Μια απολαυστική περιπέτεια για παιδιά είναι το πρώτο βιβλίο της φιλολόγου και δημοσιογράφου Σοφίας Αλεξίου με τίτλο «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στην Ελλάδα, που θα μυήσει τους μικρούς αναγνώστες στην γοητεία της εξερεύνησης, μαθαίνοντας τους με τρόπο διασκεδαστικό την ιστορία της χώρας μας, την άγρια φύση της-σπάνια ζώα και φυτά- και κρυμμένους αρχαίους θησαυρούς. Η Έλλη κι ο Ερμής, παρέα με τον σκύλο τους Ντίνο που είναι μέγας οικολόγος και ένα σκανταλιάρικο μυρμήγκι ανακαλύπτουν τα μνημεία που βρίσκονται στην Αθήνα, στο Σούνιο, τον Αργοσαρωνικό, την Αρχαία Επίδαυρο, το Ναύπλιο, Μυκήνες, Μονεμβασιά, Αρχαία Ολυμπία, Μάνη και Κρήτη.

Συναντήσαμε τη συγγραφέα του βιβλίου και τη ρωτήσαμε πως εμπνεύστηκε αυτήν την ιστορία.
_D8E3605_copy__3_

«Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» είναι το πρώτο βιβλίο σας. Πως πήρατε την
απόφαση να γίνετε συγγραφέας; Τι σας παρακίνησε;

Το γράψιμο έχει ιδιαίτερη θέση στη ζωή μου. Είναι το καταφύγιό μου. Πάντα ήθελα να γράψω ένα βιβλίο, αλλά μόνο όταν ήρθε στον κόσμο η κόρη μου ένιωσα την παρόρμηση και γέμισε το μυαλό μου με τις εικόνες αυτού του βιβλίου. Ήθελα να της μιλήσω για τον κόσμο και την Ελλάδα, για τα βιβλία, τα ταξίδια, τη φύση κι έτσι δημιουργήθηκε ένας ταξιδιωτικός οδηγός αφιερωμένος στα παιδιά. Στις σελίδες του ξεπρόβαλλαν η Έλλη κι ο Ερμής, δυο παιδιά πολύ περιπετειώδη, ένας σκύλος με οικολογική συνείδηση και ένα μυρμήγκι με καημό να δει την έκτη Καρυάτιδα δίπλα στις αδελφές της. Το βιβλίο γέμισε με αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια και αγαπημένα μέρη που θέλω να επισκεφτώ με την οικογένειά μου.

Συναντήσατε δυσκολία στο να σας εμπιστευθεί κάποιος εκδοτικός οίκος και να δεχτεί να
εκδώσει το βιβλίο σας;

Το βιβλίο εστάλη στις εκδόσεις Ψυχογιός και η αναμονή της απάντησης ήταν αρκετά αγχωτική. Ήξερα πως τα βιβλία που έχουν να εξετάσουν είναι τόσα πολλά και ο ανταγωνισμός μεγάλος, αλλά ήθελα να σκέφτομαι αισιόδοξα παρόλο που όσο περνούσε ο καιρός άρχιζα να αναρωτιέμαι. Όταν κάποιους μήνες μετά έφτασε η θετική απάντηση της κ. Δομινίκης Σάνδη, υπεύθυνης του παιδικού βιβλίου στις εκδόσεις Ψυχογιός η χαρά κι η ευγνωμοσύνη μου ήταν πολύ μεγάλη που με βοήθησε να πραγματοποιήσω το όνειρό μου.

Πως αποφασίσατε το θέμα του βιβλίου σας; Τι σας ενέπνευσε να ασχοληθείτε με τις άγνωστες ομορφιές της Ελλάδας; 

Μεγάλωσα σε μία οικογένεια που αγαπούσε τα ταξίδια. Θυμάμαι να στρώνουμε τους χάρτες και να χαράζουμε πορεία, να ετοιμάζω τη βαλίτσα και να ξεφυλλίζω ταξιδιωτικούς οδηγούς. Τα ταξίδια μάς χάρισαν γεωγραφική αντίληψη, υπευθυνότητα, προσαρμοστικότητα στις αναποδιές που συναντούσαμε, αλλά και μια σφαιρική οπτική των πραγμάτων. Κάθε λαός είχε τη δική του ιστορία και έτσι μπορούσες να κάνεις τον διαχωρισμό και να ορίσεις την ταυτότητά σου στον χάρτη. Τελευταίο μα πολύ σημαντικό: όλοι αυτοί οι άνθρωποι γύρω, καθιστούσαν σαφές πως δεν είσαι το κέντρο του κόσμου και πως όλοι είναι διαφορετικοί και παράλληλα σημαντικοί. Αυτές τις αναμνήσεις και τα εφόδια ήθελα να τα χαρίσω στην κόρη μου. Να αγαπήσει τα ταξίδια από μικρή, να μάθει την ιστορία της και να νιώσει περήφανη βρίσκοντας τη θέση της στον χώρο και στον χρόνο. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα και ήθελα να την παρουσιάσω στα παιδιά με τρόπο διασκεδαστικό. Η Αθήνα κρύβει μαγικές βόλτες με παγκόσμιους θησαυρούς. Το Σούνιο, τα νησιά, η Πελοπόνησσος, η Κρήτη είναι ανεξάντλητες πηγές ιστορίας και μπορούμε να βρεθούμε εκεί σε λίγες ώρες με αυτοκίνητο ή πλοίο. Θεωρώ την Ελλάδα πηγή έμπνευσης, όχι μόνο για τους Έλληνες μα και για ολόκληρο τον κόσμο και όταν τα παιδιά καταλάβουν πόσο αξία έχει ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, θα μπορέσουν να μετατρέψουν την περηφάνιά τους σε δημιουργία. Εμείς απλά χρειάζεται να τους μάθουμε την ιστορία τους, να ξέρουν πού πατάνε και να τους δώσουμε τα εφόδια για όμορφα ταξίδια.

