Στις 19 Απριλίου 2021 πρόκειται να κυκλοφορήσεις από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ το ιστορικό μυθοστόρημα του καθηγητή Γιάννη Δ. Μπάρτζη με τίτλο «Κρινολίνο και γιαταγάνι».

Στα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, μια κυρία της αγγλικής Αυλής ερωτεύεται έναν απλό Έλληνα αγωνιστή. Στον αφηγηματικό καμβά της παράφορης σχέσης των δύο νέων ανθρώπων, που προέρχονται από πολύ διαφορετικούς κόσμους, απεικονίζεται γλαφυρά η φιλελληνική δραστηριότητα και ο έντονος διπλωματικός αγώνας που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη μετά την εξέγερση του 1821. Φιλελληνικά κομιτάτα, διεθνείς κινήσεις για την ίδρυση ή για τη ματαίωση της ίδρυσης ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, δάνεια με ληστρικούς όρους και κατασπατάλησή τους, φατριασμός των αγωνιστών, ξενοκίνητα κόμματα, εθνοσυνελεύσεις, εμφύλιες διαμάχες, διεθνείς διασκέψεις, Συνθήκες και Πρωτόκολλα, η ναυμαχία του Ναβαρίνου, η εκστρατεία των Γάλλων στον Μοριά, ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος, πειρατεία, δολοφονία του Καποδίστρια, εκλογή του Όθωνα...

Το Κρινολίνο και γιαταγάνι είναι μυθιστόρημα ενός θερμού ερωτικού πάθους, που αποσκοπεί παράλληλα στην ανάδειξη προσώπων τα οποία έδρασαν κυρίως εκτός Ελλάδος και συνετέλεσαν στην αναγνώριση και στην ίδρυση του ελληνικού κράτους.

βιβλιοκαστν


Γιάννης Δ. Μπάρτζης

Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης γεννήθηκε το 1951 στην Αρχαία Κόρινθο. Σπούδασε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδη­μία και υπηρέτησε σε σχολεία των Κα­λαβρύτων και της Κορινθίας ως δά­σκαλος και ως σχολικός σύμβουλος. Είναι διδάκτορας του Π.Τ.Δ.Ε. του Πα­νεπιστημίου Αθηνών και υπήρξε συ­νεργάτης του Παιδαγωγικού Ινστι­τούτου (2003-2006) στη δημιουργία των Αναγνωστικών. Έχει γράψει βιβλία για τη σχολική εργασία, ενώ παράλληλα είναι σημα­ντική η παρουσία του στην παιδική λογοτεχνία. Τέσσερα μυθιστορήματά του έχουν τιμηθεί με πανελλήνια βρα­βεία. Ορισμένα από τα έργα του είναι: 66 φράσεις δυόμισι χιλιάδων χρόνων, Αργείος εσπερινός (βραβείο Μιχαήλας Αβέρωφ από την Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών), UFO στα Διγελιώτικα (βρα­βείο επιστημονικής φαντασίας από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά), Την προηγούμενη μέρα, Τιριγκλίκ (βραβείο Διονυσίου Τροβά από τη Γυναι­κεία Λογοτεχνική Συντροφιά), Τα μυρμήγκια της ειρήνης, Πασχαλινά διηγήματα, η ανθολογία Χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα διηγήματα, UFO στη Β´ Γυμνασίου (με τη Δέσποινα Στίκα), Ξύ­λινο παραμύθι, Η Κορινθία στην παιδική λογοτεχνία κ.ά.

Το 2006 κυκλοφόρησε η φιλολογική του μελέτη Πέτρος Πικρός – Στράτευση, αντιπαραθέσεις, πικρίες στη λογοτεχνία του Μεσοπολέμου και η Βιβλιογραφία-Εργογραφία Πέτρου Πικρού. Με δική του επιμέλεια εκδόθηκαν λανθάνοντα έρ­γα του Πέτρου Πικρού, τα οποία ανα­κάλυψε και ταυτοποίησε κάτω από ά­γνωστα ψευδώνυμα σε εφημερίδες και περιοδικά του Μεσοπολέμου, όπως: Θεοφανώ – Ητ Μεσσαλίνα του Βυζαντίου,Από την άρρωστη ζωή – Το νούμερο 11 – Ζωή με όνειρα, Σπιναλόγκα, Λουκρητία Βοργία – Οι αιμοσταγείς έρωτες του Με­σαίωνος. Το 2014 εκδόθηκε το ι­στορικό μυθιστόρημά του Φεύγω ξένη, που αναφέρεται στην επανάσταση του 1821 στην Κορινθία. Το 2019 εκδόθηκε το ιστορικό μυθιστόρημα Ορχάν – Στην αυλή των Παλαιολόγων, που αναφέρεται στην Άλωση της Πόλης.

Το 2013 εκλέχτηκε –και παραμένει– πρόεδρος της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων. Επί είκοσι χρόνια (1993-2012) εξέδιδε στην Αρχαία Κόρινθο, με τη σύζυγό του, την τοπική εφημε­ρίδα Ακροκόρινθος. Ο Γιάννης Δ. Μπάρτζης και η Δέσποι­να Στίκα έχουν δύο παιδιά και δύο εγ­γόνια και διαμένουν στην Αρχαία Κό­ρινθο.