Πληθαίνουν οι καταγγελίες για περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος φοιτητριών στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Ήδη μετά τη δημοσιοποίηση των δύο παράλληλων συμβάντων με κεντρικό πρόσωπο καθηγητή που πλεύριζε τις νεαρές φοιτήτριες, άλλοτε προσφέροντας στο γραφείο του τσίπουρο και άλλες φορές ορμώντας εναντίον τους με άγριες σεξουαλικές διαθέσεις, στην ειδική πλατφόρμα της ΑΣΚΤ στo Facebook που δέχεται καταγγελίες τα στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν και μάλιστα, όπως αναφέρουν οι διαχειριστές, οι καταγγελίες έχουν ξεπεράσει τις 70, ενώ πολλά από τα θύματα δηλώνουν αποφασισμένα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

«Καθώς οι καταγραφές σεξουαλικών και μη παρενοχλητικών συμπεριφορών συνεχίζονται, έχοντας πλέον ξεπεράσει τις 70, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως μας έχουν προσεγγίσει άτομα που ήδη έχουν προβεί σε επώνυμη αναφορά περιστατικού, τα οποία δήλωσαν πρόθυμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, εφόσον υπάρξουν και άλλα άτομα που είναι διατεθειμένα να αναφέρουν επώνυμα παρόμοια περιστατικά, τα οποία ενδεχομένως αφορούν τους ίδιους θύτες, ούτως ώστε ενωμένα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Δεδομένης της κατάστασης, καλούμε σε περισσότερες επώνυμες καταγραφές περιστατικών παρενοχλήσεων στο e-mail: protovoulia.katagrafon@protonmail.com. Τονίζουμε τη σημασία που φέρει μια επώνυμη καταγραφή, με σκοπό τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μεταξύ μας/σας και κατ’ επέκταση την επίτευξη της ουσιαστικής αντιμετώπισης του ζητήματος. Τονίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο πως δεν θα γίνει καμία απολύτως ενέργεια, χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του οποιουδήποτε ατόμου», αναφέρουν οι διαχειριστές.

Στο μεταξύ συγκλονιστικές είναι οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν καθηγητή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ο οποίος παρενοχλούσε σεξουαλικά δύο φοιτήτριές του. Τα περιστατικά που αναφέρουν οι δύο φοιτήτριες είναι σχεδόν ταυτόσημα, αφού έχουν ως κεντρικό «πρωταγωνιστή», όπως φαίνεται, τον ίδιο καθηγητή. Ο συγκεκριμένος, όπως σημειώνουν οι καταγγελλόμενες, προσπαθούσε επανειλημμένα να στρέψει την προσοχή σε ζητήματα, όχι σχετικά με το μάθημά του, αλλά σεξουαλικά. Προσκαλούσε συνεχώς φοιτήτριες στο γραφείο του προσπαθώντας να τις κεράσει τσίπουρα και να τους αποσπάσει πληροφορίες για τη σεξουαλική τους ζωή.

Το αποκορύφωμα, έρχεται, όπως περιγράφουν οι δύο παράλληλες ιστορίες, όταν σε εκδρομές της σχολής προσέγγισε τη μία κοπέλα και την παρενόχλησε σεξουαλικά φέρνοντας το κορμί του πάνω της και λέγοντάς της πως θα κοιμηθεί μαζί του. Όταν η κοπέλα αντέδρασε χτυπώντας τον για να απομακρυνθεί, αυτός σταμάτησε, αλλά στην επόμενη εκδρομή προσέγγισε τη δεύτερη καταγγέλλουσα την οποία και θώπευσε στα γεννητικά της όργανα. Μάλιστα, όπως σημειώνουν και οι δύο φοιτήτριες, όταν ο συγκεκριμένος καθηγητής δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του, μετέτρεψε το μάθημα σε κόλαση για αυτές, με συνεχείς προσβολές, σεξουαλικά υπονοούμενα και μειωτικούς χαρακτηρισμούς.



*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time