Πόσο καιρό διήρκησε η έρευνά σας για τη συγγραφή του;

Η έρευνα και η επιλογή διήρκησαν περίπου ενάμιση χρόνο. Βέβαια η δουλειά μου ως φιλόλογος αλλά και ως αρθρογράφος σε πολιτιστικά και ταξιδιωτικά site βοήθησε πάρα πολύ. Αρκετά χρόνια γράφω άρθρα για ταξίδια στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, για τα μνημεία και τα αξιοθέατά τους, ξεναγήσεις στην Αθήνα σε αρχαίους θησαυρούς μα και πρωτότυπα πολιτιστικά δρώμενα για ενήλικες και παιδιά στο www.debop.gr και στην προσωπική μου στήλη Mom And The City  https://www.debop.gr/deBlog/mom-and-the-city. Το αντικείμενο αυτό ήταν τόσο οικείο κι αγαπητό. Όλες οι εκδρομές που έκανα στα μέρη αυτά και οι αναμνήσεις μου πρόσφεραν μία πλούσια βάση για να συγκεντρώσω το υλικό.

Ποιες δυσκολίες συναντήσατε;

Δεν μπορώ να πω πως συνάντησα κάποια δυσκολία, πέρα από την καθημερινή προσπάθεια να βρω χρόνο να γράψω ανάμεσα σε δουλειές, παιδί και απρόοπτα της εποχής. Χρειάστηκε να διαβάσω πολύ, να διασταυρώσω πηγές και ένα εμπόδιο που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ήταν η πανδημία που καθυστέρησε την έκδοση και κυκλοφορία του βιβλίου.

Ταυτίζεστε με κάποια στοιχεία των ηρώων σας;

Ταυτίζομαι με όλους του ήρωες του βιβλίου. Σε κάθε έναν πρόσθεσα κάποια στοιχεία από εμένα, από την κόρη μου αλλά και στοιχεία που θα ήθελα να ακούσουν τα παιδιά. Να ταξιδέψουν με μία δυναμική Έλλη που της αρέσει η αρχαιότητα και τα σπορ, με τον Ερμή που θέλει να μάθει τα πάντα για τους αστερισμούς, τον Ντίνο που μας προσκαλεί να φροντίσουμε τον πλανήτη γιατί είναι το μοναδικό μας σπίτι και φυσικά με το μυρμήγκι που παρόλο που είναι μικροσκοπικό προσπαθεί να γυρίσει την Καρυάτιδα στον τόπο της. Μου δίνει μεγάλη χαρά να βλέπω δυναμικά παιδιά, ανεξάρτητα, που θέλουν να ανακαλύψουν τα πάντα. Παιδιά που κυνηγούν όνειρα. Μεγάλους και μικρούς που μάχονται για να βάλουν ένα λιθαράκι στην κλιματική αλλαγή αλλά και ανθρώπους που μπορεί φαινομενικά να φαντάζουν «αδύναμοι», μα δεν διστάζουν να ορθώσουν ανάστημα και να διεκδικήσουν όσα θεωρούν σημαντικά. Όνειρό μου είναι να γυρίσουν πίσω όλα τα μνημεία μας που είχαν κλαπεί και βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία του εξωτερικού. Κάθε φορά που τα επισκέπτομαι μαγκώνεται η καρδιά μου. Τα κορίτσια να αποκτήσουν πραγματική ισότητα που δεν θα χρειάζεται να την διεκδικούν απότομα και άγαρμπα αλλά θα τους προσφέρεται αυτονόητα και τα αγόρια να μεγαλώσουν ανθρώπινα χωρίς να φοβούνται να δείξουν την ψυχή τους και τις ευαισθησίες τους.

Μετά την έκδοση του βιβλίου, μπήκατε στον πειρασμό να αλλάξετε κάτι σε αυτό;

Μετά την έκδοση του βιβλίου δεν μπήκα σε πειρασμό να αλλάξω κάτι. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής όμως σε κάθε ανάγνωση πρόσθετα, άλλαζα, διάβαζα κάτι και προσπαθούσα να είναι όλα όπως τα είχα στο μυαλό μου. Ήθελα να είμαι σίγουρη πως δεν θα μετανιώσω για κάτι αφού το παραδώσω και οι προασθαφαιρέσεις έδιναν και έπαιρναν. Όταν η Αλεξία Λουγιάκη –εκονογράφος του βιβλίου- ζωντάνεψε τους ήρωες του βιβλίου και έδωσε χρώμα σε όλες τις εικόνες του μυαλού μου αισθάνθηκα πραγματικά πως ένα όνειρο έπαιρνε μορφή. Την ευχαριστώ πολύ για αυτήν την εξαιρετική συνεργασία.

Ποια είναι τα επόμενα εκδοτικά σας σχέδια;
Τα μελλοντικά μου σχέδια είναι «να ταξιδέψουμε» με την Έλλη και τον Ερμή σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε τόπο, στα βόρεια και σε όλα τα νησιά. Να μεγαλώσει η παρέα μας και να γεμίσει με παιδιά που θα διαβάσουν σε εμάς, τους γονείς αυτόν τον ταξιδιωτικό οδηγό και θα μας ξεναγήσουν εκείνα στα μέρη που θέλουν να βρεθούν. Μέχρι να περάσουν όλα αυτά ας οργανώσουμε παρέα τους το επόμενο μας ταξίδι.