Η ταινία BUTTERFLY, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Έλληνα σκηνοθέτη Λάζαρου Λαζαρίδη, έκανε πρεμιέρα τον Ιούλιο του 2020 στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ του Μέιν Αμερικής, φεστιβάλ στο οποίο έχει τιμηθεί ο Terrence Malick και ο Roger Deakins, και προβλήθηκε ανάμεσα σε 10 ταινίες. Συνέχισε την φεστιβαλική του πορεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης (TiSFF).

Στις 26 Νοεμβρίου η ταινία βραβεύτηκε αποσπώντας το πρώτο βραβείο ταινίας μικρού μήκους (Best Fiction Short Film Award ) στο Διεθνές Φεστιβάλ Βουβού Κινηματογράφου του Μεξικό - Μexico International Silent Film Festival - Festival Internacional de Cine Silente México-FIC.

Η ταινία συνεχίσε την φεστιβαλική της πορεία στις 28 Νοεμβρίο στο Διεθνές Φεστιβάλ της Σαραγόσα της Ισπανίας, ενώ τον Μάιο του 2021 πρόκειται να διαγωνισθεί στο Maryland Film Festival, ,ένα απο τα σημαντικοτερα φεστιβαλ ποιοτικoύ κινηματογραφου της Αμερικης στο οποιο εχουνε προβάλει ταινιες σκηνοθετες οπως o Gaspar Noe, Kathryn Bigelow, Barry Jenkins. Η ταινια BUTTERFLY επιλέχθηκε αναμεσά σε 2500 ταινίες.

Επισης το BUTTERFLY τον Μάιο θα προβληθεί στο New York Video Art & Experimental Film Festival που θα πραγματοποιηθεί στο Tribeca Center της Νέας Υόρκης.

Υπόθεση:

O Μπράιαν, ένας τριαντάχρονος Αφροαμερικανός που ζει στη Νέα Υόρκη έρχεται αντιμέτωπος με την καταπιεσμένη ταυτότητα του. Η προσπάθειά του να απελευθερωθεί, αποτυπώνεται με σουρεαλιστικό τρόπο μέσα από τα όνειρα του, τον προσωπικό του κόσμο και την συναναστροφή του με ανθρώπους που συναντά τυχαία.

Σύνοψη:

Η ταινία Butterfly πραγματεύεται τον ρατσισμό και την καταπίεση που βιώνει ένας άνθρωπος που προσπαθεί να απελευθερωθεί από τα κοινωνικά στερεότυπα που αποδίδονται στο φύλο του, και την διαδρομή προς την απελευθέρωση και την συμφιλίωση με την πραγματική του ταυτότητα και την μοναδικότητά του.

BUTTERFLY - TRAILER from Lazarus Alexander Lazarides on Vimeo.

Σύντομο Βιογραφικό Σκηνοθέτη:

Ο Λάζαρος Λαζαρίδης είναι Έλληνας σκηνοθέτης, γεννημένος στη Νέα Υόρκη. Ολοκλήρωσε τις κινηματογραφικές του σπουδές στο Λονδίνο και έπειτα συνέχισε στη Νέα Υόρκη, όπου αποφοίτησε από το πρόγραμμα σκηνοθεσίας του Feirstein Graduate School of Cinema. Μαθήτευσε κοντά στον «πατέρα» του ανεξάρτητου Αμερικανικού Κινηματογράφου, Άμος Πο.

Οι ταινίες του καταπιάνονται με σύγχρονα κοινωνικά θέματα, όπως ο ρατσισμός, οι κοινωνικές ανισότητες και η βία. Η πτυχιακή του ταινία, Lamp Experiment με θεματική την σχολική βία και την εγκληματικότητα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το City of New York βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του μοντάζ, ενώ παράλληλα λαμβάνουν χώρα τα γυρίσματα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, This is (not) an Alex.

Κεντρικός άξονας της δουλειάς του είναι η ανάγκη εξερεύνησης και ανάλυσης της θέσης του ατόµου στην σύγχρονη κοινωνία. Ο Λάζαρος ασχολείται µε την σκηνοθεσία τόσο ταινιών µμυθοπλασίας όσο και ταινιών ντοκιμαντέρ, επιδιώκοντας την συνύπαρξη των δύο αυτών µορφών έκφρασης (docufiction), καθώς και την χρήση σύγχρονων µέσων (VR, AR), σκοπεύοντας στην διεύρυνση της έννοιας του κινηµατογράφου.

Αυτό το διάστημα, η πτυχιακή του ταινία, Lamp Experiment με θεματική την σχολική βία και την εγκληματικότητα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το City of New York βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο του μοντάζ, ενώ παράλληλα λαμβάνουν χώρα τα γυρίσματα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, This is (not) an Alex, στην Νέα Υόρκη.