Ξεκινάει σήμερα το 40ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης το οποίο είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 11 Ιουλίου. Στην αποψινή έναρξη του φεστιβάλ θα παραβρεθεί και θα μιλήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγούνται τα περίπτερα της έκθεσης, που έχουν στηθεί στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, από το Βασιλικό Θέατρο έως το άγαλμα του Κ. Καραμανλή, για τέσσερις ώρες καθημερινά, από τις 7 έως τις 11 το βράδυ.

Στο φετινό επετειακό Φεστιβάλ, που συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν 150 περίπου εκδότες με ένα πλούσιο εκδοτικό υλικό που καλύπτει μεγάλη γκάμα προτιμήσεων. Ανάμεσά τους και πολλά βιβλία σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση που θα φιλοξενούνται σε ένα ξεχωριστό εκθετήριο.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής, διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1982 όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.