Τα βιβλία που αναφέρονται σε παλαιότερες πανδημίες, τα παιδικά βιβλία, αλλά και τα βιβλία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας φαίνεται πως έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από τότε που ήρθε στη ζωή μας ο Κορωνοϊός.

Και καθώς το βιβλίο είναι η πιο ωραία παρέα και το πιο ασφαλές καταφύγιο για τους ανθρώπους που βρίσκονται περιορισμένοι στα σπίτια τους, πολλοί είναι εκείνοι που επέλεξαν να περάσουν τις περιόδους της καραντίνας διαβάζοντας. «Όσοι αγαπούν τα βιβλία συνέχιζαν να τα αγαπούν -ίσως με μεγαλύτερο πάθος- και τις περιόδους της απαγόρευσης. Σημειώθηκε μία μεγαλύτερη κίνηση στα βιβλία που απευθύνονται στο παιδικό αναγνωστικό κοινό, στα βιβλία δραστηριοτήτων, γεγονός που οφείλεται στις πολλές ώρες αναγκαστικού περιορισμού των παιδιών στο σπίτι και την ανάγκη δημιουργικής απασχόλησής τους» αναφέρει στη στήλη η Αναστασία Παπαδημητρίου, μια από τις εκδότριες της «Άγκυρας».

Στην αρχή της καραντίνας οι αναγνώστες στράφηκαν σε βιβλία που αγγίζουν με τη θεματική τους την πανδημία, τον εγκλεισμό και τον φόβο. «Διάβασαν την αριστουργηματική «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ και το συγκλονιστικό «Περί τυφλότητος» του Ζοζέ Σαραμάγκου, αλλά και νεότερα βιβλία όπως το εξαιρετικό δοκίμιο του Ξενοφώντα Κοντιάδη «Πανδημία, βιοπολιτική και δικαιώματα -Ο κόσμος μετά τον Covid-19» και το συγκινητικό «Με βλέπεις»;, που έγραψαν ακριβώς τις μέρες της απομόνωσης η Φωτεινή Τσαλίκογλου με την Τασούλα Επτακοίλη» επισημαίνει ο εκδότης Αργύρης Καστανιώτης.
saramango

Ωστόσο το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού προσέλκυσαν και τα βιβλία της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας, όπου οι Εκδόσεις Κάκτος έχουν μεγάλη παράδοση, μιας και έχουν εκδώσει πάνω από 800 τόμους, έργα από όλα τα γένη και είδη του αρχαίου ελληνικού λόγου, σε δόκιμες νεοελληνικές μεταφράσεις, με το πρωτότυπο κείμενο, εισαγωγές, αναλύσεις και σχόλια. «Τα έργα των Αρχαίων έχουν μεγάλη ζήτηση αυτή τη χρονική συγκυρία, γιατί είναι οι πρώτοι που μίλησαν για την αυτογνωσία. Δεν είναι τυχαίο που αποκαλούνται τα πρώτα Ευ ζην βιβλία, μιας και μας καθοδηγούν στο να ορίζουμε τη ζωή μας, να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας και να χαράζουμε την πορεία που πραγματικά θέλουμε να ακολουθήσουμε» σημειώνει στη στήλη η Μαρία Κουκουβίνου, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσων των εκδόσεων «Κάκτος».

πλατον