Χρυσός εν μέσω πανδημίας έγινε ο νέος δίσκος του Σταμάτη Κραουνάκη με τίτλο «Γιορτή Στα Σπίτια» με 14 ολοκαίνουργια τραγούδια που ο δημοφιλής καλλιτέχνης δημιούργησε κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας τον περασμένο Μάιο. Έγραφε τα τραγούδια απομονωμένος στο σπίτι του και τα παρουσίαζε αρχικά στους διαδικτυακούς φίλους του μέχρι να τα ερμηνεύσουν σπουδαίοι φίλοι του καλλιτέχνες. Ο Μανώλης Μητσιάς, η Ελένη Βιτάλη, ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης από τη Σπείρα τραγουδούν για την πανδημία με τρόπο εξιλεωτικό.
KRAOYNAKHS_DISKOS


«Όταν έφτιαχνα αυτά τα τραγούδια, δεν φανταζόμουνα ότι θα πήγαιναν τόσο καλά. Τότε δεν ήξερα που βαδίζω, αν θα ξημερώσουμε ζωντανοί. Τα έγραφα και την άλλη μέρα τα έδινα στον κόσμο στο facebook. Εκεί γίναμε όλοι μια μεγάλη συντροφιά, μια παρηγοριά. Αυτός ο κόσμος ήταν για μένα αληθινή παρέα. Μόλις όμως κυκλοφόρησε ο δίσκος, κλείσανε τα μαγαζιά και έτσι η επιτυχία του είναι μια μικρή νίκη» λέει στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν ότι η Τέχνη σύντομα θα επανακινήσει και οι καλλιτέχνες θα βρεθούν ξανά στις επάλξεις, παρά την τεράστια δυσκολία που βιώνουν τον τελευταίο χρόνο.

«Πιστεύω ότι όλες οι συνθήκες στο εξής θα είναι διαφορετικές σε όλους τους τομείς. Δεν θα ξαναγυρίσουμε ποτέ σε αυτά που ξέραμε. Η τέχνη και οι καλλιτέχνες θα βρουν τον δρόμο της. Δυστυχώς το πρόβλημα με τον ιό δεν τελειώνει εδώ. Έχει δουλείτσα ακόμα. Και όταν θα έχουμε ξανά επαφή με τον κόσμο θα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αυτό που πρέπει να κάνουν και η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση είναι να βρουν τρόπο να ελευθερώσουν αυτόν τον πληγωμένο κόσμο, ώστε να αρχίσει να έχει ανάσα. Την πληγωμένη κοινωνία. Οδηγήσαν τον κόσμο σε παράκρουση. Όλοι παίζουν παιχνίδι ψήφων στην πλάτη του λαού. Θα έπρεπε να υπάρχει, όπως υπάρχει σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου, μια καλή καθοδήγηση του κόσμου ως προς το πως να αντιδράσει» αναφέρει.
ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ_ΣΠΕΙΡΑ

Στην ερώτηση, αν τον έχουν κουράσει οι πολιτικοί που κυβερνούν τη χώρα, είναι αφοπλιστικός. «Όχι, δεν τους κοιτάω καθόλου. Κοιτάω πως θα βοηθήσω τους φίλους μου και το πως θα προστατεύσω τον εαυτό μου. Πως θα είμαι εντάξει με τις υποχρεώσεις μου που τρέχουν. Έχω αποφασίσει να μην χαλάω την ενέργεια μου κρίνοντας τους. Εγώ θα πρότεινα να είχαν κάτσει όλοι οι πολιτικοί στο ίδιο τραπέζι και να είχαν συνεννοηθεί, να είχαν βρει εθνικές λύσεις σοβαρές για όλους. Δεν είμαι θυμωμένος, απλά έχω πάρα πολύ μεγάλη συγκέντρωση στο να μην με διαλύσουν» λέει χαρακτηριστικά.



Και όταν κάποιοι πολύ κοντινοί του άνθρωποι νόσησαν από κορωνοϊό, ήταν κοντά τους έστω και νοητά. «Όλη αυτή η συνθήκη μας ένωσε. Βρήκαμε τα αδέρφια μας. Οργανώσαμε αλληλεγγύη. Εγώ πέρασα 10 δεκατετραήμερα στο messenger κάνοντας παρέα σε φίλους μου που νοσούσαν με κορωνοϊό. Δυο από αυτούς μπήκαν στο νοσοκομείο και οι υπόλοιποι το πέρασαν στο σπίτι. Και τους έκανα παρέα μιλώντας στους στο messenger, επειδή δεν μπορούσα να είμαι κοντά τους. Μίλαγα και με γιατρούς και τους βοηθούσα όσο μπορούσα» λέει συγκινημένος.

