Ονομάζεσαι Νικήτας Βοστάνης. Για πες, λοιπόν, "ποιος είσαι";

Ονομάζομαι Νικήτας Βοστάνης. Έχω γεννηθεί και ζήσει μέχρι τα 18 μου στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου. Η καταγωγή μου είναι "αιγαιοπελαγίτικη". Ο παππούς Βοστάνης ήλθε στην Αλεξάνδρεια από τη Μυτιλήνη. Οι παππούδες από τη μητέρα μου, κατάγονταν από τη Σύμη. Πήγα στα ελληνικά σχολεία της Αλεξάνδρειας. Στα 18 μου ήλθα στην Ελλάδα. Παρακολούθησα μαθήματα φλάουτου και σαξοφώνου στο Εθνικό Ωδείο και μαθήματα μπουζουκιού με τον Φώτη Χαλουλάκο και Θέμη Παπαβασιλείου. Εργαζόμουν ως μηχανουργός, κάτι που κάνω μέχρι σήμερα άλλωστε.

Βλέπω ότι ασχολείσαι με δύο τελείως διαφορετικά αντικείμενα δηλαδή τη μηχανολογία και τη μουσική. Πώς γίνεται αυτό;

Και τα δύο χρειάζονται φαντασία, δημιουργικότητα και καλλιτεχνία.

Τι μουσικά ακούσματα έχεις;

'Εχω πολλά και διαφορετικά μουσικά ακούσματα λόγω του ότι η Αλεξάνδρεια ήταν μια πολυπολιτισμική πόλη. Ακούγαμε αραβική μουσική, ευρωπαϊκή και, φυσικά, ελληνική.



Πώς βλέπεις τη δισκογραφία σήμερα;

Πιστεύω ότι η δισκογραφία ποτέ δεν θα πάψει να υφίσταται. Υπάρχουν εξαίρετοι δημιουργοί, μουσικοί και ερμηνευτές οι οποίοι θέλουν να εκφραστούν, έστω και με τον σημερινό τρόπο που είναι το διαδίκτυο και ο οποίος τελικά αποδεικνύεται ως ο πλέον δημοκρατικός. Ο καθένας επιλέγει τι και πότε θα το ακούσει, αν και εγώ - προσωπικά - είμαι λάτρης του βινυλίου και μετά του CD. Πρέπει αυτά τα δύο να συνυπάρχουν.

Δηλαδή γράφονται καλά τραγούδια;

Βεβαίως και γράφονται καλά τραγούδια με ωραίες ενορχηστρώσεις, καλές φωνές και ωραίες ερμηνείες, αλλά - δυστυχώς - πολλά από αυτά "χάνονται" και τα μέσα μας βομβαρδίζουν με τα ίδια και τα ίδια με αποτέλεσμα τραγούδια αγαπημένα και σπουδαία, επειδή τα ακούμε σε όλες τις εκπομπές, να μη μας κάνουν την ίδια αίσθηση όπως παλιότερα. Υπάρχουν, βέβαια, ραδιοφωνικοί παραγωγοί που αγαπούν το ελληνικό τραγούδι και στηρίζουν τις νέες κυκλοφορίες αυτοί, όμως, δυστυχώς είναι λίγοι.


Έχεις στο ενεργητικό σου ήδη έξι δίσκους. Μπορείς να μου πεις τους τίτλους τους;

Θα σου τους πω με τη σειρά: Τέρμα γκάζι, Όνειρο στην Έρημο, Στου Παραδείσου το βυθό, Εδώ Αλεξάνδρεια, Εδώ στα όνειρα και Δεν νικιέται ο ήλιος.

Τραγούδια έχουν ερμηνεύσει σπουδαίοι καλλιτέχνες από την παλαιότερη και τη νεότερη γενιά, όπως η μεγάλη κυρία του λαϊκού τραγουδιού Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Γιάννης Ντουνιάς και από τους νεότερους οι Αφεντούλα Ραζέλη, Κώστας Μάντζιος, Σοφία Παπάζογλου , Λιζέτα Καλημέρη και πολλοί άλλοι.

Δίνω όμως και βήμα σε πολύ νέα παιδιά όπως ο Ηλίας Μαρούδας, η Δέσποινα Ραφαήλ και η Κατερίνα Ευγενικού. Με την Κατερίνα Ευγενικού και τη Δέσποινα Ραφαήλ είμαστε στο στούντιο. Αυτά για τη νεότερη γενιά που αγαπώ πολύ και είναι και το μέλλον.



Κεφάλαιο Μπάμπης Τσέρτος: τι είναι για σένα;

Με τον Μπάμπη, πια, μας συνδέει μια μακρόχρονη συνεργασία που εμπεριέχει αγάπη, φιλία και εκτίμηση.



Μίλα μου γι' αυτή τη συνεργασία.

Η πρώτη μας συνεργασία ήταν στον δίσκο "Στου Παραδείσου το βυθό" σε στίχους του Μάρκου Σαριμανώλη. Από εκεί και πέρα συνεργαστήκαμε στον δίσκο "Εδώ Αλεξάνδρεια" και στον τελευταίο δίσκο "Δεν νικιέται ο ήλιος" σε στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη κάνοντας ντουέτο με την διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο Αλεξάνδρα Γκράβας. Τώρα ολοκληρώνουμε τις ηχογραφήσεις στον δεύτερο δίσκο που κάνουμε μαζί με γενικό τίτλο "Στης ζωής μου τη γαλέρα". Το ομότιτλο τραγούδι ήδη κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και γράφτηκε για τον Θανάση Βέγγο που θαυμάσια εκπροσωπεί τον καθημερινό Έλληνα.

Ακούγοντας τα τραγούδια σου, διακρίνω αυστηρή επιλογή των στίχων και από νέους στιχουργούς αλλά και από ήδη καθιερωμένους όπως ο Μιχάλης Μπουρμπούλης και από τους νεότερους ο Κώστας Μπαλαχούτης.

Πίστευα και πιστεύω ότι το καλό λαϊκό τραγούδι το μοιράζονται τρεις. Ο συνθέτης, ο στιχουργός και ο ερμηνευτής. Νομίζω ότι έχω καταφέρει η συνεργασία με τον εκάστοτε στιχουργό να είναι σε επίπεδο ειλικρίνειας και πραγματικής εκτίμησης, ώστε να μπορούμε να βρούμε τη συνισταμένη για το καλύτερο αποτέλεσμα.



Πολλά τραγούδια σου αναφέρονται σε πρόσωπα ή είναι αφιερωμένα σε πρόσωπα. Γιατί;

Το κάνω αυτό γιατί κάποιοι άνθρωποι, από τον Μάνο Λοϊζο, τον Σταύρο Κουγιουμτζή, τον Καβάφη έως τον Θανάση Βέγγο που μπαίνουν κάθε μέρα στο σπίτι μας μέσω των ελληνικών ταινιών και δίσκων με έχουν διδάξει τη ζωή.



Έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο του Δημήτρη Στεφανάκη το "Μέρες Αλεξάνδρειας" όπου σε αναφέρει ως "πολύτιμο βοηθό". Για πες μας κάτι γι' αυτό.

Στη συγγραφή αυτού του βιβλίου βοήθησα με το δίνω πληροφορίες σχετικά με την πόλη μου. Ο Δημήτρης Στεφανάκης με μεγάλη μαεστρία και συγραφική ικανότητα κατάφερε να μεταφέρει στο βιβλίο τη "μυρωδιά" της πόλης. Βραβεύτηκε στη Γαλλία με το "Prix Mediterranee Etranger 2011" και sτην Αίγυπτο με το βραβείο "Καβάφη". Μεταφράστηκε δε σε γαλλικά, ισπανικά και αραβικά. Εγώ, έχω κάνει ολόκληρο δίσκο αφιερωμένο στην αγαπημένη πόλη τον "Εδώ Αλεξάνδρεια" όπου συμμετέχει και ο Δημήτρης Στεφανάκης.



Ας επανέλθουμε στα μουσικά. Έχεις έτοιμο κάτι που θα κυκλοφορήσει στο άμεσο μέλλον;

Είναι ήδη έτοιμη μια πολυσυλλεκτική δουλειά από τραγούδια που γράφτηκαν κατά καιρούς μεμονωμένα τα οποία εμάζεψα με τη νοοτροπία των "45ριών". Τα βάζω σε ένα CD με γενικό τίτλο "Το παλιό δισκάκι".



Είναι και αυτό το CD πολυσυλλεκτικό όπως μας έχεις συνηθίσει στη δισκογραφία σου; Γιατί επιμένεις πολυσυλλεκτικά; Επίσης, έχει ήδη γραφτεί για σένα ότι επιμένεις σε ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών.

Επιμένω πολυσυλλεκτικά γιατί πρώτον οι διάφορες φωνές δεν κάνουν τον δίσκο μονότονο και δεύτερον η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι από τις πολυσυλλεκτικές δουλειές μεγάλων συνθετών βγήκαν διαμάντια. Εντούτοις, πολλοί ερμηνευτές που συμμετέχουν σε τέτοιες δουλειές δεν στηρίζουν αυτά τα τραγούδια διότι δεν θεωρούν αυτές τις δουλειές "δικές τους". Ας μην ξεχνούμε ότι πολλά μεγάλα τραγούδια ήταν σε πολυσυλλεκτικούς δίσκους.



Στα τραγούδια σου διαπιστώνουμε ότι χρησιμοποιείς φυσικά όργανα.

Ναι, ακριβώς. Επειδή ο ήχος είναι φυσικός, έχει μια άλλη ζεστασιά, έχει πλούτο και δεν είναι επίπεδος.



H νέα σου δουλειά είναι "Το παλιό δισκάκι", που περιμένουμε την έκδοσή του. Ποιοι τραγουδιστές και στιχουργοί συμμετέχουν;

Τους αναφέρω με αλφαβητική σειρά. Από τραγουδιστές: Λένα Αλκαίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Κώστας Αραβαντινός, Κώστας Μάντζιος, Πίτσα Παπαδοπούλου, Αφεντούλα Ραζέλη, Γιώργος Ρήγας και φιλική συμμετοχή ο Δάκης. Οι στίχοι ανήκουν στους: Κώστα Κοντογιάννη, Μίρκα Παπαδημητρίου, Δημήτρη Στεφανάκη και Κώστα Μπαλαχούτη. Ήδη κάποια τραγούδια του δίσκου κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Η παραγωγή ανήκει στον "¨Καθρέφτη Ήχων Αληθινών" του Μωυσή Ασέρ.



Ποιοι σε στηρίζουν σε αυτή την προσπάθεια;

Ολοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν και αγαπούν το ελληνικό τραγούδι τους οποίους ευχαριστώ θερμά.

Σου εύχομαι να έχεις πάντα επιτυχίες και δύναμη για αυτή τη μεγάλη ανηφόρα που λέγεται ελληνικό τραγούδι.

Σε ευχαριστώ πολύ, Γιάννη.