την ασφαλή μεταφορά της σε στεγασμένο χώρο και για την αποκατάσταση της βάσης η οποία την στηρίζει. Είναι πολύ σημαντικό να προστατευθεί άμεσα».

Μάλιστα o κ. Κουτσαβλής μας ενημερώνει ότι ξεκίνησε και η αποκατάσταση της στέγης του φυλακίου εσωτερικής πύλης που είχε καταπλακωθεί από πεύκο στην τελευταία μεγάλη χιονόπτωση στην Αττική.

Κρυμμένη πίσω από την πυκνή βλάστηση ήταν από το 1967, που χτύπησε και για τις πυρκαγιές του 1916 και του 1945



Προς το παρόν εντυπωσιάζει η ιστορία της καμπάνας όπως σημειώνει ο κύριος Κουτσαβλής: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του κτήματος Τατοΐου μετά το 1967 βλέπουμε την καταπληκτική καμπάνα του κτήματος.

Μετά τον καθαρισμό του κισσού γύρω από την εξαιρετική βάση που την στηρίζει αποκαλύφθηκε σε όλο της το μεγαλείο. Την έφερε στην Ελλάδα η Βασίλισσα Όλγα από την Αγία Πετρούπολη.

Δεν είχε θρησκευτικό λόγο η τοποθέτηση της στην καρδιά της αγροτοκτηνοτροφικής ενότητας του κτήματος.

Η καμπάνα ρύθμιζε με τους χτύπους όλη την ζωή του αγροκτήματος.

Η καμπάνα αυτή σήμανε και τις δύο από τις τρεις μεγάλες καταστροφές του κτήματος, τις πυρκαγιές του 1916 και του 1945.



Φέρει την επιγραφή Τατόι 1876
Επάνω έχει την επιγραφή Τατόι 1876 και το μονόγραμμα του Βασιλέως Γεωργίου Ά. Είναι ενα από τα ιστορικότερα κινητά αντικείμενα του κτήματος και η βάση της χρήζει άμεσης αποκατάστασης.

Λόγω της σκουριάς και της εγκατάλειψης και εξαιτίας του μεγάλου βάρους της καμπάνας είναι έτοιμη να καταρρεύσει».

Ο κύριος Κουτσαβλής ήδη συνομίλησε με την αρμόδια σύμβουλο της υπουργού Πολιτισμού για το ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης της καμπάνας. Μάλιστα ο σύλλογος προσφέρθηκε να συνδράμει οικονομικά αν χρειαστεί για τη μεταφορά και συντήρηση.