Τι ζούμε τελικά; Τι θα μας μάθει αυτή η πρωτόγνωρη περιπέτεια; «Όλο αυτό είναι κάτι που μας βοηθάει να μάθουμε τα βήματα για τον επόμενο χορό. Κάτι μας μαθαίνει η ζωή αυτή τη στιγμή πολύ δυνατό. Σε σχέση με τις μεγάλες πόρτες, με το πως αντιδρά το σύστημα και πως παίζουν οι φαρμακευτικές. Αυτό που κρατάω, είναι ότι μαθαίνουμε πως το σώμα μας και κυρίως η ψυχή μας θα μεθοδεύσει μια αντίσταση σε αυτό το γεγονός με απόλυτο σκοπό να επιβιώσουμε. Ο θάνατος έχει γίνει καθημερινότητά μας».

Όταν η κουβέντα πάει και στο άλλο μεγάλο θέμα των ημερών αναφορικά με τις καταγγελίες για κακοποίηση στον καλλιτεχνικό χώρο, ο Σταμάτης Κραουνάκης δεν φοβάται να απαντήσει. «Είναι σωστό ότι ξεσκεπάστηκαν πράγματα. Πολύ λυπάμαι για τον Λιγνάδη γιατί είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος, αλλά ξεσκεπάστηκε μια πολύ βρώμικη ιστορία και εύχομαι ο Θεός να τον βοηθήσει με όλο αυτό το βάσανο που έβαλε στον εαυτό του και στις προτιμήσεις του. Μακάρι να μην βρεθεί ποτέ ξανά κάποιος στη θέση του. Η μεγάλη σοβαρότητα του θέματος αυτού ανάγκασε τους καλλιτέχνες να γίνουμε ένα. Η δουλειά του Μπιμπίλα και του ΣΕΗ είναι άριστη, γιατί κατάφεραν εξαιρετικά πράγματα. Δυστυχώς ο Λιγνάδης τώρα θα πληρώσει το προσωπικό του πάθος. Και είναι έγκλημα να έχεις πάθος να ξεσκίζεις ψυχές ανθρώπων» τονίζει.


Όλα αυτά όμως δεν συμβαίνουν μόνο στο χώρο του θεάτρου. «Αυτά υπάρχουν σε όλη την κοινωνία. Το θέμα είναι ένα. Πριν πάμε να ξεσκίσουμε τις ψυχές των νέων παιδιών που έχουν μια διάθεση να βγουν στην Τέχνη, να βάζουμε τη γλώσσα στο μυαλό. Και το χέρι στην καρδιά. Γιατί το προσωπικό μας πάθος καμιά φορά μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή. Και εγώ επειδή πιστεύω και στο Θεό, όποιος νομίζει ότι δεν ελέγχεται κάνει λάθος. Ελέγχεται. Και έρχεται κάποια στιγμή που το συμπαντικό δίκαιο σηκώνει το καπάκι της κατσαρόλας και γίνεται έκρηξη. Δυστυχώς στα θέματα του πολιτισμού όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις φέρονται απολύτως σαχλά. Την ώρα που πάμε για ένα καλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα υπάρχουν πάντα εντάσεις σε μια προετοιμασία. Εγώ που δουλεύω 20 χρόνια με ομάδα σκεφτείτε πόσες φορές έχω κρατήσει την ψυχραιμία μου και πόσες την έχω χάσει. Αλλά επειδή είμαστε οικογένεια, μοιράζαμε το ψωμί σε ίσες μερίδες πάντα, οπότε μαζί με την οργή υπήρχε και στοργή. Οι συνάδελφοι που επέλεξαν να κάνουν κατάχρηση εξουσίας, και ξεσκεπάστηκε η κατσαρόλα θα υποστούν και τις συνέπειες» καταλήγει.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης θα ξαναβγεί από το σπίτι όταν θα κάνει το εμβόλιο. Όμως ήδη έχει έτοιμο ακόμα ένα καινούριο δίσκο με 14 τραγούδια που θα ερμηνεύει η Ελεονώρα Ζουγανέλη και ταυτόχρονα προετοιμάζεται για να παίξει το Καλοκαίρι τον γέροντα Σάτυρο στους Ιχνευτές του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.