Λίγα 24ωρα πριν από το επίσημο άνοιγμά της στους ξένους ηγέτες που θα βρεθούν στη χώρα μας για την 25η Μαρτίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο ολοκαίνουργιο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης

Το εντυπωσιακό, ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης είναι επιτέλους έτοιμο να υποδεχθεί τους επίσημους προσκεκλημένους της χώρας μας, που θα έρθουν στην Ελλάδα τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που ξενάγησε τον πρωθυπουργό στην ολοκαίνουργια Εθνική Πινακοθήκη, θα παρουσιάσει αύριο Τετάρτη 24 Μαρτίου το νέο κτίριο και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να δοθεί έμφαση σε πίνακες με θέμα την Επανάσταση του 1821. Σε περίοπτη θέση θα βρίσκονται οι πίνακες του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» και «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί τη σημαία της Επανάστασης». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η τελετή στην Πινακοθήκη θα ξεκινήσει στις 18:15 με ομιλίες και θα ολοκληρωθεί στις 19:28 ακριβώς, κάτι που σημαίνει ότι η διάρκεια της ξενάγησης θα είναι σύντομη και προσαρμοσμένη φυσικά στα υγειονομικά δεδομένα της εποχής, με τις κατάλληλες αποστάσεις και το χωρισμό των συνολικά 45 καλεσμένων σε γκρουπ, που το καθένα δεν θα ξεπερνά τα οκτώ άτομα.

Επί της ουσίας, οι επισκέπτες θα δουν δύο μεγάλες ενότητες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται τα έργα ζωγραφικής με θέμα την Επανάσταση του 1821 και στη δεύτερη οι πίνακες Ελλήνων καλλιτεχνών που φιλοτεχνήθηκαν τον 19ο αιώνα, από πορτρέτα και τοπιογραφίες μέχρι ηθογραφίες. Ο κάθε καλεσμένος θα λάβει για δώρο τη σπάνια δίτομη αγγλική έκδοση του «Λευκώματος της Ελληνικής Επανάστασης» (Εκδόσεις «Μέλισσα»). Σημειώνεται πως πρόκειται για τα τελευταία 50 αντίτυπα, αφού η συγκεκριμένη έκδοση δεν κυκλοφορεί πλέον στην αγορά.

Τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης και η απόδοσή της στο κοινό θα πραγματοποιηθούν μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πλήρως αναβαθμισμένος χώρος έχει πλέον υπερδιπλάσιο εμβαδόν σε σχέση με το παλαιό κτίριο, ξεπερνώντας τα 20.700 τετραγωνικά μέτρα. Το έργο της ανακαίνισης της Εθνικής Πινακοθήκης ξεκίνησε το 2011, προχώρησε γρήγορα στην αρχική του φάση, αλλά βάλτωσε στη συνέχεια και τελικά ολοκληρώθηκε με γρήγορες διαδικασίες τους τελευταίους 19 μήνες, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού.

Διπλάσιες αίθουσες, γυάλινες προσόψεις, σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, υπόγεια, μεγάλοι χώροι περιοδικών εκθέσεων και ένα κέντρο ψηφιακής πληροφόρησης αποτελούν τη νέα εικόνα της Εθνικής Πινακοθήκης. Το μουσείο έχει αποκτήσει πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους, σύγχρονες αποθήκες έργων τέχνης, αμφιθέατρο 235 θέσεων, καθώς και χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η περιήγηση στις αίθουσές της εξελίσσεται σε μια μοναδική εμπειρία αναβίωσης της σύγχρονης Ιστορίας μας, μέσα από θαυμάσια έργα. Παράλληλα, η πανοραμική θέα της πόλης συμπληρώνει την αισθητική απόλαυση του επισκέπτη. Ο άνθρωπος-κλειδί για τη νέα εικόνα του κτιρίου ήταν η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Από την αρχή της θητείας της έχει μοιραστεί τη φιλοδοξία και το όνειρό της, τονίζοντας: «Θέλω η Εθνική Πινακοθήκη να γίνει το σπίτι όλων των Ελλήνων».

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time