Τα τελευταία 24ωρα η υπουργός Πολιτισµού, Λίνα Μενδώνη, βρίσκεται σχεδόν σε καθηµερινή βάση στις εγκαταστάσεις της νέας Εθνικής Πινακοθήκης για τις τελευταίες απαραίτητες εργασίες.

Πρόκειται για το τελικό φινίρισµα στο νέο κτιριακό συγκρότηµα του µουσείου, του οποίου οι πύλες είναι έτοιµες να ξανανοίξουν σε µια ιστορική για την Ελλάδα ηµέρα.
5267924

Τα πρώτα εγκαίνια θα γίνουν την ερχόµενη Τετάρτη, 24 Μαρτίου, µε την πολυαναµενόµενη άφιξη των επισήµων στη χώρα µας, που, παρά τις δυσµενείς συνθήκες λόγω COVID-19, θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να τιµήσουν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ετοιµη είναι πλέον η κ. Μενδώνη να παραδώσει το δύσκολο και σύνθετο -όπως το χαρακτήρισε η ίδια- έργο, ενώ οι αρµόδιοι κάνουν λόγο για έργο πολιτισµού µε µεγάλη προστιθέµενη αξία για την Αθήνα.

«Ξεκινήσαµε αυτή την ενέργεια όλοι µαζί το 2011, µε την ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Αττικής - ΕΣΠΑ 2007-2013. Η Εθνική Πινακοθήκη στις 24 Μαρτίου συµβολικά θα υποδεχθεί τους ξένους ηγέτες που θα τιµήσουν µε την παρουσία τους τη χώρα µας στη διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης του 1821», σχολίασε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισµού.

Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Π» από το περιβάλλον του υπουργείου, αν όλα πάνε καλά στο υγειονοµικό πεδίο, τα επίσηµα εγκαίνια της νέας Εθνικής Πινακοθήκης θα γίνουν µέσα στον προσεχή Ιούνιο, κάτω από µέτρα για την ασφάλεια της δηµόσιας υγείας.
5267928

5267930
Η πρώτη βασική έκθεση θα αφορά την Επανάσταση του 1821, µε ανεκτίµητους θησαυρούς τόσο από εικαστικής όσο και από συλλεκτικής άποψης, ενώ έχει γίνει και ένας προγραµµατισµός για τις υπόλοιπες εκθέσεις, αλλά και για τον «διάλογο» της Εθνικής Πινακοθήκης µε µεγάλα διεθνή µουσεία.



Ακόµα, η επαναλειτουργία της Εθνικής Πινακοθήκης αναµένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στην τόνωση της τουριστικής κίνησης στην ελληνική πρωτεύουσα και ήδη γίνονται ειδικές συζητήσεις µε τον ΕΟΤ και το υπουργείο Τουρισµού σχετικά µε την προβολή της.
5267927

Στόχος και των δύο πλευρών είναι να τοποθετηθεί η Αθήνα στον αστερισµό των πρωτευουσών που φιλοξενούν µεγάλα µουσεία Τέχνης και η απόδοσή της στο ελληνικό αλλά και στο διεθνές κοινό µόλις χαλαρώσουν οι περιορισµοί στα ταξίδια. Τέλος, σε καµία περίπτωση δεν προβλέπεται να συνδυαστούν τα εγκαίνια του µουσείου µε οποιαδήποτε επανεµφάνιση κλεµµένων έργων κατά το παρελθόν από την Εθνική Πινακοθήκη