Έγιναν οι πρώτες επίσημες καταγγελίες και δόθηκαν καταθέσεις στις δικαστικές αρχές. Η πρώτη καταγγελία σε βάρος κορυφαίου Έλληνα ηθοποιού και σκηνοθέτη έγινε χθες από πασίγνωστο Κύπριο ηθοποιό (πολύ γνωστό και στην Ελλάδα από συμμετοχές του σε τηλεοπτικά σίριαλ).

Ο 36χρονος ηθοποιός, σύμφωνα με πληροφορίες της «ON time», επί 4 ώρες κατέθετε στο ειδικό κλιμάκιο που έχει σχηματιστεί στην Κύπρο και ερευνά τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Το περιστατικό κακοποίησης φέρεται να συνέβη όταν ο καταγγελλόμενος ηθοποιός-σκηνοθέτης συμμετείχε σε παράσταση στο νησί, ενώ ο 36χρονος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, κατονόμασε στις Αρχές και τον περίφημο «μεσάζοντα», ο οποίος γνώριζε νεαρούς ηθοποιούς από την Κύπρο σε τουλάχιστον δύο Ελλαδίτες σκηνοθέτες. Της χθεσινής κατάθεσης είχε προηγηθεί η επίσημη καταγγελία προ ημερών άλλου Κύπριου ηθοποιού σε βάρος δεύτερου σκηνοθέτη. Ο συγκεκριμένος ηθοποιός εκλήθη εκτάκτως χθες, αμέσως μετά τη μαρτυρία του 36χρονου, για να δώσει συμπληρωματική κατάθεση.

Στο μεταξύ, άλλοι 6-8 ηθοποιοί φαίνεται πως είναι έτοιμοι να καταγγείλουν πρόσωπα και πράγματα για τη σκοτεινή διαδρομή ανθρώπων του θεάτρου όταν επισκέπτονταν την Κύπρο. Ως εκ τούτου, η κυπριακή αστυνομία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο στο σκάνδαλο κακοποιήσεων που συγκλονίζει τη χώρα. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί από πλευράς των ελληνικών Αρχών οποιαδήποτε δικαστική ή αστυνομική συνδρομή στο ανακριτικό τους έργο, με δεδομένη την επαγγελματική παρουσία του Δημήτρη Λιγνάδη στην Κύπρο, τουλάχιστον δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2012 και το 2016.

Πάντως, ο κλοιός φαίνεται πως σφίγγει πλέον γύρω από την ταυτότητα του περίφημου «διαμεσολαβητή», ο οποίος φέρεται να έφερνε σε επαφή γνωστούς σκηνοθέτες (αλλά και άλλα πρόσωπα του χώρου) με νεαρούς ηθοποιούς που ονειρεύονταν έναν καλό ρόλο στο θέατρο. Ο συγκεκριμένος φέρεται να έχει άμεση σχέση με το χώρο του θεάματος, ενώ κατείχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια ισχυρή θέση στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Ο ΘΟΚ με χθεσινή ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι ουδέποτε έφτασε στον Οργανισμό οποιαδήποτε καταγγελία.

Θύμα κακοποίησης και ο Ανδρέας Φυλακτού

Με αφορμή τη θύελλα που έχει ξεσπάσει στη χώρα μας μετά τις πρωτοφανείς καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις που έφταναν στα όρια του βασανισμού μίλησε στην εκπομπή «Όμορφη μέρα-Καλημέρα» του ΡΙΚ ο Ανδρέας Φυλακτού. Ο Κύπριος ηθοποιός εξομολογήθηκε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, στις παρενοχλήσεις που βίωσε ο ίδιος στο εργασιακό του περιβάλλον, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα. «Φυσικά κι έχω πέσει θύμα κακοποίησης. Και λεκτικής και άλλης. Και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Νιώθω πως δεν θέλω ακόμη να το συζητήσω, είναι πολύ μεγαλύτερες οι διαστάσεις αυτού του φαινομένου απ’ όσο νομίζει ο κόσμος. Αυτοί οι άνθρωποι εκμεταλλεύονται τα όνειρα κάποιου που μπαίνει σε αυτόν το χώρο και σου τάζουν διάφορα και πατούν πάνω σε αυτό. Πατούν πάνω στην απειρία, στο νεαρό της ηλικίας, πατούν πάνω στη δική τους δύναμη - και με διαφορετικό τρόπο ο καθένας. Ελπίζω ότι θα βγουν κι άλλα ονόματα στη φόρα, διότι υπάρχει μούχλα και πρέπει να καθαρίσει».

«Αν μιλήσεις, θα σε βρουν σε χαντάκι»

Σε εκπομπή του Alpha Κύπρου μίλησε τη Δευτέρα και ο ηθοποιός Γιώργος Τζωρτζής, ο οποίος δήλωσε ότι γνωρίζει τόσο τα θύματα που καταγγέλλουν όσο και τους θύτες που καταγγέλλονται στην Αθήνα. «Σπούδασα και δούλευα στην Αθήνα. Δυστυχώς, τους ξέρω όλους αυτούς. Έχουν ανακατευτεί τα στομάχια μου. Λες και στεκόσουν κάπου και εκεί που στεκόσουν εσύ, κάποιος άλλος καταπλακώθηκε. Είναι φίλοι μου τα θύματα. Ακόμα και οι θύτες. Τους ξέρω. Ξέρω άτομα που έχουν απειληθεί ότι “αν μιλήσεις, θα σε βρουν σε χαντάκι”. Ελπίζω να βγουν όλα στο φως. Να ξεβρομίσουμε. Άνθρωποι με σπουδαίες καριέρες που μαύρισαν ψυχές. Θρηνήσαμε για ακροάσεις που κουραστήκαμε και φύγαμε τρέχοντας μετά. Μιλάμε για βιασμούς, για κύκλωμα παιδεραστίας. Τα ξέραμε, αλλά δεν ξέραμε γι’ αυτό το μέγεθος. Κι εγώ έχω έρθει σε δύσκολη θέση σε ακρόαση. Από πολύ γνωστό σκηνοθέτη, που ακόμα δεν έχει βγει το όνομά του».

Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στην ιστοσελίδα alphanews.live ότι οι Αρχές έχουν λάβει γραπτώς τους ισχυρισμούς Κύπριου ηθοποιού για σεξουαλική εκμετάλλευση από Ελλαδίτη σκηνοθέτη. O ηθοποιός, που περιγράφεται ως Ν., φέρεται να κατονόμασε το συγκεκριμένο πρόσωπο που λειτουργούσε ως «ενδιάμεσος» για την προώθηση ηθοποιών προς τον εν λόγω σκηνοθέτη, αλλά και προς άλλα άτομα. Ο ηθοποιός φέρεται να ήταν 18 ετών όταν το 2012 δέχτηκε σεξουαλική επίθεση-προσφορά, προκειμένου να πάρει ρόλο σε παράσταση που ανέβαζε ο καταγγελλόμενος στην Κύπρο. Ενώ και σε δεύτερη καταγγελία ηθοποιού, που επίσης κράτησε την ανωνυμία του, περιγράφεται ο ίδιος τρόπος προσέγγισης, το 2008, αλλά αυτή τη φορά στην Ελλάδα. Κοινός παρονομαστής των δύο καταγγελιών ο «διαμεσολαβητής», που μάλιστα φέρεται να «προώθησε» τον δεύτερο καταγγέλλοντα και στον άνθρωπο που αυτές τις ημέρες έχει προκαλέσει σεισμό στην Ελλάδα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time