Η πόλη της Χαλκίδας απέκτησε το δικό της αρχαιολογικό μουσείο καθώς η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την Κυριακή 23.05 το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα», παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργου Κελαϊδίτη, βουλευτών του νομού, της Δημάρχου Χαλκιδέων Έλενας Βάκα και του Μητροπολίτη κ. Χρυσόστομου, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό.

«Το συγκεκριμένο Μουσείο στεγάζεται, φιλοξενείται, σε ένα βιομηχανικό κτήριο, το οποίο σώθηκε, καθώς του απεδόθη η χρήση του Μουσείου. Είναι πολύ σημαντικό ότι το κτήριο αυτό βρίσκεται στην είσοδο της πόλης και δηλώνει στον επισκέπτη την αξία και την ιστορική διάρκεια αυτής της πόλης, αυτού του τόπου. Η Περιφερειακή Ενότητα της Εύβοιας και η Χαλκίδα ειδικότερα, διαθέτουν μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία προσφέρουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Ο σχεδιασμός της νέας προγραμματικής περιόδου, που είναι σε εξέλιξη, δημιουργεί ευκαιρίες και δυνατότητες για τη συγκρότηση στρατηγικών αξιοποίησης και ανάδειξης της σημαντικής φυσικής κληρονομιάς, αλλά και του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής. Όχι μόνο της Εύβοιας, ολόκληρης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Συγκεκριμένα, για τον τόπο που βρισκόμαστε, η μικρή σχετικά απόσταση από το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας θα πρέπει να προσμετρηθεί ως ένα σημαντικό πλεονέκτημα, το οποίο θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε να το εκμεταλλευτεί ο τόπος. Το εργαλείο των πολιτιστικών διαδρομών εμπλουτίζει με νέες αναγνώσεις το περιεχόμενο του πολιτιστικού τουρισμού, που αποτελεί έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους του τουρισμού, επιφέροντας ήδη περίπου το 40% των συνολικών του εσόδων. Η Εύβοια και η Χαλκίδα αποτελούν ιδανικούς τόπους για την δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών και την προώθηση αυτού του τουρισμού, που παρουσιάζει ήπια εποχικότητα και προσελκύει επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων, οι οποίοι αφιερώνουν συνήθως πολλές ημέρες παραμονής στο ταξίδι τους. Το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει εκτελέσει και εκτελεί σημαντικά έργα Πολιτισμού στην πόλη, όπως η οικία Βαϊλου ή η παλαίστρα. Ηδη οι προγραμματικές συμβάσεις πολιτισμικής αναπτυξης για την αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς και της Αγίας Παρασκευής σε συνδυασμό με την Αρέθουσα, αλλά και η αποκατάσταση του εμβληματικού οθωμανικού αρχοντικού επί της οδού Παίδων που δρομολογείται, το συγκρότημα Γεωργιάδη, δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης για την Χαλκίδα. Τώρα είναι το momentum από πολλές απόψεις. Τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε χρηματοδοτικά εργαλεία» δήλωσε η Λίνα Μενδώνη.

Το μουσείο στεγάζεται σε βιομηχανικό κτήριο που είναι κηρυγμένο μνημείo και αποτελεί μάρτυρα της βιομηχανικής δραστηριότητας των αρχών του 20ου αιώνα. Στη θεματική έκθεση του νέου μουσείου αναπτύσσονται διαχρονικά ζητήματα πολιτειακής οργάνωσης, οικονομίας, πολιτισμικών ταυτοτήτων και λατρείας και παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τον νομό Ευβοίας και τη Σκύρο.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με διαδραστικό χάρτη περιήγησης σε θέσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην Εύβοια και τη Σκύρο, ντοκιμαντέρ και πολυμεσικές εφαρμογές μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η διάδραση με τον επισκέπτη. Το Μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι ανέπτυξε την θεματική των εκθεμάτων του μουσείου, τα οποία αναφέρονται στην πολιτειακή οργάνωση, την οικονομία, την πολιτισμική ταυτότητα και την λατρεία της Εύβοιας.

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης του μουσείου στο παρακάτω link: